Άοπλοι στον… πόλεμο που μας κήρυξε η φύση

Άοπλοι στον… πόλεμο που μας κήρυξε η φύση

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα από όλες, ειδικά η Μεσόγειος, τόνισε ο Αμερικανός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κίνας για την κλιματική αλλαγή για δεκαετίες. Και αυτή η είδηση συναγερμού δεν φαίνεται να απασχολεί σχεδόν καμιά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε κανένα συστημικό Μέσο εδώ στην Ελλάδα δεν αφιερώθηκε εκπομπή για το θέμα αυτό!

Κανείς δεν έχει μάθει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει παγκοσμίως 2 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, COP29. Η ανάλυση 4.000 ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, από ξαφνικές πλημμύρες που διαλύουν ολόκληρες περιοχές όπως συνέβη πρόσφατα στη Βαλένθια έως τις ξηρασίες που καταστρέφουν καλλιέργειες με την πάροδο των ετών, έδειξε πως μόνο την τελευταία διετία το κόστος εκτοξεύτηκε στα 451 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση 19% σε σύγκριση με τα προηγούμενα οκτώ χρόνια της δεκαετίας.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον πρόβλημα του μέλλοντος αλλά του παρόντος. Ο Ρίφκιν μάλιστα προβλέπει ότι στην περιοχή της Μεσογείου «δεν θα μείνει κανείς σε μεγάλο μέρος αυτής της ζώνης στο τέλος του αιώνα. Υπάρχουν ήδη εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες. Βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Δεν μπορούν να ζήσουν πια εκεί. Κάνει πολλή ζέστη, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει γεωργία, δεν υπάρχει νερό. Διασχίζουν απεγνωσμένα τη θάλασσα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Και το ίδιο συμβαίνει στην Κεντρική και Νότια Αμερική με τις μαζικές κλιματικές μεταναστεύσεις. Η Μεσόγειος είναι ένα κοινό οικοσύστημα 540 εκατ. ανθρώπων. Και οι χώρες θα πρέπει να μάθουν να μοιράζονται και να προστατεύουν το οικοσύστημα, επειδή η θερμοκρασία αυξάνεται πολύ».

Δυστυχώς, στην ευρωπαϊκή Βαβέλ κανείς δεν ασχολείται. Οι νανοηγέτες κινητοποιήθηκαν μετά την εκλογή του Τραμπ για το πώς θα αντιμετωπίσουν χωρίς αμερικανική βοήθεια τη Ρωσία και πόσα χρήματα και όπλα θα πρέπει να καταβάλουν τώρα στην Ουκρανία για να συνεχίσει τον πόλεμο! Μάλιστα η πλέον φιλοπόλεμη πολιτικός στη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ του κόμματος των Πρασίνων, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτική και οικονομική στήριξη περισσότερο από ποτέ. Ουδόλως νοιάστηκε αν επιβληθούν οι δασμοί του Τραμπ (10% στα ευρωπαϊκά προϊόντα), με συνέπεια οι ευρωπαϊκές εξαγωγές να μειωθούν κατά 150 δισ. δολάρια τον χρόνο και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να χάσει 1,5%, σύμφωνα με εκτίμηση των «Financial Times».

Συνεχίζουμε. Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΕ κινδυνεύει με παρακμή και συντριβή από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας, που πλέον έχει εξελιχθεί σε αναμέτρηση Δύσης – BRICS+, θεωρήθηκε από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες «έκθεση ιδεών» και τοποθετήθηκαν στο αρχείο. Στην έκθεση αυτή ο Ντράγκι επισήμανε ότι η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 800 δισ. ετησίως, υπερδιπλάσιες του σχεδίου Μάρσαλ που εφαρμόστηκε για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τον διεθνή ανταγωνισμό. Η ειρωνεία του πράγματος προκύπτει από την αναφορά της έκθεσης στο κόστος της ενέργειας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει 158% περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και 345% περισσότερο για φυσικό αέριο. Και αυτό συνέβη κατά διαταγή των Αμερικανών, με τη Γερμανία να καταπίνει το σαμποτάζ του Nord Stream.

Στου κουφού την πόρτα! Λόγω Τραμπ οι Βρυξέλλες αλλάζουν στρατηγική σε ό,τι αφορά τις δαπάνες ώστε να ανακατευθύνουν δυνητικά δεκάδες δισ. ευρώ στην άμυνα και την ασφάλεια θεωρώντας τη Ρωσία κύρια απειλή! Η αλλαγή πολιτικής μάλιστα θα έχει συνέπεια να χαθούν περίπου 392 δισ. ευρώ από το 2021 έως το 2027, χρήματα που είχαν στόχο τη μείωση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Αν έριχναν μια ματιά στην υδρόγειο σφαίρα, θα κατανοούσαν ότι στη «Δύση» ζει, εργάζεται και καταναλώνει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχει όμως και το 80% του υπόλοιπου πλανήτη. Πολλοί από αυτούς για να αντιμετωπίσουν την αμερικανική επιθετικότητα, που εκτός από όπλα περιλαμβάνει εκβιασμούς από το ελεγχόμενο νομισματικό σύστημα συναλλαγών, συσπειρώνονται όλο και περισσότερο στους BRICS, που από πέντε έφτασαν τα 22 μέλη. Οι BRICS σήμερα εκπροσωπούν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ΑΕΠ τους είναι το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ με 27,4 τρισ. δολάρια, σε σύγκριση με το G7 που αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού με ΑΕΠ στο 26%. Και οι συσχετισμοί αυτοί διαρκώς αλλάζουν σε βάρος της Δύσης.

Με λίγα λόγια, ο πόλεμος που έχει κηρύξει η φύση στους παραβάτες των αντοχών της δεν προκαλεί ανησυχία στις άπληστες οικονομικές ελίτ. Δεν μεταφέρονται χρήματα και επενδύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών. Ουδόλως έχουν αντιληφθεί τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα. Νομίζουν πως βρισκόμαστε ακόμη στη δεκαετία του 1980!

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Προκαταρκτική εξέταση Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό από τις κάμερες – Αλλά όχι για το φορτίο της αμαξοστοιχίας

Οι άνθρωποι του Πιτσιλή που έγιναν «πιστόλια» – Τα τρία πρόσωπα κλειδιά

Πληθαίνουν τα ερωτήματα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Ιδεολογική καθοδήγηση η νέος φορέας;

Ινδία: «Πνίγεται» από το τοξικό νέφος το Νέο Δελχί – Εξήντα φορές πάνω από το όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ η ρύπανση (Photos)

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε σύσσωμη η συντονιστική της ΟΜ στις ΗΠΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter