Απέφυγε να σχολιάσει… «το πρωτάθλημα των Πρεσπών» ο Λ. Αυγενάκης

Απέφυγε να σχολιάσει… «το πρωτάθλημα των Πρεσπών» ο Λ. Αυγενάκης

Την άποψη ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην χώρα μας πρέπει να εμπιστευτούν το VAR, εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την διάρκεια της σημερινής (19/9) ευρείας σύσκεψης για την «εφαρμογή του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «καταπληκτικό και ακριβοπληρωμένο εργαλείο» το Video Assistant Referee και ταυτόχρονα επεσήμανε τον κίνδυνο να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει.

Κι ενώ ο υφυπουργός ήταν λαλίστατος στον μονόλογο του, όταν έφθασε η ώρα των ερωτήσεων, απέφυγε τις κακοτοπιές κι έφυγε γρήγορα-γρήγορα. Όταν τον ρωτήσαμε «αν το πρωτάθλημα είναι όντως πρωτάθλημα των…Πρεσπών, όπως υποστήριξε χθες ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης», ο υφυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει «σήμερα έχουμε άλλο θέμα, πιο σοβαρό, το VAR…» κι έφυγε τρέχοντας…

Κατά τα λοιπά στην ομιλία του, ο υφυπουργός είπε πολλά, αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, στην οποίες μπήκε λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κ. Καραπαπάς και επ;i της ουσίας «άδειασε» τον Λ. Αυγενάκη!

Είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός αθλητισμού: «Το VAR στη χώρα μας εγκαταστάθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και η ορθή λειτουργία του, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, είναι ευθύνη της ΚΕΔ και της ΕΠΟ. Στηρίζεται όμως στο πρωτόκολλο, τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας που έχουν τεθεί από τις FΙFΑ/UΕFΑ. Οι όροι και οι κανόνες είναι για να τηρούνται προς όφελος του ποδοσφαίρου. Είναι βέβαιο ότι η σωστή εφαρμογή του αναβαθμίζει το άθλημα. Συνεπώς, εάν το VAR παρουσιάζει προβλήματα και αρρυθμίες, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει. Και αυτό θα εντείνει περιστατικά βίας και λεκτικών εντάσεων».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το VAR είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά, από πλήρως ενημερωμένους τεχνικούς, διαιτητές, ποδοσφαιρικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Και να επικοινωνείται, στη συνέχεια, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να αφομοιώνεται η χρησιμότητά του από τους φιλάθλους».

Πόσο κόστισε το VAR στον Ελληνα φορολογούμενο, ποιοι είναι οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας και τι ακριβώς λέει το πρωτόκολλο, δεν είπε ο υφυπουργός και “άνοιξε τον δρόμο” στον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Κ. Καραπαπά να πει: «Σε σχέση με το VAR βλέπουμε ότι το ελληνικό δημόσιο ξόδεψε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ, όταν στη Ρωσία δαπανήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ και στο Ισραήλ δυο. Στις περισσότερες χώρες όπου εφαρμόζεται το σύστημα VAR προηγήθηκαν τεχνικές δοκιμές και παιχνίδια στα οποία χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά . Στην Ελλάδα τέτοια δοκιμαστική περίοδος δεν υπήρξε ποτέ. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή γίνεται πρωτάθλημα με τα δοκιμαστικά του VAR¨.

Πρόσθεσε ακόμη: “Ακόμα και η ενημέρωση των ομάδων υπήρξε απολύτως πρόχειρη στα όρια του αστείου. Είναι εδώ όλες οι ομάδες και μπορούν να σας πουν για τη μια και μοναδική φορά που ήρθαν κάποιοι στα προπονητικά κέντρα των ομάδων και το ποια ενημέρωση παρείχαν. Χωρίς ένα εγχειρίδιο. Χωρίς υλικό βίντεο. Χωρίς να μιλούν αγγλικά!Σε όλες τις διοργανώσεις όπου χρησιμοποιείται το VAR (είτε της UEFA είτε εθνικές διοργανώσεις) η λειτουργία του διέπεται από συγκεκριμένο πρωτόκολλο . Το αντίστοιχο πρωτόκολλο που έχει «υπογραφεί» μεταξύ της ΕΠΟ και της IFAB δεν έχει γίνει γνωστό ποτέ και σε κανέναν . Κανείς δεν ξέρει τι προβλέπει σε μια σειρά από θέματα μεγάλης σημασίας».

Μετά τη σύσκεψη ο αρχιδιαιτητής, Βίτορ Μέλο Περέιρα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως τώρα χρήση του VAR στους αγώνες της σούπερ Λίγκας 1 και τόνισε ότι «σαφώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής του αλλά όπως και να χει οι αποφάσεις του μέχρι τώρα είναι σωστές». Οσον αφορά στην καθυστερημένη είσοδο του βαν (μια ώρα πριν τον αγώνα ενώ πρέπει να είναι έτοιμα όλα τρεις ώρες πριν την έναξη του αγώνα) στο «Γ. Καραϊσκάκης» στον αγώνα Ολυμπιακού-Αστέρα Τρίπολης στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Πορτογάλος αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει: «Δεν μπορώ να το πω δημόσια, αυτό που μπορώ να πω είναι ένα πρότζεκτ, μαθαίνουμε, με πολλές τεχνολογίες και τεχνικούς να εμπλέκονται, οπότε το σημαντικό είναι για μας το αποτέλεσμα, λιγότερα λάθη και περισσότερο δίκαια αποτελέσματα».

Documento Newsletter