Απάντηση Κοντονή στη Βουλή για τις απειλές κατά της ζωής Βαξεβάνη – Νοδάρου από ποινικούς

Απάντηση Κοντονή στη Βουλή για τις απειλές κατά της ζωής Βαξεβάνη – Νοδάρου από ποινικούς

Θέμα των πειθαρχικών οργάνων της Δικαιοσύνης και όχι του ιδίου του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί η παράλειψη δικαστών και αστυνομικών να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους που απειλούνται άμεσα από ποινικούς μέσω των συνομιλιών τους που καταγράφονται νόμιμα από τις αρμόδιες Αρχές

Την συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε εγγράφως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με αφορμή τις απειλές κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, που καταγράφηκαν νόμιμα από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ και προέρχονταν – όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Documento – από ποινικούς που συνομιλούσαν μεταξύ άλλων με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και τον μητροπολίτη Δωρόθεο.

Δεύτερη φορά

Στο σχετικό ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αποκάλυψε ότι ήταν η δεύτερη φορά που συνέβαινε αυτό και παραδόξως κανείς από τις αρμόδιες Αρχές δεν τον ενημέρωσε όπως όφειλε.

«Κάποιοι άνθρωποι του υποκόσμου, συνομιλίες των οποίων υπέκλεπτε η αστυνομία, υπόσχονται πως θα με εξοντώσουν, θα με εξαφανίσουν, θα μου δώσουν εν πάση περιπτώσει να καταλάβω. Την πρώτη φορά ήταν τον Νοέμβριο του 2014, που διαβάζοντας δικογραφία που είχε σχηματιστεί, για μια υπόθεση που είχαμε αποκαλύψει με τον συνάδελφο Μάκη Νοδάρο (αφορούσε τον εργολάβο Θόδωρο Καράμπελα που εκμεταλλευόταν τα σκουπίδια στον νομό Ηλείας), βρήκαμε τα ονόματά μας φαρδιά πλατιά στις απομαγνητοφωνήσεις των συνακροάσεων. Αυτοί που είχαν αποκαλυφθεί και συλληφθεί εξαιτίας των ρεπορτάζ, μιλώντας μέσα από τις φυλακές, περιέγραψαν πώς θα μας «τακτοποιήσουν». Για τον Μάκη Νοδάρο είχαν επιλέξει μάλιστα πνιγμό. Και σε αυτή την υπόθεση οι συνομιλητές ομολογούσαν ότι έχουν διασυνδέσεις με το γραφείο του προέδρου της ΝΔ και (οποία δεύτερη σύμπτωση) με ανθρώπους στη Δικαιοσύνη.»- κατήγγειλε ο Κώστας Βαξεβάνης και σημείωνε ότι :

«Δύο φορές, αστυνομικοί που απομαγνητοφώνησαν τις συνομιλίες, άλλοι που έκαναν την προανάκριση και οι εισαγγελείς που άσκησαν τις διώξεις, διαπίστωσαν σχεδιασμό για κάποιο έγκλημα, αλλά δεν αισθάνθηκαν την παραμικρή ανάγκη να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους πως κάποιοι τους είχαν στο στόχαστρο. Πως ίσως να κινδυνεύουν ή έτσι τουλάχιστον ήθελαν να λένε κάποιοι. Ο νόμος και η τάξη σε όλο τους το μεγαλείο.»

Η ερώτηση

Ο κ. Νικολόπουλος με σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητούσε από τον κ. Κοντονή να απαντήσει :

Ποια είναι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ποιοι οι δικαστικοί λειτουργοί που απομαγνητοφώνησαν τις συνομιλίες, που έκαναν την προανάκριση, οι εισαγγελείς που άσκησαν τις διώξεις, διαπίστωσαν σχεδιασμό για κάποιο έγκλημα, αλλά δεν αισθάνθηκαν την παραμικρή ανάγκη να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους πως κάποιοι τους είχαν στο στόχαστρο και ακόμα γιατί ποτέ δεν ερεύνησε η ΕΛ.ΑΣ. τους λόγους για τους οποίους απειλείται η ζωή των δύο δημοσιογράφων;

Θα ζητήσετε να διαταχθεί ΕΔΕ, να γίνουν όλες οι σχετικές και επιβαλλόμενες έρευνες και επιθεωρήσεις και θα πείτε ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας και γιατί δεν έχουν ερευνηθεί οι νομίμως υποκλαπείσες συνομιλίες ατόμων του υποκόσμου αλλά και ποιοι (αν) ευθύνονται από τους δημόσιους λειτουργούς και ποιοι κρύβονται πίσω από τους επίορκους δικαστές και αστυνομικούς;

Η απάντηση του κ. Κοντονή

Ο κ. Κοντονής απαντώντας χθες στο κ. Νικολόπουλο παίρνει αποστάσεις από το ζήτημα και επικαλούμενος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το Σύνταγμα σημειώνει:

«Θεμελιώδης αρχή του πολιτεύματός μας αποτελεί η ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης ( άρθρα 26, 87,87 και 90 του Συντάγματος). Οι Δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με απόλυτη ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους, την τυχόν αξιοποίησή τους και τις περαιτέρω ενέργειές τους.»

«Ζήτημα παρέμβασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να τεθεί καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών, απ οπουδήποτε και αν προέρχεται, συνιστά συνταγματικά ανεπίστρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.»

«Εννοείται, ότι αν υπάρχουν αιτιάσεις, κατά συγκεκριμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναφερθούν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης.»

«Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας ενημερώσει επί του ζητήματος που τίθεται είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο έχει ήδη απευθυνθεί ο ερωτών βουλευτής με την υπ αριθμ . 1517/27.11.2017 – ομοίου περιεχομένου ερώτησή του.-»

Πηγή: apokalypseis.com 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/01/18/5a60bb02cd3a1848d47a4b9d.pdf

Documento Newsletter