Σαν βασιλικό ζεύγος της ελέω θεού μοναρχίας λειτουργούν «ανέμελα» εν μέσω πανδημίας, κόντρα στα μέτρα για τους πληβείους
Προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά έναντι της πολλαπλώς μαστιζόμενης κοινωνίας από την πανδημία και τα απόνερά της σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο επιδεικνύει το πρωθυπουργικό ζεύγος. Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι συμπεριφέρονται με τρόπο υπεροπτικό και εν μέσω ενός από τα σκληρότερα lockdowns της Ευρώπης – επιβεβλημένο από την ίδια την κυβέρνηση–, συνεχίζουν να διάγουν πολυτελή βίο, δίχως να απαρνιούνται τις ανέσεις, τα ταξίδια τους ανά την επικράτεια και τα πλούσια γεύματα με πολιτικούς φίλους.
Το πρόσφατο παράδειγμα του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία παρακάθησε σε «κορονογεύμα», όπως θα έγραφε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλον πολίτη, αποτελεί απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Είχαν προηγηθεί η βόλτα του ζεύγους Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι στην Πάρνηθα στο τέλος Νοεμβρίου, όπου ο μεν πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε με πολίτες χωρίς να τηρεί το παραμικρό μέτρο προστασίας, η δε σύζυγός του δοκίμασε τις δυνατότητές της στο μοτοκρός, όπως και τα ταξίδια της κ. Γκραμπόφσκι στην περιφέρεια, άλλοτε με πρόσχημα την εργασία της και άλλοτε κυριολεκτικώς χωρίς απολύτως καμία δικαιολογία.
Η επαναλαμβανόμενα προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της συζύγου του, οι οποίοι δεν δείχνουν να πτοούνται ούτε από την κατακραυγή ακόμη και του διεθνούς Τύπου, αποδεικνύει ότι έχουν αναγάγει την πρόκληση σε τακτική. Λειτουργώντας δε με πρωτοφανή «ναπολεοντισμό», κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές επιλέγουν όποτε το ζεύγος Μητσοτάκη πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη, όποτε δηλαδή παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στους πολίτες εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, να ερμηνεύουν διαφορετικά ακόμη και τους νόμους που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει, προκειμένου να καλύπτονται τα «στραβοπατήματα» του ζεύγους που χαίρει βασιλικών εξαιρέσεων.
Προκλήσεις εν μέσω σκληρού lockdown
29 Νοεμβρίου 2020 Ισως το χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόκλησης έναντι του ελληνικού λαού είναι η βόλτα του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Πάρνηθα. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, στις 29 Νοεμβρίου, ενώ δηλαδή η χώρα βρισκόταν σε σκληρό lockdown, ο πρωθυπουργός μετά της συζύγου του βρέθηκαν περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την οικία τους στον Λυκαβηττό προκειμένου να αθληθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με το ποδήλατό του από το Κρυονέρι και μέχρι την Πάρνηθα φωτογραφήθηκε με όποιον πολίτη συνάντησε στον δρόμο του, χωρίς μάλιστα να τηρεί κάποιο από τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Συναντήθηκε μάλιστα τυχαία με οδηγούς μοτοσικλετών οι οποίοι βρίσκονταν στην Πάρνηθα για να αθληθούν και φωτογραφήθηκε μαζί τους, ενώ η Μ. Γκραμπόφσκι φρόντισε να κάνει και μαθήματα μοτοκρός. Ο σάλος που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο του πρωθυπουργικού ζεύγους υποχρέωσε τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να τοποθετηθεί απαντώντας επίσης προκλητικά ότι επρόκειτο για μια ανθρώπινη στιγμή. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη βόλτα του με την κ. Γκραμπόφσκι ως μια στιγμή ανεμελιάς.
15 Δεκεμβρίου 2020 Προτού καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την εξόρμηση στην Πάρνηθα και ενώ κανένας πολίτης δεν επιτρεπόταν να μετακινηθεί σε άλλη περιφερειακή ενότητα πέραν αυτής στην οποία διαμένει, η Μ. Γκραμπόφσκι βρέθηκε στην Καλαμάτα προκειμένου να συνοδεύσει στελέχη του οίκου μόδας Dior, τα οποία σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας με σκοπό ύστερα από περιήγηση σε μουσεία να ερευνήσουν τη δυνατότητα η νέα τους κολεξιόν να έχει αναφορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να απαντήσει για λογαριασμό της κ. Γκραμπόφσκι, χωρίς ασφαλώς να έχει τέτοια αρμοδιότητα μια και δεν είναι μέλος της, η σύζυγος Μητσοτάκη είχε λάβει σχετική άδεια από την πολιτική προστασία – ευεργέτημα το οποίο δεν θα μπορούσε να απολαύσει κανένας άλλος πολίτης.
19 Δεκεμβρίου 2020 Παρά τις έντονες αντιδράσεις για το ταξίδι της στην Καλαμάτα, η Μ. Γκραμπόφσκι ταξίδεψε αεροπορικώς και στα Χανιά. Μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσκεψή της στη Μεσσηνία βρέθηκε στον τόπο καταγωγής του συζύγου της. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ επίσης του Documento, η κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Χανίων την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν, πέρασε μαζί με δύο φίλες της από τη δυτική πύλη του αεροδρομίου κατευθείαν στην πίστα.
30 Ιανουαρίου 2021 Οχι πολύ καιρό μετά το ταξίδι της στην Κρήτη η Μ. Γκραμπόφσκι ταξίδεψε και στα Τρίκαλα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό σύζυγό της ο οποίος πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη. Η κ. Γκραμπόφσκι, η οποία ταξίδεψε χωρίς να έχει θεσμική αρμοδιότητα, επισκέφτηκε το Συμβουλευτικό Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων μαζί με την υφυπουργό Εργασίας. Το γεγονός αυτήν τη φορά γνωστοποιήθηκε από το ίδιο το υπουργείο, το οποίο έκρινε σκόπιμο εν μέσω πανδημίας και lockdown να διαφημίσει τη σύζυγο του πρωθυπουργού η οποία «συνεχάρη το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου για την ουσιαστική βοήθεια που προσφέρει στα θύματα και εξέφρασε την υποστήριξή της στο δύσκολο έργο της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών».
6 Φεβρουαρίου 2021 Αποκορύφωμα των προκλήσεων αποτέλεσε όχι τόσο το ταξίδι όσο το γεύμα του Κυρ. Μητσοτάκη σε σπίτι «γαλάζιου» βουλευτή στην Ικαρία παρουσία κουστωδίας δεκάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με γυναίκα η οποία φωτογράφησε και ανάρτησε την εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός συνέφαγε με περίπου 30 συνδαιτυμόνες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη για το εν λόγω περιστατικό, παρά αρκέστηκε να πει σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στον Σκάι ότι στο μπαλκόνι του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη παρέμεινε μαζί με τη συνοδεία του για περίπου 15 λεπτά. Η γυναίκα ωστόσο χάρη στην οποία δημοσιοποιήθηκαν οι προκλητικές εικόνες του πρωθυπουργού έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κορονογεύμα διήρκεσε τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
Ζεύγος παραθεριστών και λάτρεων της καλής ζωής
Ασφαλώς τα παραπάνω ταξίδια δεν αποτελούν παρά μόνο μικρό μέρος των εξορμήσεων του πρωθυπουργικού ζεύγους ανά την επικράτεια κατά την περίοδο της πανδημίας. Στις 27 του περασμένου Ιουλίου, όχι δηλαδή εν μέσω σκληρού lockdown αλλά πάντως στην καρδιά του προβλήματος κι ενώ σταδιακά τα κρούσματα παρουσίαζαν αύξηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε με τη σύζυγό του στην Αντίπαρο. Στις 3 Αυγούστου βρέθηκαν στο Μαράθι των Χανίων, ενώ στις 15 Αυγούστου Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη βρίσκονταν μετά της οικογενείας τους επίσης στα Χανιά. Στις 17 Αυγούστου, κι ενώ πλέον τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 200, ο Κυρ. Μητσοτάκης εθεάθη σε ιδιωτικό σκάφος στα Σφακιά και έξι ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 23 Αυγούστου, επέστρεψε για να κάνει το μπάνιο του στο Μαράθι. Στις 25 Σεπτεμβρίου, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 300 και τους νεκρούς τους 350, το πρωθυπουργικό ζεύγος ταξίδεψε για τριήμερο στην Τήνο όπου διατηρούν εξοχική κατοικία. Είχε προηγηθεί μία ημέρα πριν από το ταξίδι τους διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο είχε θέσει το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», αποδίδοντας, κατά την προσφιλή συνήθειά του, στους πολίτες την ευθύνη της εφαρμογής των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε βεβαίως τα ταξίδια του, παρά τους κινδύνους που ο ίδιος επισήμαινε στα μηνύματά του προς τους πολίτες και παρά την κατά γενική ομολογία επικίνδυνη ήδη από τον Αύγουστο αύξηση των κρουσμάτων. Ετσι, στις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βηματοδότη», ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κύθνο μαζί με φίλους του. Κατά τις πληροφορίες του «Βήματος», ο Κυρ. Μητσοτάκης ταξίδεψε με φουσκωτό και «κολύμπησε στα Λουτρά, στα βόρεια του νησιού, ενώ γευμάτισε εκεί σε μια ταβέρνα». Μόλις οκτώ ημέρες μετά, δηλαδή στις 19 Οκτωβρίου, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πια τα 400, ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στο πλαίσιο των καθηκόντων του στη Σαμοθράκη, δεν παρέλειψε ωστόσο να κάνει τις βουτιές του στις φημισμένες βάθρες του Φονιά με τα κρυστάλλινα βαθυπράσινα νερά.
Λιγότερο από δέκα ημέρες αργότερα, με σχεδόν 900 καταγεγραμμένα κρούσματα ημερησίως, ο πρωθυπουργός βρέθηκε με αφορμή την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά. Την περίοδο εκείνη ήδη είχε επιβληθεί το κλείσιμο της εστίασης από τα μεσάνυχτα, ενώ στις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις δέκα ημέρες μετά το τελευταίο ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στον τόπο καταγωγής του, επιβλήθηκε το σκληρό lockdown που με διάφορες παραλλαγές εφαρμόζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
Στο μεσοδιάστημα, συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου, είχε δημοσιευθεί και συνέντευξη της Μ. Γκραμπόφσκι στους «Financial Times», στην οποία επιδείκνυε τον πολυτελή βίο της και διαφήμιζε τα πολύτιμα κοσμήματά της, τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την περιποίησή της, ακόμη και τα καφέ ή τα ξενοδοχεία που κατά καιρούς έχει επισκεφθεί.
Τα εμβόλια και τα διαγγέλματα της υποκρισίας
Από το κάδρο των προκλήσεων σε βάρος των πολιτών δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λείπει και το ζήτημα αδιαφάνειας που προέκυψε στις αρχές του έτους με τη διαχείριση των εμβολίων, μεγάλος αριθμός των οποίων «εκλάπη» ουσιαστικά ακόμη και από τους υγειονομικούς για χάρη κυβερνητικών και κομματικών συγγενών και φίλων, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά να εμβολιαστούν, δίχως όμως να συγκαταλέγονται σε κάποια ευπαθή ομάδα.
Στην προκειμένη περίπτωση οι έντονες αντιδράσεις και το γεγονός ότι η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης απασχόλησε ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το περιοδικό «Politico», προκάλεσαν τελικώς την αναδίπλωση, η οποία, ως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, συνοδεύτηκε από διθυραμβικά δημοσιεύματα για τον δήθεν έξαλλο Κυρ. Μητσοτάκη, οι φωνές του οποίου τάραξαν ακόμη και τις νεραντζιές της Ηρώδου Αττικού. Παρά ταύτα, η λίστα με τα πρόσωπα που εμβολιάστηκαν δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Δείγμα της αλαζονικής συμπεριφοράς του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι στους πολίτες αποτελεί τέλος ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στον ελληνικό λαό στα περιβόητα πια διαγγέλματά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μηνύματά του (εν μέσω των ταξιδιών του) στα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός όχι απλώς απέκλειε νέο lockdown, αλλά τόνιζε ότι «τα καθολικά μέτρα μεσοπρόθεσμα φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία», προσθέτοντας ότι «lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία, γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες» και ότι «κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος, γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη πάνω στις πλάτες όλων».
Σημείωνε παράλληλα ότι οι χώροι εργασίας μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Παρά την επιμονή του να δηλώνει σήμερα ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον ιό, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Αλλωστε βρισκόμαστε ήδη σε νέο καθολικό lockdown. Για τους «συμπολίτες» του προφανώς, όχι για τον ίδιο, που είναι πιο ψηλά από τους ίσους.