Αντώνης Παπαδόπουλος: «Βαδίζουμε στη νέα εποχή»

Αντώνης Παπαδόπουλος: «Βαδίζουμε στη νέα εποχή»

Λένε ότι στα 40 αρχίζει η καλύτερη δεκαετία του ανθρώπου. Αν ισχύει και για τα φεστιβάλ, θα το διαπιστώσουµε από τις 16 έως τις 22 Σεπτεµβρίου στη ∆ράµα, όπου η πόλη για 41η φορά θα υποδεχτεί το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Φωτογραφία Βασίλης Ρεμπάπης/Eurokinissi

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος µας µιλάει για τη φετινή διοργάνωση δίνοντας την είδηση ότι δροµολογείται η ανακατασκευή της µεγάλης Καπναποθήκης η οποία θα στεγάσει επιτέλους το φεστιβάλ, ενώ ανακοινώνει τη συνεργασία του θεσµού µε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήµιο. Το ΕΑΠ, αξιοποιώντας τη δυναµική του φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραµµα Kινηµατογραφικών Σπουδών στη ∆ράµα, το οποίο θα λειτουργήσει όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα.

Σε ποιο σηµείο βρίσκεται σήµερα το Φεστιβάλ ∆ράµας ύστερα από 41 χρόνια ζωής;

Βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή. Επειτα από πολλά χρόνια επίπονων προσπαθειών και σχεδιασµών αρχίζουν να γίνονται πραγµατικότητα κάποιες οραµατικές ιδέες-προτάσεις µας, όπως η διεκδίκηση της αποπεράτωσης της Καπναποθήκης που είχε αγοραστεί από τον ∆ήµο ∆ράµας το 2000 και η ανακαίνισή της ήταν συµβατική υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισµού. Υστερα από δεκαοκτώ χρόνια νοµίζω ότι βρήκαµε τη λύση για την καλύτερη χρήση του χώρου αυτού. Και µε δεδοµένο ένα πρόβληµα όλων αυτών των χρόνων που αφορούσε τη βιωσιµότητα αυτού του κτιρίου, θεωρώ ότι φτάσαµε στην ιδανική λύση.

Ποια είναι αυτή;

Η άµεση σύνδεσή του µε το Ανοιχτό Πανεπιστήµιο.

Αλλη µια σηµαντική είδηση για µια ενέργεια που αναβαθµίζει το φεστιβάλ. Πώς συνδέονται φεστιβάλ και Ανοιχτό Πανεπιστήµιο;

Αυτό το τεράστιο κτίριο των 5.000 τ.µ. εξασφαλίζει µέσω της συνέργειας φεστιβάλ και Ανοιχτού Πανεπιστηµίου περιεχόµενο και βιωσιµότητα. Σε αυτό θα συστεγαστούν το φεστιβάλ και το πανεπιστήµιο µε όλες τις πολλαπλές χρήσεις τους. Θα υπάρχουν δύο αίθουσες προβολής, µουσείο, βιβλιοθήκη, βιντεοθήκη κ.ά. που θα αποτελούν κοµµάτι του εκπαιδευτικού χαρακτήρα που θέλουµε να αποκτήσει ο χώρος αυτός. ∆εν θα λειτουργεί µόνο την εβδοµάδα του φεστιβάλ αλλά θα είναι ένας κινηµατογραφικός, πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας που θα είναι ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και απόλυτα προσβάσιµος στο κοινό, όπως σε σχολεία, όχι µόνο από τη ∆ράµα αλλά από παντού.

Ποιο είναι το καλλιτεχνικό στίγµα της φετινής εκδήλωσης;

Θα περίµενε κανείς να έχει σταµατήσει εδώ και καιρό η αριθµητική άνοδος των υποψήφιων ταινιών που φτάνουν στα γραφεία µας. Να όµως που και φέτος είχαµε ρεκόρ συµµετοχών. Το ευχάριστο όµως είναι ότι δεν έχουµε µόνο αριθµητική άνοδο αλλά και ποιοτική. Το επίπεδο φέτος είναι εξαιρετικό. Μάλιστα πιστεύω πως η ποιοτική πρόοδος των τελευταίων χρόνων συντείνει και ευνοεί την αριθµητική άνοδο. Η φετινή σοδειά των ελληνικών ταινιών µικρού µήκους θεωρώ ότι αποκρυσταλλώνει µια συγκροτηµένη κινηµατογραφία που αποτυπώνει πειστικά τη ρέουσα πραγµατικότητα µε διαφορετικές τεχνικές και είδη. Σχεδόν όλες οι ταινίες έχουν βάση την κοινωνική πραγµατικότητα, όµως ο χειρισµός των θεµάτων είναι πολύ διαφορετικός.

Τι κοινά χαρακτηριστικά έχουν οι νέοι µικροµηκάδες σκηνοθέτες;

Το χαµηλό µπάτζετ. Ωστόσο δεν κάνουν εκπτώσεις στις ανησυχίες ή στα όνειρά τους. Η κρίση οδήγησε στο να έχει δηµιουργηθεί πλέον µια κραταιά ανεξάρτητη παραγωγή. Οµως η θεµατολογία της δεν διαφέρει από εκείνη της κρατικής παραγωγής – αξίζει να πούµε εδώ ότι ύστερα από µια εποχή ασάφειας και αδιεξόδου αρχίζει να βρίσκει την κανονικότητά της. Το θέµα είναι κοινό σε όλους: η σύγχρονη πραγµατικότητα. Η µατιά του κάθε σκηνοθέτη διαφέρει.

Η σοδειά του φεστιβάλ

Για 24η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσελκύει το ενδιαφέρον κινηματογραφιστών από όλο τον πλανήτη και συνολικά θα παρουσιαστούν 195 ταινίες από 52 χώρες. Στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν 62 ταινίες από 49 χώρες – από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε. Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις ως προς το καστ των ταινιών: στη γαλλική «Delectable you» του Aξιέλ Κουρτιέρ πρωταγωνιστεί η Κατρίν Ντενέβ, ενώ στην καναδέζικη «Eleftheromania» του Ντέιβιντ Αντόνιουκ η βραβευμένη με Οσκαρ Ολυμπία Δουκάκις ενσαρκώνει μια γυναίκα που έζησε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Τέλος, ο Αρης Σερβετάλης συμπρωταγωνιστεί με τη βραβευμένη στις Κάννες Ρουμάνα ηθοποιό Κριστίνα Φλουτούρ στη σουηδική ταινία «When I die the world ends» της Tζένιφερ Ρέινσφορντ. Στο ελληνικό διαγωνιστικό 67 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Σε αρκετές συμμετέχουν παλιοί γνώριμοι που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι, ενώ περίπου το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού. Σε ρόλους-έκπληξη θα δούμε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου, τον μουσικό Αργύρη Μπακιρτζή και τον θεατρικό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών (και από την τηλεόραση) σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι από φέτος στο Εθνικό Φεστιβάλ θεσπίζεται ακόμη ένα βραβείο για ταινίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το φυσικό περιβάλλον.

Από τις πιο δημοφιλείς ενότητες του φεστιβάλ, τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα – δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη) παρουσιάζουν και φέτος (17-21/9) σημαντικά ονόματα: Αλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Χαρίτος, Marta Silvia Dios Sanz, Βίβιαν Στεργίου, Ηλίας Μωραΐτης, οι Δραμινοί Βασίλης Τσιαμπούσης και Πολύνα Γ. Μπανά καθώς και οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Αθανίτης και Ελισάβετ Χρονοπούλου.

Ετικέτες

Documento Newsletter