«Απέναντι στην καρδιά του σκότους» – Ο Έντμουντ Μορέλ γράφει για τη γενοκτονία στο Κονγκό

«Απέναντι στην καρδιά του σκότους» – Ο Έντμουντ Μορέλ γράφει για τη γενοκτονία στο Κονγκό

Η γενοκτονία των Κονγκολέζων από την αποικιακή διοίκηση του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία. Εκατομμύρια Κονγκολέζοι δολοφονήθηκαν ή βασανίστηκαν με απάνθρωπο τρόπο προκειμένου να εξασφαλιστεί η συγκομιδή του καουτσούκ.
Στο βιβλίο του «Απέναντι στην καρδιά του σκότους – Ο αγώνας ενάντια στη γενοκτονία των Κονγκολέζων (1885-1908)» (Εκδόσεις Πατάκη, μτφρ. Θοδωρής Τσομίδης, διευθυντής σειράς Θανάσης Τριαρίδης) καταγράφεται ο όλεθρος που σκόρπισε η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία στην Αφρική. Παράλληλα περιγράφεται η συγκλονιστική δράση του Βρετανού δημοσιογράφου και ακτιβιστή Έντμουντ Μορέλ, που κατήγγειλε τα εγκλήματα του Λεοπόλδου και μετά από πολυετείς προσπάθειες κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο μαζικό κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα. Σε τούτον τον αναπάντεχο όσο και λησμονημένο ήρωα εστιάζει η παρούσα έκδοση, αποκαθιστώντας τον στο ίδιο ύψος με τους αγωνιστές του Λευκού Ρόδου και τον Αλβέρτο Σβάιτσερ ως ένα παράδειγμα έμπρακτου ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.
Το βιβλίο αυτό είναι ο τρίτος τόμος της σειράς «Για έναν νέο ανθρωπισμό». Έχει προηγηθεί η έκδοση των Προκηρύξεων της οργάνωσης Λευκό Ρόδο (1942-1943), καθώς και ένας τόμος αφιερωμένος στο έργο και στη σκέψη του μεγάλου ανθρωπιστή Αλβέρτου Σβάιτσερ.

«Η εκδοτική σειρά “Για έναν νέο ανθρωπισμό” φιλοδοξεί να παρουσιάσει φιλοσοφικά και πολιτικά κείμενα, καθώς και μαρτυρίες και ντοκουμέντα με μοναδικό (αλλά κεντρικό) κοινό σημείο τους την πολιτισμική ή και ηθική αντιπρόταση στις κυρίαρχες κουλτούρες της βίας, της εκδίκησης, του μίσους και του τελετουργικού φόνου, που στα θεμελιακά πολιτισμικά αφηγήματα παρουσιάζονται ως «ιστορική νομοτέλεια». Σε μικρές και εύχρηστες εκδόσεις θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε ιστορίες και κείμενα ανθρώπων που με φλεγόμενο πνεύμα και διάπυρη καρδιά πάλεψαν να σχηματίσουν την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ηθική αντίσταση απέναντι στην ολέθρια ανθρώπινη Ιστορία».       Θανάσης Τριαρίδης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter