Απαλλαγή Βαξεβάνη πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη με τη σύζυγο Στουρνάρα

Απαλλαγή Βαξεβάνη πρότεινε ο εισαγγελέας στη δίκη με τη σύζυγο Στουρνάρα

Την απαλλαγή του Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου του Documento Βασίλη Ανδριανόπουλου, οι οποίοι κατηγορούνται από τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα για συκοφαντική δυσφήμιση, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας. Κατά την πρότασή του, χθες Τετάρτη, και αφού άκουσε τις απολογίες του εκδότη και του δημοσιογράφου του Documento, ο εισαγγελέας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμιση, έκανε λόγο για δικαιολογημένο ενδιαφέρον, αναφορικά με όσα έγραψε για τις δραστηριότητες της Λίνας Νικολοπούλου η εφημερίδα και πρότεινε την πλήρη απαλλαγή τους από τις κατηγορίες. Το δημοσίευμα για το οποίο κατηγορούνται οι δύο δημοσιογράφοι, αφορούσε τη διοργάνωση συνεδρίου από την εταιρεία της Mindwork Solutions, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φαρμακευτικές εταιρείες, με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω σύμβασης που υπογράφηκε τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει.

Νωρίτερα, κατά την απολογία του, ο Κώστας Βαξεβάνης, είχε αναφέρει επί της ουσίας της υπόθεσης ότι «η κυρία Νικολοπούλου, εμφανίστηκε ως εθελόντρια για να πάρει μια συγκεκριμένη δουλειά από το Δημόσιο. Η κυρία Νικολοπούλου είπε ότι ήρθε για να βοηθήσει και το έκανε με τις χορηγίες που εξασφάλισε. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Πήρε τις χορηγίες, επειδή υπήρχε η σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε όλη τη διαδικασία επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια σύγχυση για το που ανήκαν τα χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα χρήματα, μπήκαν σε λογαριασμού του Δημοσίου και κατέληξαν στην εταιρεία της κυρίας Νικολοπούλου. Άλλωστε το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε δώσει με τον ίδιο τρόπο ακόμη ενάμιση εκατ. ευρώ στην εταιρεία της κυρίας Στουρνάρα. Η ίδια κυρία λοιπόν πήρε χρήματα με τον ίδιο τρόπο για ένα ζήτημα το οποίο αφορούσε τον καρκίνο, δηλαδή δεν ήταν αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τώρα έχει πάρει αντίστοιχα έργα από τον ΕΟΦ. Αυτός ο εθελοντισμός και η αγάπη για την πατρίδα, προσκρούει πάντοτε στο δημόσιο. Εμείς, δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε έρευνα για την κυρία Νικολοπούλου. Η κυρία Νικολοπούλου μας προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας που κάναμε για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η έρευνά μας για το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε το 2008».

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε ως offshore του Δημοσίου»

«Ό,τι έκανε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως νησίδα διαφθοράς, ήταν νόμιμο, γιατί αυτό έλεγαν οι νόμοι που είχε δημιουργήσει τότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πίσω από τη νόμιμη – επιφανειακή λειτουργία του όμως, εξελίσσονταν σκάνδαλα διαφθοράς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έδινε εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση ακόμη και για τον κίτρινο πυρετό στο Μαλάουι. Πληρώθηκαν μέσα ενημέρωσης, τα οποία κυριολεκτικά δεν υπήρχαν. Ιστοσελίδες οι οποίες άνοιξαν, πήραν διαφήμιση μισού εκατ. ευρώ και μετά έκλεισαν. Το χρήμα αυτό που κατέληξε λοιπόν; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα για εμάς» συμπλήρωσε. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε ως offshore του Δημοσίου για να μπορούν κάποιοι να εισπράττουν εκατομμύρια δημοσίου χρήματος», πρόσθεσε, εξηγώντας έτσι την ανάγκη διερεύνησης υποθέσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του εν λόγω κέντρου, το οποίο μοίραζε αφειδώς και αδιαφανώς δημόσιο χρήμα. «Η κυρία Νικολοπούλου, είναι μόνο ένα από τα δεκάδες πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχουμε αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια» είπε ακόμη.

«Το δημοσίευμα δεν έχει τίποτα ψευδές»

Ο Κώστας Βαξεβάνης περιέγραψε ασφαλώς αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε η εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου να διοργανώσει το περιβόητο συνέδριο e-health forum. Όπως είπε, «η Ελλάδα γνώριζε δύο χρόνια ότι πρέπει να διοργανώσει αυτό το συνέδριο. Τελικά, το υπουργείο Υγείας, ανέθεσε τη διοργάνωση του συνεδρίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ επειδή αυτό έχει την τεχνογνωσία. Και τελικά το ΚΕΕΛΠΝΟ αναθέτει τη δουλειά στην κυρία Νικολοπούλου. Γιατί να το κάνει αυτό, αφού είχε την τεχνογνωσία; Επιπλέον, η επιτροπή που παρέλαβε το έργο είναι υπόδικη. Όλα τα μέλη της επιτροπής είναι υπόδικα για παράνομες προσλήψεις». «Η κυρία Νικολοπούλου εμφανίστηκε εδώ και είπε ότι ισχυρίζομαι πως όσα έκανε είναι παράνομα. Όχι. Δεν το ισχυρίστηκα αυτό. Νόμιμα είναι. Νόμιμα αλλά ύποπτα», πρόσθεσε ο Κώστα Βαξεβάνης. Ο δημοσιογράφος είπε ακόμη «το δημοσίευμα δεν έχει τίποτα ψευδές, ούτε κάτι το οποίο δεν τηρεί το μέτρο». Καταλήγοντας ο εκδότης του Documento, σημείωσε ότι «ο δημοσιογράφος πρέπει να παρουσιάζει τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα αποτέλεσμα».

Δείτε επίσης: Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Νέες προσπάθειες της πλευράς Νικολοπούλου να μη διαβαστούν σημαντικά έγγραφα και καταθέσεις

Documento Newsletter