Την δική του ανάλυση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια κάνει ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Στέλνει μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση και αποκλείει θέμα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα λόγω του θέματος.
Διαβάστε το άρθρο του κυρίου Αντώναρου στο Facebook:
Το δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ δεν έφερε το αποτέλεσμα που περίμενε ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά. Ούτε στην Αθήνα ουτε στα Σκόπια.
Επειδή η συμμετοχή έμεινε πολύ κάτω από το απαιτούμενο 50%, το θετικό αποτέλεσμα δεν έχει, από νομικής πλευράς, καμία δεσμευτική σημασία. Μόνο συμβουλευτική αξία έχει. Ο πρωθυπουργός Ζαεφ αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στη Βουλή όπου ΔΕΝ διαθέτει την. απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία. Άρα η κατάσταση παραμένει, μέχρι νεωτέρας. ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ. Οι πιθανότητες να τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν συνομολογηθεί είναι σχετικά μικρές.
Θεωρώ συνεπώς ότι τώρα πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία — κυρίως στην ελληνική πλευρά. Ούτε ώρα να θριαμβολογούν κάποιοι είναι τώρα. Ούτε να απογοητεύονται άλλοι.
Είχα πει από την αρχή ότι από τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της άλλης πλευράς. Η ΠΓΔΜ έχει την υποχρέωση να αποδείξει αν μπορεί και θέλει να την εφαρμόσει. Αντίθετα η ελληνική πλευρά πρέπει να αποφύγει να θυσιάσει άνευ λόγου σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο στις διεθνείς της σχέσεις όσο η άλλη πλευρά, δηλαδή η ΠΓΔΜ, δεν αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση να κάνει την υπογραφή της πράξη.
Τα πράγματα από εδώ και πέρα δυσκολεύουν. Η κυβέρνηση Ζαεφ θα προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή της γείτονος. Κι αν αποτύχει — που είναι πολύ πιθανό — θα πρέπει να κάνει εκλογές, να προσπαθήσει ξανά με νέα πλειοψηφία ( αν την εξασφαλίσει) και μετά, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές και ο,τι άλλο χρειάζεται. Και κυρίως: Αν γίνουν όλα αυτά, ε τότε όσα ψηφισθούν θα πρέπει να εφαρμοσθούν στην πράξη. Που είναι κάθε άλλο από αυτονόητο.
Η δική μας πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται. Όσο κι αν γίνεται πια σαφές ότι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα θα επηρεάσουν και τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δικές μας εθνικές εκλογές έρχονται νωρίτερα.