Ιστορική δήλωση του Νίξον που δεν μοιάζει ξένη σήμερα: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στο Ισραήλ (Video)

Ιστορική δήλωση του Νίξον που δεν μοιάζει ξένη σήμερα: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στο Ισραήλ (Video)

Και όμως μια δήλωση του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το Ισραήλ και τη σχέση του με τις ΗΠΑ παραμένει πάντα επίκαιρη. Αυτή την ώρα που όλη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας γενικότερης σύρραξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες να σύρονται -ενδεχομένως- από την πολιτική του Μπένιαμιν Νετανιάχου σε μια κλιμάκωση.

Τότε, ο Ρίτσαρντ Νίξον -που διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 1969 ως τον Αύγουστο του 1974- εξηγούσε πως λειτουργεί το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και τις προτεραιότητες που θέτει.

Αντίθετα στην λογική αυτή ο Ρίτσαρντ Νίξον -στην τοποθέτησή του- σημειώνει πως οι φιλίες των ΗΠΑ στην γειτονική με το Ισραήλ περιοχή βοηθούν το Ισραήλ και πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να δίνει «λευκή επιταγή» στο Τελ Αβίβ.

Η τοποθέτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, πριν από 50 χρόνια:

«Το γεγονός είναι πως οι εβραίοι Αμερικανοί υποστηρίζουν το Ισραήλ και επίσης πως ο κάθε εβραίος πρωθυπουργός που γνώρισα έχει στρατεύσει κάθε εβραίο Αμερικανό να ασκήσει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο. Αυτό είναι κατανοητό, δεν έχω αντίρρηση. Αλλά ένας πρόεδρος δεν πρέπει να συμφωνήσει αναγκαστικά. Να σας εξηγήσω κάτι, τι σημαίνει το εβραϊκό λόμπι σε αυτή τη χώρα. Πρώτα και κύρια έχουμε πλήρη κατανόηση, στις Ηνωμένες Πολιτείες, γι αυτό που έγινε στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για το Ολοκαύτωμα.

Βάζουμε πρώτη προτεραιότητα την επιβίωση του Ισραήλ. Τώρα ως καλοί Αμερικανοί που είναι, πιστεύουν πως η επιβίωση της Αμερικής και η ασφάλειά της εξαρτώνται από την επιβίωση του Ισραήλ. Με άλλα λόγια η πρωταρχική του σκέψη είναι πως το να είσαι πρώτα και κύρια υπέρ του Ισραήλ δεν σημαίνει πως θέτεις την Αμερική σε δεύτερη μοίρα. Πιστεύουν πως πάνε μαζί.

Ένας Αμερικανός πρόεδρος πρέπει ωστόσο να το δει με άλλο τρόπο κατά την άποψή μου. Πρέπει πρώτα να βλέπει τι είναι το καλύτερο για την Αμερική. Και αυτό ισχύει είτε έχει σχέση με το Ισραήλ, με τους Ιρλανδούς ή τους Γερμανούς (κλπ). Συνήθως ό,τι είναι καλό για την Αμερική είναι καλό για το Ισραήλ και αντιστρόφως. Αλλά σε περιπτώσεις, ένας Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πάρει μια απόφαση που στην πραγματικότητα δεν δίνει λευκή επιταγή στους ισραηλινούς.

Και αυτό συνέβη στην απόφαση που πήρα, νωρίς κατά τη δική μου προεδρία, πως πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και άλλους γείτονες του Ισραήλ που σε πολλούς από τους ισραηλινούς φίλους μου δεν άρεσε αυτό γιατί θέλουν μια ιδιαίτερη φιλία με το Ισραήλ και μόνον με το Ισραήλ. Αλλά πάντα είπα πως είναι καλύτερο για το Ισραήλ να έχει γείτονες φίλους των ΗΠΑ από πιθανούς εχθρούς, δημιουργώντας κενό που η Ρωσία θα μπορούσε να γεμίσει η Σοβιετική Ένωση. Αυτή νομίζω πως θα πρέπει να είναι η Αμερικανική πολιτική σήμερα»

 

Διαβάστε επίσης:

«Το Ισραήλ στήνει παγίδα για γενικευμένο πόλεμο» – Καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού μιλά στο Documento

Ισραήλ: Άμεση εξόντωση του νέου ηγέτη της Χαμάς, θέλει ο υπουργός Εξωτερικών

Μπανγκλαντές: Ο νομπελίστας Μουχάμαντ Γιουνούς αναλαμβάνει πρωθυπουργός μετά την εξέγερση

Γερμανία: Κατάρρευση ξενοδοχείου με έναν νεκρό και 8 παγιδευμένους

Ιταλία: H Μελόνι κατηγορεί τον Τύπο για fakenews – Της φταίνε τρεις αριστερές εφημερίδες

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter