Απειλές Πούτιν για πυρηνικά και οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου – Η απάντηση των ΗΠΑ

Απειλές Πούτιν για πυρηνικά και οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου – Η απάντηση των ΗΠΑ

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση λαμβάνουν τα φραστικά –ευτυχώς για την ώρα- πυρά μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς. Την επίμαχη δήλωση έφερε στη δημοσιότητα Βρετανίδα αξιωματούχος.

«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, στον απόηχο της ανακοίνωσης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Είδαμε τις αναφορές για την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του το γραφείο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δεν έχουμε διαπιστώσει κανέναν λόγο για να αναπροσαρμόσουμε την στάση μας στον τομέα των πυρηνικών ούτε και ενδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει.

Σε μια άλλη εξέλιξη που σηματοδοτεί μόνο ότι τα χειρότερα έπονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ρωσία κατηγόρησε τη Σλοβακία για αθέτηση σύμβασης, με αφορμή την παράδοση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSVTS), αρμόδια για τις συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνάπτει η Μόσχα με κυβερνήσεις άλλων κρατών, υπογραμμίζει ότι η Σλοβακία δεσμευόταν από συνθήκη του 1997 να μην παραδώσει MiG-29 σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου.

Documento Newsletter