Απεργία δασκάλων: Κρίθηκε «παράνομη» αλλά θα γίνει την Τετάρτη με απόφαση της ΑΔΕΔΥ

Απεργία δασκάλων: Κρίθηκε «παράνομη» αλλά θα γίνει την Τετάρτη με απόφαση της ΑΔΕΔΥ
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petros Giannakouris)

Παράνομη κρίθηκε από δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει το υπουργείο Παιδείας, η απεργία των δασκάλων που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Ομως την επαναπροκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και θα γίνει.

Οπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σέρνει τους συνδικαλιστές στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια, έτσι κι αυτή τη φορά στράφηκε εναντίον των δασκάλων που είχαν προκηρύξει απεργία επειδή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους ζητούν «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα».

Τονίζουν ότι «από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776 ευρώ»

Μετά την απόφαση απαγόρευσης της απεργίας, την επαναπροκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, δίνοντας νόμιμη κάλυψη στους απεργούς, οι οποίοι την Τετάρτη καλούν σε συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα αύριο Τετάρτη θα γίνει τρίωρη στάση εργασίας σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής (8:00-11:00 ή 9:00-12:00) από καθηγητές για τις πειθαρχικές διώξεις των συναδέλφων της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Κήρυξη 24ωρης απεργίας στην εκπαίδευση

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την πρωτοφανή, στα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά χρονικά, ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η αυριανή 24ωρη απεργία της ΔΟΕ που έχει αιτήματα μεταξύ των άλλων τις αυξήσεις στους μισθούς, τις συγχωνεύσεις, τις προσλήψεις κτλ.

Επικαλούμενος τον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση ζητούν από το δικαστήριο την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία.

Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στην ποινικοποίηση των αγώνων και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης

κηρύσσει

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για αύριο, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης: Κάτω από τη βάση σε αποβολές μαθητών και «αιώνιους φοιτητές»

Δήμος Μετεώρων: Με πρόσχημα τον «Daniel»… βρέχει απευθείας αναθέσεις

Δημοσχάκης έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στον Έβρο: «Μετατρέπουμε το περσινό ατύχημα σε επιτυχία» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter