Την αντίθεσή του με τις πρακτικές αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους αλλά και “μαθήματα” πολιτικού – και όχι μόνο – ρεπορτάζ κάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος σε ανάρτησή του στο Facebook.
Διαβάστε την ανάρτηση του κυρίου Ευάγγελου Αντώναρου:
Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται περί ελευθεροτυπίας, φίμωσης του τύπου, διώξεων και συναφών θεμάτων μερικές ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:
1. Ελευθεροτυπία δεν σημαίνει ασυδοσία και διαδοση ψευδων, κατασκευασμένων η “προσαρμοσμένων” ειδήσεων.
2. Προσωπικά στη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής δεν έκανα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΗΝΥΣΗ Η ΑΓΩΓΗ κατά μέσων ενημέρωσης. Οπότε αισθάνθηκα ότι γραφόταν η λεγόταν κάτι που με μειώνει, θίγει η συκοφαντεί, ανασκεύαζα η σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο η με γραπτό κείμενο πλήρες στοιχείων κι επιχειρημάτων.
3. Συνεπώς η δίωξη κατά δημοσιογράφων η μέσων ενημέρωσης για ψύλλου πήδημα και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου με βρίσκει απόλυτα αντίθετο.
4. Οι δημοσιογράφοι έχουν χωρίς καμιά εξαίρεση η δικαιολογία ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ζητούν την άποψη η/και τη θέση οιουδήποτε ατόμου η θεσμού ο οποίος είναι αντικείμενο έρευνας τους – ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ηθικής τάξης η διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Στην Αμερική και στην Ευρώπη ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ το ρεπορτάζ αν δεν “απεικονίζεται” και η αλλη άποψη.
5. Πληροφορία που προέρχεται από μία πηγή θεωρείται κατά κανόνα ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ. Γι αυτό επιβάλλεται το λεγoμενο doublechecking. Αρχή απολύτως άγνωστη στην ελληνική δημοσιογραφία. Μα μου το ειπε ο τάδε υπουργός, είναι η συχνη δικαιολογία. Ε και?
6. Ο δημοσιογράφος δεν είναι δημοσιοσχεσας οιουδήποτε συστήματος εξουσίας — είτε βρίσκεται στη κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Κύρια δουλειά κάθε (πολιτικού) δημοσιογράφου είναι να αμφισβητεί, να τσεκάρει και να “ξεκοκκαλίζει” κάθε εξουσία. Όχι όμως να αυτοαναγορεύεται σε κήνσορα των πάντων…Ούτε φυσικά να υποκαθιστά την εξουσία. Άμεσα η έμμεσα…
Έπεται συνέχεια…