Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος που «πυροδοτήθηκε» μετά την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά την απάντηση της Κίνας, η οποία αύξησε το ποσοστό δασμών στα προϊόντα των ΗΠΑ σε 84% ήρθε η σειρά της ΕΕ να εγκρίνει τα «αντίποινα» για τους δασμούς 25% που επέβαλε στην Ένωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δασμοί που ενέκριναν οι Βρυξέλλες αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ.
Θα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η σόγια από τη Λουιζιάνα, διαμάντια, αγροτικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει καθολικό δασμό 25% στις εξαγωγές της ΕΕ, αλλά και ξεχωριστό 20% σε αυτοκίνητα και ορισμένα ανταλλακτικά.
Όλα αυτά ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει επίσης την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ξυλεία και φαρμακευτικά προϊόντα.
Πάντως, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία κατάφεραν να εξαιρέσουν από τον κατάλογο των προϊόντων στόχων το ουίσκι «μπέρμπον» μετά τις απειλές Τραμπ ότι τυχόν συμπερίληψή του θα πυροδοτούσε «απάντηση» από τις ΗΠΑ με επιβολή αντιτίμου 200% στα προϊόντα αλκόολ που προέρχονται από την Ευρώπη.
Το Bloomberg αναφέρει ότι οι δασμοί της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου, ενώ ένα μικρό μέρος αυτών θα επιβληθεί στα μέσα Μαΐου αλλά και στα τέλη του 2025.
Διαβάστε σχετικά
Η Κίνα απαντά στον Τραμπ – Δασμοί 84% στα προϊόντα από τις ΗΠΑ