Ένας παγκόσμιος μακαρθισμός κυνηγά τις φωνές υπέρ της Παλαιστίνης – Απαγορεύεται στη Δύση η διαμαρτυρία

Ένας παγκόσμιος μακαρθισμός κυνηγά τις φωνές υπέρ της Παλαιστίνης – Απαγορεύεται στη Δύση η διαμαρτυρία

Νεομακαρθισμός κατά πολιτών και κοινωνιών προς υπεράσπιση του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, με πρόφαση τον αντισημιτισμό

Η γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που διαρκεί πάνω από επτά μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιους εκτός των άλλων έχει αποκαλύψει και το βάθος της υποκρισίας των λεγόμενων δυτικών δημοκρατιών.

Από τις ΗΠΑ έως τις χώρες της ΕΕ ένας νεομακαρθισμός έχει απλώσει τα απειλητικά του πλοκάμια πάνω από το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα. Από τη… «no politica» Eurovision μέχρι τις αθλητικές διοργανώσεις και από τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια μέχρι τους διαβόητους αλγόριθμους των social media, οποιαδήποτε αναφορά στην Παλαιστίνη επιχειρείται όχι απλώς να αποσιωπηθεί αλλά να απαγορευτεί.

Παλαιστινιακές σημαίες αλλά και έμμεσες αναφορές στην Παλαιστίνη –όπως η παλαιστινιακή μαντίλα και το σύμβολο του καρπουζιού–, ακόμη και η χρήση λέξεων όπως «κατάπαυση πυρός» ή «γενοκτονία», πλέον αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν ιδιώνυμο έγκλημα στην Ευρώπη. Στην ίδια Ευρώπη που απέκλεισε από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση τη Ρωσία όταν επιτέθηκε στην Ουκρανία και τώρα βρίσκεται να υπερασπίζεται μια ακόμη πιο αιματηρή εισβολή εντός της μεγαλύτερης ανοιχτής φυλακής που το ίδιο το κράτος του Ισραήλ είχε δημιουργήσει στη Γάζα.

Αλλωστε η αναφορά περί μακαρθισμού δεν αποτελεί υπερβολή. Ο όρος νεομακαρθισμός έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες άρθρα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ για να περιγράψει το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών της Δύσης κατά των θετικών αναφορών στον αγώνα των Παλαιστινίων κατά της κατοχής και της γενοκτονίας.

 

Η πολιτική Eurovision

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU) που διοργανώνει τη Eurovision ανακοίνωσε φέτος ότι απαγορεύει τη χρήση σημαιών χωρών που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Απαγορεύει επίσης τη χρήση συμβόλων τα οποία παραπέμπουν σε χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Δεδομένου του γεγονότος ότι κανείς δεν πιστεύει πως η EBU θα αντιδρούσε αν κάποιος ανέμιζε τη σημαία των ΗΠΑ, είναι σαφές ότι η απαγόρευση αφορά τις παλαιστινιακές σημαίες και τα παλαιστινιακά μαυρόασπρα μαντίλια.

Ας μην ξεχνάμε πως η Eurovision εξοστράκισε τη Ρωσία όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και φέτος υποδέχτηκε το Ισραήλ που εισβάλλει, κατέχει και δολοφονεί δεκάδες χιλιάδες στη Γάζα.

Η EBU πάντως χρειάστηκε να υπερασπιστεί την κωμική απαγόρευσή της ήδη από το βράδυ του πρώτου ημιτελικού που έγινε την περασμένη Τρίτη, όταν o Σουηδός Ερικ Σαάντ εμφανίστηκε με μια δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στον καρπό του. Ο Σαάντ είχε υποστηρίξει την αποβολή του Ισραήλ από τον διαγωνισμό λόγω της κατοχής στην Παλαιστίνη και της επίθεσης στη Γάζα. Η απάντηση της EBU ήταν ακόμη πιο κωμική από την ίδια την απαγόρευση «πολιτικών συμβόλων». Σε ανακοίνωσή της «εξέφρασε τη θλίψη της» που ο Σουηδός καλλιτέχνης «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού» και έκοψε από τα κοινωνικά δίκτυα το απόσπασμα του τραγουδιστή.

Παράλληλα, η EBU υποχρέωσε την εκπρόσωπο της Ιρλανδίας Μπάμπι Θαγκ να αλλάξει το μακιγιάζ της λόγω των κανόνων του μουσικού θεσμού κατά των πολιτικών δηλώσεων. Η Μπάμπι Θαγκ είχε στο πρόσωπο και το σώμα της γραμμένα στην αρχαία ιρλανδική γλώσσα Ογκχαμ τα μηνύματα «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός».

Τα καλύτερα όμως η EBU τα φύλαγε για τη συμμετοχή του Ισραήλ. Οι απαγορεύσεις δεν αρκούσαν για να περιορίσουν τις φωνές του κοινού στην αρένα του Μάλμε. Την ώρα της πρόβας αλλά και της ισραηλινής συμμετοχής στον ημιτελικό το κοινό επιδόθηκε σε σφοδρές αποδοκιμασίες και σε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Ομως ο ήχος των αποδοκιμασιών δεν έφτασε στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλη την Ευρώπη, αφού, όπως όλα δείχνουν, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία εναντίον των αποδοκιμασιών («anti-booing technology») που είχε αναπτύξει η EBU το 2015. Η ειρωνεία είναι ότι η τεχνολογία είχε αναπτυχθεί τότε για να προστατεύσει… τη Ρωσία από τις αποδοκιμασίες που δεχόταν από το κοινό για την προσάρτηση της Κριμαίας και για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

 

Αθλητικές διοργανώσεις

Αντίστοιχες απαγορεύσεις έχουν επιβληθεί και στις ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις. Ενα μήνα μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και ενώ τα θύματα αυξάνονταν με τρομακτικό ρυθμό σε καθημερινή βάση, η UEFA επέβαλε πρόστιμο 19.000 ευρώ στη σκωτσέζικη ποδοσφαιρική ομάδα Σέλτικ επειδή οι οπαδοί της σήκωσαν δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League. Η UEFA θεώρησε ότι οι σημαίες είναι «προκλητικά μηνύματα προσβλητικής φύσης», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Εκτοτε τέτοιες μαζικές ενέργειες έκφρασης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους έχουν περιοριστεί, όμως σε εκατοντάδες περιπτώσεις παρατηρούνται μεμονωμένες αναρτήσεις παλαιστινιακών σημαιών ή μηνυμάτων υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

 

Social media

Η μεγαλύτερη μάχη κατά της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης όμως δεν λαμβάνει χώρα ούτε στα γήπεδα ούτε στη Eurovision. Ο νέος μαζικός χώρος δεν είναι άλλος από τα social media, που λειτουργούν πλέον σαν «παγκόσμιο καφενείο».

Ετσι λοιπόν παρατηρείται το ανησυχητικό και ακραία αντιδημοκρατικό φαινόμενο οι αλγόριθμοι που ελέγχουν την προβολή που λαμβάνει κάθε ανάρτηση στους φίλους και τους ακολούθους του συντάκτη της να την περιορίζουν σημαντικά ή να την εκμηδενίζουν πλήρως. Χρήστες σε όλο τον κόσμο που έχουν αντιληφθεί τις πρακτικές των κολοσσών του διαδικτύου επιχειρούν να παρακάμψουν τους αυτοματισμούς των social media αποφεύγοντας να γράφουν λέξεις όπως «Παλαιστίνη», «Γάζα», «Ισραήλ», «γενοκτονία» κ.ά., ακόμη και σε αναρτήσεις που αφορούν ακριβώς αυτό το θέμα.

Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί διαδικτυακές υπηρεσίες στις οποίες οι χρήστες μπορούν να διερευνούν αν οι μεγάλες πλατφόρμες όπως το Twitter (X) και το Facebook τούς έχουν μπλοκάρει μέσα από την ανεπίσημη μέθοδο του shadow ban, καθώς δεν μπορούν να επιβληθούν επισήμως ποινές σε χρήστες που δεν παραβιάζουν τους όρους χρήσης. Ετσι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο χρήστες που κάνουν αναρτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα να έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό αντιδράσεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι υπόλοιποι χρήστες δεν μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένους λογαριασμούς μέσω της υπηρεσίας αναζήτησης της πλατφόρμας.

 

Και στην Ελλάδα

Η τάση ποινικοποίησης των αναφορών στην Παλαιστίνη με τη χρήση συμβόλων φαίνεται να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα. Τον περασμένο Νοέμβριο ένας νεαρός Παλαιστίνιος που ζει στην Αθήνα συμμετείχε σε μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη στο Σύνταγμα. Ο 22άχρονος μαζί με άλλο ένα άτομο σκαρφάλωσε σε στύλο φωτισμού μπροστά στη Βουλή και ανήρτησε την παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική.

Η ειρηνική πράξη του αντιμετωπίστηκε από τις ελληνικές αρχές με πρωτοφανή εχθρότητα. Δύο ημέρες αργότερα τόσο η ΕΛΑΣ όσο και ο ίδιος ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσαν πανηγυρικά τη σύλληψη του 22άχρονου.

 

Το ιδιώνυμο

Η ποινικοποίηση της στήριξης στην Παλαιστίνη πλέον έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας. Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ της φοιτητικής βίζας Παλαιστίνιας φοιτήτριας που είχε χάσει μέλη της οικογένειάς της στη Γάζα αφότου εκείνη μίλησε δημόσια σε διαδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου η 75η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η απονομή του γερμανικού βραβείου LiBeraturpreis στην Παλαιστίνια συγγραφέα και δοκιμιογράφο Αντάνια Σίμπλι, η οποία επρόκειτο να τιμηθεί για το βιβλίο της «A minor detail». Ενα μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφορά τον βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής Βεδουίνας από μια μονάδα του ισραηλινού στρατού στην έρημο Νεγκέβ το 1949.

Η γερμανική Μπιενάλε Σύγχρονης Φωτογραφίας έσπευσε να διακόψει τη συνεργασία της με τον βραβευμένο φωτογράφο Σαχιντούλ Αλαμ κατηγορώντας τον για αντισημιτισμό λόγω αναρτήσεών του εναντίον του πολέμου στο προσωπικό προφίλ του στο Facebook. «Η φρικτή βία αυτού του Σαββατοκύριακου είναι η άσχημη πραγματικότητα του ισραηλινού απαρτχάιντ, ο σάπιος καρπός δεκαετιών κατοχής ενός λαού χωρίς πατρίδα που έχει στερηθεί βασικά δικαιώματα και ελευθερίες» έγραφε ένα από αυτά, ενώ σε άλλο σημείωνε ότι πονάει για όλους τους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς των οποίων οι ζωές χάθηκαν.

Αξίζει να σημειωθούν επίσης η πρωτοφανής απαγόρευση εισόδου του Γιάνη Βαρουφάκη στη Γερμανία και η επιβολή της εξ αποστάσεως συμμετοχής του σε πολιτικές εκδηλώσεις που γίνονται σε γερμανικό έδαφος. Αφορμή ήταν το συνέδριο για την Παλαιστίνη που είχε διοργανώσει στο Βερολίνο το Diem25. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ωστόσο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι προσφεύγει νομικά κατά του γερμανικού κράτους γι’ αυτή του την απόφαση.

 

Αναντιστοιχία

Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις τεράστιες διαδηλώσεις αλλά και τις μαχητικές και μαζικές αντιδράσεις φοιτητών σε όλο τον κόσμο αποτυπώνουν κάτι που για πολλούς ήταν ξεκάθαρο από την αρχή αυτής της κρίσης. Την κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ της κοινής γνώμης και των κυβερνητικών πολιτικών στις χώρες της Δύσης.

Ετσι λοιπόν κράτη και οργανισμοί επιχειρούν με κάθε τρόπο είτε να φιμώσουν είτε να περιορίσουν τις φωνές που εκφράζουν την πάνδημη αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους που αγωνίζονται κατά της παράνομης κατοχής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσουν ή να ανατρέψουν τη φυσική ροή των πραγμάτων. Ιστορικά έχουν υπάρξει αμέτρητες τέτοιες προσπάθειες από παντός είδους εξουσία. Ποτέ όμως δεν κατάφεραν να φιμώσουν πολλούς ανθρώπους για πολύ καιρό.

 

Human Rights Watch

«Συστηματική και παγκόσμια λογοκρισία από τη Meta»

Με το ζήτημα της λογοκρισίας για τη σφαγή στη Γάζα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ασχοληθεί επισταμένως τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ ειδική έρευνα έχει εκπονήσει και η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων). Στη συγκεκριμένη έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 αναφέρεται ότι «οι πολιτικές και οι πρακτικές της Meta φίμωσαν τις φωνές υποστήριξης της Παλαιστίνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο Instagram και στο Facebook σε ένα κύμα αυξημένης λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω των εχθροπραξιών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων».

Από τις 1.050 υποθέσεις που εξετάστηκαν σε αυτή την έκθεση, οι 1.049 αφορούσαν ειρηνικό περιεχόμενο για την υποστήριξη της Παλαιστίνης που λογοκρίθηκε ή περιορίστηκε αδικαιολόγητα, ενώ μία περίπτωση αφορούσε την αφαίρεση περιεχομένου προς υποστήριξη του Ισραήλ.

Η Human Rights Watch διαπίστωσε ότι η λογοκρισία περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη στο Instagram και το Facebook είναι συστηματική και παγκόσμια. Η ασυνεπής επιβολή των πολιτικών της Meta οδήγησε στην εσφαλμένη αφαίρεση περιεχομένου σχετικά με την Παλαιστίνη. Αν και αυτό φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο κύμα περιορισμού περιεχομένου σχετικά με την Παλαιστίνη μέχρι σήμερα, η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, έχει πλούσιο ιστορικό καταστολής περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά για τους «ρεμπεσκέδες» της Μπακογιάννη: «Ποιοι είναι και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια» (Video)

Όταν το Μητσοτακέικο δέχθηκε το «Βόρεια Μακεδονία» (Video)

Σπηλιωτόπουλος: Με «πολιτική περικεφαλαίας» η ΝΔ προσπάθησε να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βραυρώνα: Στον ανακριτή ο πατέρας του βρέφους – Οι ιστολογικές εξετάσεις και οι αντιφάσεις (Video)

Όταν το Μητσοτακέικο δέχθηκε το «Βόρεια Μακεδονία» (Video)

Γάζα: Ισραηλινοί διαδηλωτές βανδάλισαν ανθρωπιστική βοήθεια (Video)

Κύρτσος μετά τη «διάρρηξη στο ΥΠ.ΕΣ»: Πάμε σε εκλογές με δυνατότητες νοθείας

Χέρι – χέρι Τραμπ και Φάρατζ; Τι ετοιμάζει ο υπέρμαχος του Brexit και ο εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ

 

Ετικέτες

Documento Newsletter