Απαντά η ΕΕ σε Τραμπ για δασμούς και Γροιλανδία – «Δεν υπάρχουν νικητές στον εμπορικό πόλεμο»

Απαντά η ΕΕ σε Τραμπ για δασμούς και Γροιλανδία – «Δεν υπάρχουν νικητές στον εμπορικό πόλεμο»

Με την αμερικανική εφ’ όλης της ύλης επίθεση εναντίον της ΕΕ προ των πυλών, η μέρα έχει ξεκινήσει με δηλώσεις φωτιά εκατέρωθεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν να επιδείξουν ενότητα και να κρατήσουν κοινό μέτωπο απέναντι στους… διατλαντικούς λεκτικούς πυραύλους που εξαπολύει ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος του Τζέι Ντι Βανς.

Καθώς οι Ευρωπαίοι συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, οι δηλώσεις τους κατά την είσοδο έμοιαζαν με πυρά ομαδόν κατά των απειλών από τις ΗΠΑ για άμεση επιβολή δασμών εναντίον της Ευρώπης, αλλά και κατά των βλέψεων της αμερικανικής ηγεσίας για προσάρτηση της Γροιλανδίας.

Τον τόνο έδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, η οποία τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη η Ευρώπη «να κάνει περισσότερα, μαζί» όσον αφορά στο κομμάτι της Άμυνας και να εξετάσει πως μπορεί να χρηματοδοτήσει νέες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό. Όσον αφορά στο θέμα των δασμών ανέφερε: «Παρακολουθούμε με προσοχή όσα λέγονται και φυσικά ετοιμαζόμαστε από την πλευρά μας. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους. Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο, η πλευρά που θα γελάσει τελευταία θα είναι η Κίνα. Είμαστε πολύ διασυνδεδεμένοι. Χρειαζόμαστε την Αμερική και η Αμερική μας χρειάζεται επίσης. Οι δασμοί αυξάνουν τα κόστη, δεν είναι κάτι θετικό για τα κόστη και για τους καταναλωτές.

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις του… απερχόμενου Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς (ο οποίος κατά τα φαινόμενα δεν θα διατηρήσει την θέση του από τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου και μετά), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι δασμοί «θα είναι επιβλαβείς για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη» και συμπλήρωσε πως «παρά το γεγονός ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τα δικά της μέτρα, θα ήθελα να βρεθεί μια λύση που θα βασίζεται στη συνεργασία και από τις δυο πλευρές».

Στην επίθεση πέρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που στοχοποιηθεί η Ευρώπη, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα για να κερδίσει τον σεβασμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εάν μας επιτεθούν με όρους εμπορίου, η Ευρώπη σαν μια πραγματική δύναμη, θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και απαντήσει». Ο Μακρόν επέμεινε πως πρέπει οι προσπάθειες να εστιαστούν στο να γίνει η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη και να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία στην Άμυνα, καθώς η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η κυβέρνηση Τραμπ «ωθούν τους Ευρωπαίους να είναι πιο ενωμένοι».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε ότι η ΕΕ «πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφύγει την επιβολή αυτών των απολύτως αχρείαστων και βλακωδών πολέμων δασμών ή έναν εμπορικό πόλεμο». Σύμφωνα με τον Τουσκ είναι «ένα πραγματικό παράδοξο εάν η ΕΕ δοκιμαστεί με τέτοιον τρόπο από έναν στενό σύμμαχο την ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει την άμεση ρωσική απειλή για την επέκταση της Κίνας». Μεταξύ άλλων ο Τουσκ εξέφρασε την υποστήριξη του στην Δανία σχετικά με την Γροιλανδία.

Στον χορό μπήκε και η Δανή πρωθυπουργός, το πρώτο άμεσο θύμα εκφοβισμού του νέου Αμερικανού προέδρου, Μέτε Φρέντερικσεν, η οποία έκανε έκκληση για «συλλογική και σκληρή αντίδραση εάν ο Τραμπ πλήξει την ΕΕ με δασμούς». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν θα υποστήριζα ποτέ έναν πόλεμο με συμμάχους, αλλά αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν σκληρούς δασμούς στην Ευρώπη, πρέπει να έχουμε μια συλλογική και σκληρή αντίδραση». Σχετικά με το θέμα της Γροιλανδίας, το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κρατάει ανοιχτό με κάθε τρόπο – όπως με νέες δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς- ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Όπως ανέφερε: «Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, όλοι πρέπει να κάνουν σεβαστή την κυριαρχία όλων των εθνών κρατών σε όλο τον κόσμο και η Γροιλανδία είναι σήμερα κομμάτι του Βασιλείου της Δανίας και δεν είναι προς πώληση. Ο ηγέτης της Γροιλανδίας το έκανε απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν είναι προς πώληση». Η Μέτε Φρέντερικσεν απάντησε επίσης στο αφήγημα των ΗΠΑ ότι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ η ισορροπία στην Αρκτική λέγοντας: «Συμφωνώ απόλυτα με τους Αμερικανούς ότι η περιοχή της Αρκτικής γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Είναι πιθανό να βρούμε μια λύση που θα διασφαλίζει μεγαλύτερο ρόλο στην Γροιλανδία. Είναι ήδη εκεί, και μπορούν να έχουν ακόμα περισσότερες ευθύνες αν έχουν την θέληση να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους, το ίδιο και το ΝΑΤΟ. Αν αυτό γίνεται για να είναι αυτό το κομμάτι του κόσμου μας πιο ασφαλές μπορούμε να βρούμε μια λύση».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς είχε κάνει δηλώσεις για το θέμα κατηγορώντας την Δανία ότι «δεν κάνει την δουλειά της σωστά και δεν είναι ένας καλός σύμμαχος, αφού δεν αποτρέπει την χρήση των θαλάσσιων οδών στην περιοχή από τους Κινέζους και τους Ρώσους». Σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή αυτή είναι «πραγματικά σημαντική για την εθνική μας ασφάλεια». Όπως είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Πως θα λύσουμε το πρόβλημα, το πρόβλημα της δικής μας εθνικής ασφάλειας; Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδείξουμε περισσότερο… εδαφικό ενδιαφέρον στην Γροιλανδία, τότε ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει ακριβώς αυτό, γιατί δεν τον νοιάζουν οι κραυγές των Ευρωπαίων εναντίον μας, το μόνο που τον νοιάζει είναι να βάλει το καλό των Αμερικανών πολιτών πρώτο».

Ετικέτες

Documento Newsletter