Απάντησαν στον Βρούτση παίρνοντας… τα όπλα

Απάντησαν στον Βρούτση παίρνοντας… τα όπλα

Οι πυροβολισμοί σε αγώνα ερασιτεχνικών ομάδων στον Ασπρόπυργο αποτελούν ένα ακόμη χαστούκι στα υποτιθέμενα αυστηρά μέτρα για την οπαδική βία.

Φαρ Ουέστ έγινε για μια ακόμη φορά ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο την περασμένη Κυριακή, καθώς έπεσαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος ΕΠΣ Δυτικής Αττικής μεταξύ του Απόλλωνα Ποντίων και του Μανδραϊκού σε γήπεδο του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αγώνας διακόπηκε λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και στο σημείο έσπευσαν αμέσως αστυνομικές δυνάμεις που εντόπισαν δύο άτομα τραυματισμένα από τα επεισόδια που προηγήθηκαν στην εξέδρα μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων, αλλά και εννέα κάλυκες από τους πυροβολισμούς που έπεσαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Συνολικά δέκα άτομα προσάχθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Δυτικής Αττικής.

Ομως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βρέθηκε πρώτη φορά αντιμέτωπο με όπλα στα γήπεδα. Αρκετά ήταν τα περιστατικά στο παρελθόν με καουμπόηδες και άλλους… σερίφηδες που οπλοφορούσαν στις εξέδρες, ακόμη και στα γραφεία της ΕΠΑΕ, της τότε διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, στα γραφεία της στη Θεμιστοκλέους στο κέντρο της Αθήνας – τότε, δεκαετία του ’80, που σε κάθε συνεδρίαση

κάποιοι παράγοντες και οι δεκάδες μπράβοι τους μπαινόβγαιναν στο κτίριο με τα όπλα κρεμασμένα σε ζώνες μέσα από τα φανταχτερά κοστούμια.

Ας θυμηθούμε λοιπόν ορισμένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια με οπλοφόρους στα ελληνικά γήπεδα, για να μην πέφτουμε από τα σύννεφα με ό,τι συνέβη τώρα στον Ασπρόπυργο αλλά και για να καταλάβουμε ότι τα δήθεν αυστηρά μέτρα του Γιάννη Βρούτση κατά της οπαδικής βίας ουδείς παραβατικός τα λαμβάνει υπόψη.

2 Οκτωβρίου 1985

O Παναθηναϊκός υποδεχόταν την ιταλική Τορίνο στη ρεβάνς του 2-1 για το τότε Κύπελλο UEFA. Ο αγώνας έληξε 1-1 και το «τριφύλλι» είχε πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Γάλλου ρέφερι Μισέλ Βοτρό. Οι Ιταλοί μετά το ματς υποστήριξαν πως ο τότε μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ΠΑΕ Γιώργος Βαρδινογιάννης μπήκε στη φυσούνα ανενόχλητος απειλώντας τον διαιτητή με όπλο, ωστόσο συγκρατήθηκε από την προσωπική του ασφάλεια. Αν και τα παραπάνω διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, η UEFA, κατόπιν καταγγελίας του διαιτητή και σύμφωνα με πρωτοσέλιδο (12/10/85) της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», τιμώρησε τον Γ. Βαρδινογιάννη με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων από τα ευρωπαϊκά ματς της ομάδας του και την ΠΑΕ με πρόστιμο ύψους 6.500.000 δρχ.

15 Νοεμβρίου 1999

H ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο παλιό της γήπεδο «Νίκος Γκούμας» τιμωρημένη κι έτσι το ματς διεξάχθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 αλλά οι γηπεδούχοι είχαν

τρομερά παράπονα από τον διαιτητή Δημητρόπουλο και μετά τη λήξη η οργή τους ξεχείλισε. Κάποιοι οπαδοί της ΑΕΚ άρχισαν να ξεσπούν κατά δικαίων και αδίκων. Ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ, φυγαδεύεται στο Members Club του γηπέδου. Εκεί αρπάχτηκε φραστικά με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και μπήκαν στη μέση οι πιο ψύχραιμοι για να μην πιαστούν στα χέρια. Πάνω στον πανικό που επικράτησε ο οδηγός του Βίκτ. Μητρόπουλου Νίκος Γιαννουδάκος βγάζει από την εσωτερική θήκη ένα 22άρι περίστροφο και πυροβολεί δύο φορές στον αέρα. Χαμός. Ο Γιαννουδάκος συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αφού ορίστηκε χρηματική εγγύηση 2 εκατ. δραχμών. Πολύ αργότερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μετέτρεψε την αρχική κατηγορία της «απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή» που είχε απαγγελθεί στον κατηγορούμενο σε «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και γλίτωσε τα ισόβια.

Φεβρουάριος 2002

Στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ο τότε ισχυρός άνδρας της Ενωσης Μάκης Ψωμιάδης επιτέθηκε στους διαιτητές και στον παρατηρητή του αγώνα κρατώντας… πιστόλι (!), το οποίο έστρεψε στον κρόταφό του και απειλούσε να αυτοκτονήσει! Ο παρατηρητής B. Μπαλόκας κατέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα στην έκθεσή του, σε αντίθεση με τον διαιτητή Παπαδάκο ο οποίος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο φύλλο αγώνα! Ο Ψωμιάδης ουδέποτε τιμωρήθηκε, καθώς δεν είχε καμία επίσημη ιδιότητα τότε στην ΠΑΕ ΑΕΚ και δήλωνε «απλός… φίλαθλος της ομάδας».

Δεκέμβριος 2009

Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Αλέξανδρος Τζόρβας κατήγγειλε ότι δέχτηκε πυροβολισμούς από αεροβόλο όπλο πίσω από το τέρμα που αγωνιζόταν κατά τη διάρκεια του ντέρμπι των «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη. Κλήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα Πειραιά, όπου προσκόμισε φωτογραφικό υλικό από τα τραύματά του μετά τη λήξη του αγώνα καθώς επίσης και σχετική γνωμάτευση από κρατικό νοσοκομείο. Δεν έγινε καν έρευνα.

Μάιος 2016

Στη Ρόδο σε αγώνα για το 3ο Διεθνές Κύπελλο Παιδικού Ποδοσφαίρου και παρουσία δεκάδων ανήλικων παιδιών ο πατέρας ενός εξ αυτών, ηλικίας 47 χρόνων, συνεπλάκη με τρεις παράγοντες της ομάδας Διγενής Κοσκινού, ηλικίας 24, 46 και 49 χρόνων. Ο πατέρας ξυλοκοπήθηκε μπροστά στην οικογένειά του και φώναξε για βοήθεια τον 42άχρονο αδερφό του που έβγαλε πιστόλι και πυροβόλησε μία φορά κατά του ενός εκ των θυτών. Αμέσως έφτασαν στο γήπεδο αστυνομικοί οι οποίοι συνέλαβαν όλους τους εμπλεκόμενους και τους προσήγαγαν στην Ασφάλεια Ρόδου, όπου σχηματίστηκε η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος των δύο αδερφών.

11 Μαρτίου 2018

Μια ακόμη μαύρη σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο γράφτηκε σε αγώνα για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα. Λίγο πριν από τη λήξη και με αφορμή ένα ακυρωθέν γκολ του ΠΑΟΚ (το σκορ ήταν 0-0 ως εκείνο το σημείο) το ματς τινάχτηκε στον αέρα. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκε στον διαιτητή Κομίνη, έχοντας στη θήκη που φορούσε στη μέση του ένα περίστροφο. Η σκηνή με τον οπλοφόρο παράγοντα, όπως ήταν φυσικό, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ. Μετά τη διακοπή του αγώνα ο Σαββίδης και άλλα τέσσερα μέλη της προσωπικής του συνοδείας αναζητούνταν για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η οπλοκατοχή σε αθλητικούς χώρους ούτε σε αστυνομικούς. Ο Σαββίδης τιμωρήθηκε πρωτόδικα με 25άμηνη φυλάκιση με αναστολή, η οποία στο εφετείο ύστερα από πέντε χρόνια (τον Μάιο του 2023) μειώθηκε στους οκτώ μήνες με αναστολή.

28 Φεβρουαρίου 2022

Η Κόρινθος κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα της με τον Τενεάτη Αθικίων για τα πλέι οφ της τοπικής Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Κορινθίας ένας οπαδός των Αθικίων πυροβόλησε με καραμπίνα στο γήπεδο τρεις φορές, βρίζοντας και απειλώντας τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της ομάδας.

27 Μαρτίου 2022

Ξανά στην ΕΠΣ Κορινθίας, το παιχνίδι ΑΟ Λουτράκι – ΠΑΣ Κόρινθος για τα πλέι οφ της Α΄ κατηγορίας δεν διεξάχθηκε καθώς, όπως έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα korinthosnews.com, όταν ο διαιτητής του αγώνα Παντελής Χονδρόπουλος βγήκε από το σπίτι του για να πάει στο αυτοκίνητό του και να μεταβεί στο γήπεδο βρήκε δύο σφαίρες στο παρμπρίζ του. Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενημέρωσε την αστυνομία αλλά και τις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές και το ματς ματαιώθηκε.

 

Documento Newsletter