Απαλλακτικό βούλευμα εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών για τον πρώην υπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη και τα δύο πρώην στελέχη της ΕΥΠ σε βάρος των οποίων είχαν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες για υπόθεση παραβίασης μυστικών της πολιτείας με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το 2005.
Με το βούλευμα τους (αριθμός 1430/2018) οι Εφέτες απαλλάσσουν από την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της πολιτείας τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ καθώς και τον πρώην υπουργό στον οποίο αποδίδονταν ηθική αυτουργία στην πράξη. Η δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε το 2013 μετά από καταγγελία γυναίκας υπαλλήλου της ΕΥΠ η οποία υποστήριζε ότι ο πρώην υπουργός φέρεται να είχε λάβει απόρρητα έγγραφα της υπηρεσίας, τα οποία αφορούσαν θέματα ασφάλειας και αμυντικής ικανότητας της χώρας.
Η καταγγελία της υπαλλήλου, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είχε γίνει μετά από εσωτερικές διαμάχες υπαλλήλων της ΕΥΠ που είχαν οδηγήσει σε απολύσεις στελεχών της. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι τα επίμαχα έγγραφα δεν αποτελούσαν “απόρρητο υλικό” όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει κάθειρξη 10 ετών σε όποιον δημοσιοποιεί στοιχείο που πρέπει να “τηρηθεί μυστικό προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Πολιτείας ή των συμμάχων της απέναντι σε ξένες κυβερνήσεις”.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καρχιμάκης, στον οποίο μετά την απολογία του το 2014 για την υπόθεση αυτή είχε επιβληθεί χρηματική εγγύηση 1 εκατομμυρίου ευρώ η οποία στην συνέχεια μειώθηκε στις 10 χιλιάδες ευρώ, εξαρχής απέδιδε την εμπλοκή του σε πολιτικούς λόγους και υποστήριζε πως η καταγγέλλουσα στόχευε να εξυπηρετήσει συμφέροντα διωκόμενου συναδέλφου της.
Η υπόθεση του κ. Καρχιμάκη είναι ένα από τα τρία σκέλη της έρευνας που διενεργήθηκε από τον ανακριτή Δημήτρη Φούκα. Οι άλλες δύο δικογραφίες αφορούσαν η μία το αποκαλούμενο “σχέδιο Πυθία 1” σχετικά με καταγγελίες περί σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή εξαιτίας της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης του και η δεύτερη την υπόθεση των υποκλοπών των 2004-2005. Η δικογραφία για την επιχείρηση δολοφονίας του κ. Καραμανλή έχει άγνωστους δράστες, ενώ για τις υποκλοπές κατηγορούμενος είναι 67χρονος Αμερικανός πράκτορας.
Εκ των υπαλλήλων της ΕΥΠ που απαλλάσσονται μαζί με τον Μιχάλη Καρχιμάκη είναι και ο Θεόδωρος Σπατιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΠ, ο οποίος είχε ενοχοποιηθεί από κατάθεση του γνωστού και διωκόμενου πρώην υπαλλήλου της ΕΥΠ, Κώστα Αγγελάκη.