‘Ολο και περισσότερες λεπτομέρειες για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη έρχονται στο φως όσο περνούν οι μέρες από την απελευθέρωσή του.
Συγκλονιστικά στοιχεία από την ομηρία του Μιχάλη Λεμπιδάκη αποκαλύπτονται μέσω της πολυσέλιδης δικογραφίας με τις καταθέσεις των απαγωγέων του.
Οι απαγωγείς ήταν τόσο αδίστακτοι που δεν τους «καιγόταν» καρφί για τη ζωή του επιχειρηματία, αποφαίνονται οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχαν καμία αναστολή να τον αφήσουν να πεθάνει λόγω επιβάρυνσης της υγείας του ή ακόμα και να τον σκοτώσουν εφόσον «στράβωνε» η δουλειά.
Τα παραπάνω αναφέρονται στο επίσημο διαβιβαστικό της αστυνομίας, το οποίο δημοσιεύει η κρητική εφημερίδα «Πατρίς».
Αναλυτικότερα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο διαβιβαστικό:
«Ως εκ τούτου, η στάση των απαγωγέων χαρακτηρίζεται από βαναυσότητα και ουδεμία ένδειξη αντίληψης του κινδύνου που διέτρεχε ο απαχθείς, με τους απαγωγείς στο σύνολό τους να έχουν πλήρως υποτάξει την βούλησή τους στον σκοπό, αποδεχόμενοι την όποια πιθανότητα θανάτου του απαχθέντος, η οποία θα προερχόταν είτε σκόπιμα σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις τους είτε από τυχαίο συμβάν (επιβάρυνση υγείας). Επιπροσθέτως, οι απαγωγείς από το πρώτο διάστημα είχαν υπερτονίσει ότι δύνανται να κρατήσουν τον απαχθέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον η οικογένεια δεν ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις τους, ήτοι οι απαγωγείς έμεναν πιστοί στο πλάνο που είχε τεθεί και τις οικονομικές επιδιώξεις που είχαν προαποφασισθεί, στην επίτευξη των οποίων ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν με οιοδήποτε κόστος ως προς την ζωή και την υγεία του Μιχάλη Λεμπιδάκη».
Απαγωγέας Λεμπιδάκη: «Χρωστάω πάρα πολλά και δέχθηκα να το κάνω»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο “Ελεύθερος Τύπος”, ένας από τους απαγωγείς παραδέχεται πως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στην απαγωγή επειδή το εργοστάσιό του έβγαινε σε πλειστηριασμό. «Χρωστάω πάρα πολλά και δέχθηκα να το κάνω», κατέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο λέει πως ζήτησε συγγνώμη από τον 53χρονο επιχειρηματία.
Ο δράστης περιέγραψε τις στιγμές που έζησε με τον 53χρονο επιχειρηματία, κάνοντας λόγο για έναν ευγενικό άνθρωπο τον οποίο περιποιούταν. Τόνισε ακόμη, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πως μαζί με έναν συγκατηγορούμενό του ενδιαφέρονταν για τον επιχειρηματία, από τον οποίο είχαν ζητήσει να κάνει τον άρρωστο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής πίσω στην οικογένειά του.
«Ο κύριος Μιχάλης μου ζήτησε να τον βοηθήσουμε. Το κίνητρο δεν ήταν πλέον τα λεφτά. Θέλαμε να βοηθήσουμε να πάει ο άνθρωπος στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Αυτό που σκεφτήκαμε με τον… ήταν να τον πείσουμε να κάνει τον άρρωστο και να τελειώναμε γρηγορότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οταν πήγα να κάνω φύλαξη, αντίκρισα ένα άγνωστο προς εμένα άτομο και ήταν ο κύριος Λεμπιδάκης. Το μόνο που έκανα ήταν να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Λεμπιδάκη γι’ αυτό που έκανα. Την πρώτη φορά έκατσα στο σπίτι δύο μέρες. Οταν τον αντίκρισα, ήταν δεμένος με μία χειροπέδα στο αριστερό του χέρι. Του έλυσα το χέρι και με ρώτησε αν φοβάμαι μη φύγει και του απάντησα όχι. Τον ρώτησα πώς τον λένε και μου είπε πως είναι ο Λεμπιδάκης που έχει τα πλαστικά Κρήτης. Μετά από δύο μέρες ήταν να φύγω και δεν ήθελα να ξαναγυρίσω. Απλώς ο κύριος Λεμπιδάκης ήταν τόσο ευγενικός και με έβαλε σε ένα δίλημμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων, όπως προκύπτει από τη δικογραφία.
«Γι’ αυτόν το λόγο έκατσα μαζί του επτά μέρες. Τον λυπόμουν και του πρότεινα να κάνει τον άρρωστο και να πει ότι είχε ειλεό μήπως και επισπευσθεί η διαδικασία απελευθέρωσής του. Περίπου στις 10 Αυγούστου με ξαναβρήκε ο…. και μου είπε πως πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα σπίτι γιατί ο άνθρωπος εκεί που είναι δεν είναι καλά και κινδυνεύει η ζωή του. Εγώ σκέφτηκα τα όσα έχει τραβήξει ο άνθρωπος και πήγα στο σπίτι του… και του είπα τι μου συμβαίνει, τον παρακάλεσα να μου βρει ένα σπίτι για μία εβδομάδα», πρόσθεσε ο κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή.
Δεν διστάζει ακόμη να περιγράψει τις στιγμές που δεν άντεχε άλλο να βρίσκεται στη φύλαξη του γνωστού επιχειρηματία, γεγονός το οποίο εξήγησε στον έναν από τους απαγωγείς. Τότε έλαβαν την απόφαση να βρουν κάποιον… νεοσύλλεκτο για να τον προσέχει γιατί δεν υπήρχαν άλλα άτομα. «Είπα στον… ότι είχα ένα φίλο στη Θεσσαλονίκη και μου έβγαλε εισιτήρια και πήγα και τον βρήκα. Του είπα τι θέλω και τον έφερα στο Ρέθυμνο για να προσέξει τον Λεμπιδάκη», υποστήριξε χαρακτηριστικά.