Απαλλαγή για Μίχο – Λαγό και όλους τους κατηγορούμενους της υπόθεσης «Συνεργείο» ζήτησε η εισαγγελέας

Απαλλαγή για Μίχο – Λαγό και όλους τους κατηγορούμενους της υπόθεσης «Συνεργείο» ζήτησε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη, πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

Η Εισαγγελέας δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς -όπως είπε- ο νέος ποινικός κώδικας έφερε σημαντικές αλλαγές.

«Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη» σχολίασε στην πρότασή της.

Κατά την αγόρευση της ανέλυσε διεξοδικά τα αδικήματα, που βαραίνουν τους κατηγορούμενους, εξηγώντας ότι με τον νέο κώδικα «η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί και θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα». 

Για την απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη η εισαγγελέας διαπίστωσε ότι η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ ορων».

«Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες» είπε η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι «η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ορων».

Αναφερόμενη δε στην κατηγορία της ηθικής αυτουργίας τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καταδίκη αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα.

Τέλος, για το αδίκημα της οπλοχρησίας υπογράμμισε στην πρόταση της πως καθώς δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Ιουλίου του 2013, περίπου 50 μέλη της Χ.Α. έφτασαν στον χώρο του κοινωνικού χώρου, «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη με μοτοπορεία, και κρατώντας λοστούς και κοντάρια προκάλεσαν φθορές στο κτίριο και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και ο πρώην βουλευτής της οργάνωσης, Νίκος Μίχος, οι οποίοι μάλιστα ηγήθηκαν αυτοπροσώπως της επίθεσης – ο πρώτος δε με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι ηθική αυτουργία σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και σε απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους κατηγορούμενους για την υπόθεση αυτή είναι και ο Θ. Μπαρέκας, τότε γραμματέας της ΤΟ Πειραιά, ο Γ. Σταμπέλος, ο Χ. Γαλανάκης, ο Γ. Καλπιτζής και ο Δ. Αγιοβλασίτης, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι και στη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον Σταμπέλο να ξεχωρίζει καθώς κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα.

Η επίθεση στο «Συνεργείο», που εξετάστηκε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής όσον αφορά την κατηγορία για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, είχε γίνει ενώ μέσα στον χώρο υπήρχαν παιδιά που έκαναν μάθημα αγγλικών. Τα ανήλικα κλειδώθηκαν στην τουαλέτα για να προστατευθούν.

Documento Newsletter