Απαιτούν το χειροκρότημα αυτών που λεηλατούν

Απαιτούν το χειροκρότημα αυτών που λεηλατούν

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό εξαπάτησης των πολλών που ενώ τους λεηλατεί, η κυβέρνηση θέλει να τους πείσει και να τη χειροκροτούν.

Είναι προϋπολογισμός έξι ψεμάτων. Πρώτο ψέμα, έχεις δουλειά, και τα παιδιά σου το ίδιο. Δεύτερον, η μικρή σου επιχείρηση πάει καλά εν μέσω lockdown. Τρίτο ψέμα, το κόστος ζωής σου δεν αυξάνεται παρά την ακρίβεια. Τέταρτο ψέμα, δεν θα μειώσουμε κι άλλο το εισόδημά σου αυξάνοντας τη φορολογία σου. Πέμπτο ψέμα, κάνουμε τα πάντα για την υγεία σου, ακόμη και όταν μειώνουμε προσωπικό και χρηματοδότηση στο ΕΣΥ. Εκτο ψέμα, κερδίζεις όταν χάνει πάγια έσοδα το δημόσιο από την πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου.

Θεωρούν ότι όσο τα Μέσα της λίστας Πέτσα επαναλαμβάνουν αυτά τα ψέματα, στο τέλος οι πολίτες θα πειστούν. «Δεν έχεις πάει Σάμο», «Δεν έχεις πάει Σάμο», όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ινγκεμπορχ Μπέχελ που είχε πάει Σάμο. Πλύση εγκεφάλου μέχρι να λέμε τη νύχτα μέρα.

Ψέμα πρώτο, η ανεργία μειώνεται και μάλιστα είναι στα επίπεδα του 2010. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η αγορά εργασίας θυμίζει την εποχή πριν από τα μνημόνια; Οτι οι νέοι σε αυτήν τη χώρα βρίσκουν το ίδιο εύκολα εργασία; Γιατί με βάση τα στοιχεία της κυβέρνησης μειώνεται η ανεργία χωρίς να αυξάνεται η απασχόληση; Γιατί κατά την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν 340.000 λιγότερες άνεργες και λιγότεροι άνεργοι στη χώρα αυτή απ’ ό,τι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ;

Ψέμα δεύτερον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύονται. Οτι κάποιες επιχειρήσεις ενισχύονται είναι αλήθεια, να δούμε λίγο ποιες είναι αυτές. Fraport: 178 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη του 2020, όπως η ίδια τα εκτίμησε. Πάνω από 1 δισ. συνολικά οι ενισχύσεις σε Fraport, Aegean, Energean, Αεροδρόμιο Βενιζέλου, ΜΜΕ (λίστα Πέτσα), ιδιωτικοποιημένοι αυτοκινητόδρομοι. Αλλα 12 δισ. στα funds μέσω του «Ηρακλή» για να βγάλει οικογένειες και επιχειρήσεις από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους.

Στις μικρές επιχειρήσεις; Αναστολές πληρωμών και επιστρεπτέες προκαταβολές. Ενώ οι μεγάλες όμως θα αποζημιωθούν το 2022 και για τα διαφυγόντα κέρδη του 2021, οι μικρές θα δουν να καταργείται το εγγυοδοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων, τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα μόχλευσης δανείων των μικρών επιχειρήσεων, δράσεις συνολικού ύψους 0,4 δισ. για το 2021.

Τρίτο ψέμα. Οι τιμές των τροφίμων δεν αυξάνονται. Με βάση τον προϋπολογισμό όλη αυτή η ακρίβεια δεν υπάρχει, αφού ο πληθωρισμός είναι μηδενικός (0,4%).

Τέταρτο ψέμα. Θα αυξήσουμε τους φόρους σας, αλλά δεν πρόκειται να σας μειώσουμε τα εισοδήματα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 4,5 δισ. για το 2022, κατά περίπου 9%. Την ίδια στιγμή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%. Πώς είναι δυνατόν τα έσοδα της οικονομίας μας να αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα έσοδα των επιχειρήσεων; Υπάρχει ένα μυστικό. Λέγεται έμμεσοι φόροι. Οι πιο ταξικοί των φόρων που πλήττουν κυρίως τους αδύναμους.

Ψέμα πέμπτο. Κάνουμε τα πάντα για τη δημόσια υγεία, δεν μειώνουμε δαπάνες. Στον κρατικό προϋπολογισμό για το υπουργείο Υγείας οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 560.000.000 και για τα νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κατά 259.000.000.

Ψέμα έκτο. Οι επενδύσεις έρχονται. Σε μια χώρα όπου υπάρχει διαρκής αποεπένδυση από το 2010 και μετά ονομάζουν επένδυση την εκποίηση πάγιων στοιχείων του δημοσίου, κερδοφόρων στις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρήσεων και την παράδοσή τους έναντι πινακίου φακής σε δημόσια άλλων χωρών. Δηλαδή, δεν είναι καν ιδιωτικοποίηση, στο ελληνικό δημόσιο να μην είναι και οπουδήποτε θέλουν ας είναι.

Οσο όμως και τα Μέσα της λίστας Πέτσα να επαναλάβουν αυτά τα έξι ψέματα, δεν μπορούν να τα περάσουν γιατί η πραγματικότητα είναι εδώ μπροστά μας, τη βιώνει κάθε άνθρωπος κάθε μέρα.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25

Documento Newsletter