Υπό συνεχή ομηρία εδώ και χρόνια, οι έκτακτοι υπάλληλοι του υπουργείου πολιτισμού ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου την 24ωρη απεργία
Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ξεκίνησε η απεργία των έκτακτων υπαλλήλων που διεκδικούν εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή και αδιαπραγμάτευτη εργασία.
Η ηγεσία του ΥΠΠΟ το οποίο δεν έχει επάρκεια προσωπικού να διαχειριστεί την Ακρόπολη, με τις εικόνες του απόλυτου χάους από τις ορδές των επισκεπτών να κάνουν το γύρο του κόσμου, κωφεύει στα αιτήματα χιλιάδων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων που ζητούν το αυτονόητο εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν βγει στη σύνταξη ως εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, χωρίς να έχουν ποτέ μονιμοποιηθεί….
Η μαζική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, που αποφάσισε την κήρυξη της 24ωρης απεργίας, παρουσία μεγάλου αριθμού έκτακτων εργαζομένων, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «η λύση που προτείνει το ΥΠΠΟ, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ύστερα με την παρέμβαση των εργολάβων, δεν αποτελεί λύση για τους εργαζόμενους» συμπληρώνοντας ότι αυτό το σενάριο προϋποθέτει ότι θα βρίσκονται πάντα στο κατώφλι της ανεργίας και ότι οι σχέσεις εργασίας τους θα επιδεινώνονται διαρκώς.
«Εμείς, οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, έχουμε τη δική μας λύση. Και αυτή είναι κανένας συνάδελφος να μην απολυθεί. Κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί στο ταμείο ανεργίας. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο τραγικά υποστελεχωμένο υπουργείο Πολιτισμού. Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυτή είναι η δική μας λύση. Είναι η μοναδική και δίκαια λύση για εμάς τους εργαζόμενους διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή τη λύση θα επιβάλουμε με τον αγώνα μας» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Το documentonews.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Σωματείου κ. Νίκη Δημητρίου, η οποία μας είπε τα εξής: «Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και του υπουργείου πολιτισμού είναι διαχρονικές. Χιλιάδες εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι όμηροι ενός συστήματος που προωθεί την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εργολάβων και των ιδιωτών. Αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει. Οι λύσεις που προωθεί το υπουργείο κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και εργαλειοποίησης των εργαζομένων. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, δεν περιμένουμε την αλληλεγγύη των ιθυνόντων. Σκοπεύουμε με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας να τους αναγκάσουμε να πάρουν επιτέλους τα μέτρα που πρέπει».