Απαλλάχτηκε λόγω παραγραφής ο Νίκος Γεωργιάδης ελέω… αναθεώρησης Κωδίκων

Απαλλάχτηκε λόγω παραγραφής ο Νίκος Γεωργιάδης ελέω… αναθεώρησης Κωδίκων

«Καθάρισε» λόγω παραγραφής του αδικήματος της ασέλγειας κατά ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από το Εφετείο ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης. Για το αδίκημα είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό με ποινή φυλάκισης 28 μηνών και χρηματική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ. Η εξέλιξη της παύσης της δίωξης λόγω παραγραφής ήρθε μετά την αναθεώρηση των ποινικών  κωδίκων. Συγκεκριμένα με τους νέους κώδικες συντόμευσε ο χρόνος παραγραφής καθώς πλέον και αυτά τα αδικήματα υπάγονται στο κοινό πλαίσιο παραγραφής.

Η εισαγγελέας της έδρας στηλίτευσε την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου χαρακτηρίζοντάς την ατυχή και επεσήμανε: «Δυστυχώς θα πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής. Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το νόμο ακόμα και αν προκαλείτε στους πολίτες το ερώτημα πως μπορεί με το νέο Ποινικό Κώδικα να θεωρεί ήσσονος σημασία και να παραγραφεί, όλα τα πλημμελήματα ακόμα και αυτά που έχουν τελεστεί σε βάρος ανηλίκων».

Σε πρώτο βαθμό την καταδίκη του Νίκου Γεωργιάδη είχε αποφασίσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κρίνοντάς τον ένοχο κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων έναντι αμοιβής κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

«Στόχος ήταν ο Μητσοτάκης»

Κατά την εκκίνηση της διαδικασίας στο Ά Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, ο κατηγορούμενος και πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ζήτησε από την έδρα να προβεί σε δήλωση. Ο Ν. Γεωργιάδης αν και γνώριζε εκ των προτέρων -όπως δήλωσε ο ίδιος- ότι οι συνήγοροί του θα θέσουν ζητήματα νομικής φύσεως περί παραγραφής, τόνισε ότι θέλει να αποδείξει πως είναι αθώος απέναντι στις ανυπόστατες κατηγορίες και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική ευκαιρία» τη δίκη για να αποκατασταθεί η «τρωθείσα τιμή του». Ισχυρίστηκε δε ότι όλα έγιναν για να πληγεί ο σημερινός πρωθυπουργός, αφού -όπως είπε ο ίδιος- δεν διατυπώθηκε καμία καταγγελία ή δήλωση εναντίον του από τα άτομα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο (σ.σ. δηλαδή τα θύματα). Επίσης, έβαλλε κατά και του Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός κατακρεούργησε το τεκμήριο της αθωότητάς του.

Άλλα είπε ο δικηγόρος…

Παρά τη βούληση του πελάτη του, η οποία προφανώς και στόχευε στη δημιουργία εντυπώσεων, ο Πάνος Μπιτσαξής διατύπωσε δύο ενστάσεις στην έδρα του δικαστηρίου. Πρώτον, ο συνήγορος του κατηγορημένου αιτήθηκε να κριθεί απαράδεκτη η δίωξη εναντίον του Ν. Γεωργιάδη και δεύτερον επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων του πελάτη του λόγω της αναθεώρησης των Κωδίκων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τις σχετικές διατάξεις, βέβαια, ούτε η σημερινή κυβέρνηση τροποποίησε κατά την εκ νέου αναθεώρηση των Κωδίκων που ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες.

«Κόλαφος» για την αναθεώρηση των Κωδίκων η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας, μετά τη σύντομη διακοπή, απέρριψε την πρώτη ένσταση του συνηγόρου του κατηγορουμένου, κρίνοντας πως ορθώς οι εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων έναντι αμοιβής κατά του πρώην στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας, καυτηριάζοντας την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναγκάστηκε να προτείνει την παραγραφή του αδικήματος. Ειδικότερα, υπογράμμισε: «Δυστυχώς, θα πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής. Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το νόμο ακόμα κι αν προκαλείτε στους πολίτες το ερώτημα πώς μπορεί με το νέο Ποινικό Κώδικα να θεωρεί ήσσονος σημασία και να παραγραφεί, όλα τα πλημμελήματα ακόμα και αυτά που έχουν τελεστεί σε βάρος ανηλίκων» είπε στην αγόρευσή της, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να ανακοινώνει στο ακροατήριο την παραγραφή του αδικήματος. 

Δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης

Ο δικηγόρος του πρώην υπεύθυνου επικοινωνιακής στρατηγικής και πρώην βουλευτή της ΝΔ δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Επί της ουσίας της υποθέσεως πάγια είναι η πρακτική μου να μην προβαίνω σε κανέναν σχολιασμό. Το συμπέρασμα που ανακύπτει προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι ο νομοθέτης δεν έχει θέσει τυχαίως το πλαίσιο προστασίας του τεκμηρίου της αθωότητας από την άσκηση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη απόφαση». 

Διαβάστε ακόμη

Το «φαινόμενο» Νίκος Γεωργιάδης

Documento Newsletter