Ναυάγιο Ζακύνθου: Απαλλοτριώνουν εκτάσεις «επ’ αγαθώ της κοινωνίας»

Ναυάγιο Ζακύνθου: Απαλλοτριώνουν εκτάσεις «επ’ αγαθώ της κοινωνίας»

Μες στο 2021 πολλές φορές οι κάτοικοι της ΒΔ Ζακύνθου, ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25 και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τον σχεδιασμό για τη διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου, την οποία συμπεριέλαβε στο τουριστικό νομοσχέδιο το οποίο πέρασε λίγο πριν από τα τέλη του χρόνου, προωθούσε το σχέδιο της παράνομης αγοραπωλησίας του 13% του νησιού στον εμίρη του Κατάρ, για να φέρει εκεί τη χλιδάτη τουριστική ανάπτυξη.

Αλλες τόσες φορές όμως οι διαδοχικοί υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης και η εκλεγμένη με τη ΝΔ περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα είχαν διαρρήξει τα ιμάτιά τους ότι αυτά είναι φαντασιώσεις και ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης ήταν να προστατέψει το κουφάρι του πλοίου που βρίσκεται στη διάσημη παραλία του Ιονίου και τον αιγιαλό που αποτελεί δημόσια περιουσία.

Τα ψεύτικα τα λόγια

Αλλά, ω τι έκπληξη! Παρ’ όλες τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των περιφερειακών και κεντρικών στελεχών της ΝΔ, προτού ακόμη κλείσει μήνας από την ψήφιση του τουριστικού νομοσχεδίου, το οποίο αντί να συστήσει ΑΕ του δημοσίου όρισε το Ναυάγιο Ζακύνθου ως την πρώτη πρότυπη τουριστική περιοχή της χώρας και συνέστησε Επιτροπή Αξιοποίησης και Προστασίας για να διαχειριστεί όλα τα θέματα τα σχετικά με την παραλία και προτού η επιτροπή αυτή συγκροτηθεί, η λεγόμενη Επιτροπή Αξιοποίησης μετατράπηκε σε Επιτροπή… Απαλλοτριώσεων των περιουσιών των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων, της εκκλησίας και του δήμου, όπως ακριβώς διαμαρτύρονταν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις 20 Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση «περνούσε νύχτα» την επίμαχη ρύθμιση.

Οσοι απορούν πώς μεθοδεύτηκε η μετάλλαξη της Επιτροπής Αξιοποίησης του Ναυαγίου σε Επιτροπή Απαλλοτρίωσης δεν έχουν παρά να κοιτάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξαν Θεοχάρης και Κικίλιας. Πρόκειται για νομοθετικό πλαίσιο που δίνει στην επιτροπή που θα αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου τη δυνατότητα να απαλλοτριώνει ό,τι υπάρχει γύρω γύρω και να κάνει πολεοδόμηση με ειδικούς όρους, κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας και μόνο με την υπογραφή του υπουργού Τουρισμού. Για να φτάσουμε από αυτό το νομοθετικό πλαίσιο στις απαλλοτριώσεις δεν χρειάστηκαν στη συνέχεια παρά μόνο μερικές πραξικοπηματικές κινήσεις σε τοπικό επίπεδο, τις οποίες ενορχήστρωσαν η τοπική ΝΔ Ζακύνθου, ο βουλευτής Διον. Ακτύπης και άλλοι παράγοντες που πιστεύουν στο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Ζακύνθου μέσω των μεγαλεπήβολων ξένων επενδύσεων στο Ναυάγιο.

Βγήκε «λαγός» για τις απαλλοτριώσεις

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο λοιπόν για το Ναυάγιο έπρεπε να συγκροτηθεί μετά τις γιορτές μια επιτροπή από πέντε μέλη, εκ των οποίων ένα θα όριζε το υπουργείο Τουρισμού και από ένα ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο σύλλογος ξενοδόχων και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ζακύνθου. Αλλά προτού οι φορείς επιλέξουν τους εκπροσώπους τους βγήκε ένας εξ αυτών, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας, και εξήγγειλε στο τοπικό ραδιόφωνο Ionian Radio ότι «η επιτροπή θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση έως 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή και το κράτος θα διευρύνει έτσι την περιουσία του», ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Προφανώς στις δηλώσεις περί απαλλοτριώσεων αντέδρασαν αμέσως οι κάτοικοι της ΒΔ Ζακύνθου, οι οποίοι ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια από το 2014, όταν για πρώτη φορά διαπίστωσαν ότι οι οικογενειακές περιουσίες τους είχαν πουληθεί με βάση ένα αμετάφραστο ενετικό έγγραφο του 18ου αιώνα στη μεσιτική PIMANA, με φερόμενο ως αγοραστή τον εμίρη του Κατάρ. Μολονότι έχουν κερδίσει από το 2020 τα δικαστήρια, η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται…

Κάτοικοι: «Επεσαν οι μάσκες»

Εύλογη λοιπόν ήταν η οργή που εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Επεσαν οι μάσκες» η οποία κατέληγε ζητώντας να πάρουν θέση για τις απαλλοτριώσεις ο υπουργός Τουρισμού Βασ. Κικίλιας, ο οποίος στην ολομέλεια της Βουλής δεσμευόταν προσωπικά ότι η επιτροπή δεν θα έχει καμιά αρμοδιότητα πέραν του αιγιαλού, καθώς και ο βουλευτής Ζακύνθου Διον. Ακτύπης που τόσο καιρό έλεγε κι αυτός τα ίδια.

Ομως εκτός από τους κατοίκους της ΒΔ Ζακύνθου αντέδρασε και ο δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, ο οποίος για τον λόγο αυτό βαφτίστηκε από στελέχη της ΝΔ «φίλος του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια ξεκίνησε οργανωμένη προσπάθεια ώστε ο δήμαρχος να αποκλειστεί από την Επιτροπή Αξιοποίησης του Ναυαγίου προς όφελος οποιουδήποτε άλλου μέλους του δημοτικού συμβουλίου και το ίδιο έγινε και για πολλούς άλλους παράγοντες του επιμελητηρίου.

Στο ερώτημα των κατοίκων της ΒΔ Ζακύνθου προς τον Κικίλια το υπουργείο Τουρισμού δεν έδωσε καμία απάντηση. Αντίθετα, ο βουλευτής Ζακύνθου Διον. Ακτύπης, που μέχρι πριν από 20 μέρες έσκιζε τα ιμάτιά του ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση παρέμβασης της κυβέρνησης πέραν του αιγιαλού, από την ώρα που μπήκε μπροστά ο κ. Τσίπηρας διάβηκε τον Ρουβίκωνα και τάχτηκε κι αυτός ανοιχτά «υπέρ της απαλλοτρίωσης εφόσον είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας».

Αποδείχτηκε έτσι πόσο δίκιο είχαν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων που τόσο καιρό φωνάζουν πως τα κυβερνητικά σχέδια –μία με τη Ναυάγιο ΑΕ, μία με την Επιτροπή Αξιοποίησης και Προστασίας για την Προστασία του Ναυαγίου– αποτελούν επαναφορά του σχεδίου κλοπής των υψωμάτων πάνω από την παραλία για λογαριασμό του εμίρη του Κατάρ υπό τον μανδύα του δημόσιου συμφέροντος ώστε να γίνει τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχεία και ουρανοξύστες τύπου νήσου Pearl στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, σχέδιο που υποστηρίζεται πολιτικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τουλάχιστον από το 2014.

 

Documento Newsletter