Απαγόρευση του bitcoin στο Ιράν έπειτα από μπλακάουτ σε πόλεις

Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την εξόρυξη του Bitcoin από κοινού με άλλα κρυπτονομίσματα. Ο πρόεδρος Ρουχάνι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κρυπτονομίσματα ευθύνονται για τα μπλακάουτ σε πολλές ιρανικές πόλεις. Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση της εξόρυξης σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ενέργειας εξαιτίας πανδημίας αλλά και της αύξησης της θερμοκρασίας οδήγησαν στα καθημερινά μπλακάουτ, άρα και στην απαγόρευση. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφότου νοσοκομεία δεν είχαν ρεύμα, όπως και οι καταψύκτες που διατηρούν τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν λειτουργούσαν.

Η ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και άλλες πόλεις βίωναν καθημερινές ελλείψεις ενέργειας εξαιτίας της εξόρυξής bitcoin. Αυτό διότι πρόκειται για μία κοστοβόρα ενεργειακά διαδικασία που απαιτεί υψηλή υπολογιστική δύναμη. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η πλειοψηφία των παραγωγών bitcoin ήταν παράνομοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το φθηνό ρεύμα για να εξορύξουν το κρυπτονόμισμα.

Περίπου το 4.5% της παγκόσμιας παραγωγής bitcoin βρίσκεται στο Ιράν, καθιστώντας μία από τις δέκα πιο παραγωγικές χώρες σε αυτό τον τομέα. Οι αμερικανικές κυρώσεις φέρεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξόρυξη bitcoin, αφότου οι ιρανικές εταιρείες δεν μπορούσαν να συνδιαλλαγούν με τους πελάτες τους, επομένως η λύση του bitcoin μείωσε τις ασκούμενες οικονομικές πιέσεις.

Πηγές: CNBC, Reuters, Bloomberg