Απαξίωση ελληνικών πανεπιστημίων

Είναι θλιβερό και απαράδεκτο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας της χώρας να απαξιώνουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, να επιδιώκουν να τα συρρικνώσουν, για να ενισχύσουν τα αναξιόπιστα ιδιωτικά κολλέγια.

Πρώτο βήμα και δώρο στους ιδιοκτήτες των κολλεγίων ήταν η ισοδυναμία των απολυτηρίων τους με τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων. Έτσι αναβαθμίζουν σκανδαλωδώς τις επιχειρήσεις, χωρίς η αναβάθμιση αυτή να στηρίζεται σε ποιοτικά στοιχεία. Είναι προκλητικός ευτελισμός των ΑΕΙ της χώρας. 

Το δεύτερο τεράστιο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους ιδιοκτήτες κολλεγίων είναι η φετινή άλογη νομοθεσία για τις πανελλήνιες εξετάσεις, που αφαιρεί το δικαίωμα εισαγωγής 25.000 παιδιών σε δημόσια πανεπιστήμια, όχι μόνο μαθητές με χαμηλή βαθμολογία, αλλά και πολλούς με υψηλές αποδόσεις! Επιπλέον, περίπου 17 από τα 24 ΑΕΙ της χώρας θα χάσουν μεγάλο αριθμό φοιτητών και, επομένως, θ’ αναγκαστούν να κλείσουν. Και όλ’ αυτά προκειμένου να στραφούν οι μαθητές ως πελάτες στα ιδιωτικά κολλέγια…

Το χτύπημα αυτό στη νεολαία (και μάλιστα φέτος, που μαστίζει η πανδημία και ήταν ελλιπέστατες η φοίτηση και η διδασκαλία) έχει μεγάλη κοινωνική απήχηση, διότι δεν αφορά, βέβαια, τα παιδιά των πλουσίων, εφόσον αυτοί έχουν την ευχέρεια να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, όπως ο ίδιος ο πάμπλουτος πρωθυπουργός, ο οποίος υποβαθμίζει την αξία των ελληνικών ΑΕΙ. 

Το χτύπημα γίνεται σε βάρος των οικογενειών με περιορισμένους πόρους, των οποίων τα παιδιά θα πρέπει ή να γραφτούν σε ιδιωτικά κολλέγια αμφίβολης ακαδημαϊκής κατάρτισης και ποιότητας, ή να μαθητεύσουν σε κάποια τεχνική σχολή, ή να ψάξουν για κάποια δουλειά κι έτσι να σβήσει η ελπίδα εκπλήρωσης των ονείρων τους. 

Εξάλλου, στο μυαλό του Κυριάκου, τα παιδιά φτωχότερων περιοχών, έχουν προσδοκίες να γίνουν «ψυκτικοί», ενώ των πλουσίων περιοχών επιστήμονες, πολιτικοί κ.ά.!

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας αυτοθαυμάζεται και κομπάζει για τις σπουδές του σε αμερικανικά πανεπιστήμια (τα οποία πλήρωσε αδρά ο πατέρας του), χωρίς να βρει ποτέ έναν επαινετικό λόγο για τα ελληνικά, είναι το λιγότερο ντροπιαστικό και θλιβερό. Στην ίδια κατηγορία είναι και η υπουργός Παιδείας. Αναρωτιέμαι εάν και οι δυο τους θα μπορούσαν να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις σε ελληνικά πανεπιστήμια και να αποφοιτήσουν απ’ αυτά… Μια θυμόσοφη ρήση λέει «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει αγουρίδες»…

Δεν έχω καμιά προκατάληψη εναντίον των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού, ούτε των ιδιωτικών σχολείων. Αντιτίθεμαι, όμως, στην απαξίωση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, διότι, αφενός έχω προσωπική πείρα και από τα δύο και, αφετέρου, γνωρίζω πολύ καλά, ότι Έλληνες επιστήμονες, απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ, απολαμβάνουν εξαιρετικής εκτίμησης και διακρίνονται για την κατάρτιση και τις γνώσεις τους στο εξωτερικό. 

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατατάσσονται στα καλύτερα 249 πανεπιστήμια ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (συνολικά περισσότερα από 25.000) και ακολουθεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Οκτώ δε ελληνικά πανεπιστήμια είναι στα πρώτα 987 παγκοσμίως. 

Η Υπ. Παιδείας Κεραμέως είναι άσχετη κι έχει το θράσος να δηλώνει, ότι «τα ιδιωτικά κολλέγια θα βοηθήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν καλύτερα λόγω του συναγωνισμού»… Δεν υπάρχει ίχνος ντροπής. Θυσιάζονται τα πάντα για την κυριαρχία του χρήματος και της ολιγαρχίας… Ακόμη και αν μερικά ιδιωτικά κολλέγια έχουν κάποια αξιοπιστία, πώς θα ανταπεξέλθουν οι γονείς στα δίδακτρα, δεδομένου ότι πρόκειτα για κερδοσκοπικές εταιρίες; Αυτές είναι οι μεγαλοεπενδύσεις, που θα έφερνε η ΝΔ;

Η αντιλαϊκή πολιτική Μητσοτάκη εκδηλώνεται καθημερινά περισσότερο. Η δημοκρατία μετατρέπεται σε μοναρχία και οι εκπρόσωποι, εκλεγμένοι και μη, της ΝΔ σε αυλικούς…

Η Αγγελική Καμπούρη είναι Φιλόλογος – Γλωσσολόγος