Την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει καθαρή απάντηση, τόσο στα εύλογα ερωτήματα πολιτών, όσο και στην αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξέφρασε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς για μία ακόμα φορά απέφυγε να ξεκαθαρίσει πως ελήφθη η απόφαση για την μείωση του διαστήματος από τη δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις μήνες, αρκούμενος σε υπονοούμενα για τη διεθνή συζήτηση την οποία φέρεται να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός.
Την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε εκτάκτως, καταλήγοντας στη σύσταση για τη διενέργεια της τρίτης δόσης εμβολιασμού στους τρεις μήνες. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίαζε τους πολίτες και την επιστημονική κοινότητα ζητώντας από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να ζητήσει από τους ειδικούς να εισηγηθούν την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.
«Εάν μπορούμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, και μας το εγκρίνουν αυτό οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι της επιχείρησης “Ελευθερία”, μπορούν να ανταποκριθούν έτσι ώστε να επιταχύνουμε και άλλο την αναμνηστική δόση ως πρόσθετη ασπίδα άμυνας απέναντι στον κορονοϊό και στις πιθανές μεταλλάξεις του» ανέφερε επί λέξη ο πρωθυπουργός, δίχως να παραθέσει άλλο επιχείρημα ή διεθνή μελέτη επί του θέματος, και παρότι μέχρι τότε το διάστημα είχε οριστεί στους έξι μήνες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε αρκετές άλλες χώρες.
Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Οικονόμου κλήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να δώσει απάντηση στο ερώτημα του «ποιος» τελικά εισηγήθηκε τη μείωση του διαστήματος από τη δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις μήνες, με επίδικο μάλιστα την κριτική που δέχεται η εμφανιζόμενη ως «πρωτοβουλία» Μητσοτάκη.
«Νομίζω το ουσιαστικό είναι πως η χώρα μας όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, γρήγορα και έγκαιρα, εξαιτίας και της παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και λόγω ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα, όπου μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους και ο ιός είναι πιο ανθεκτικός, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μετά τη συμπλήρωση τριών μηνών να κάνουν την αναμνηστική δόση» απάντησε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε εμμέσως πως η πρωτοβουλία άνηκε στον Κ. Μητσοτάκη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά.
«Ο πρωθυπουργός παρακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα και τη συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει και να αναλύσει το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πλατφόρμα άνοιξε και ο κόσμος ανταποκρίνεται πάρα πολύ γρήγορα και έγκαιρα, όπως δείχνουν και τα μεγέθη μέχρι τώρα. Πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει να κάνουν την τρίτη δόση πολύ νωρίτερα» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.
Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέφυγε να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την διασπορά του κορονοϊού, αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ή εργασιακές ομάδες, απορρίπτοντας και την πιθανότητα επιβολής προστίμων σε ομάδες όπως των αστυνομικών και των στρατιωτικών, στους οποίους τα επίπεδα εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά. Κατά τον Γ. Οικονόμου, το τρίπτυχο εμβολιασμού, testing με συστάσεις και προς εμβολιασμένους και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αρκούν σήμερα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο Γ. Οικονόμου έριξε το βάρος της κυβέρνησης στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο της πρώτης όσο και της τρίτης δόσης, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών από 5 έως 11 ετών, με την ανακοίνωση του έγκρισης που έλαβαν από την Επιτροπή, υπό την αίρεση όμως της παραλαβής των σχετικών εμβολίων, που δεν έχει γίνει ακόμα.