Μια πρώτη εκτίμηση κάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου μετά από εντολή του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή προτείνει σε όσους δεν γνωρίζουν να μην κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις καθώς απλουστεύουν ένα θέμα εξαιρετικά πολύπλοκο και πολυδιάστατο.
Ωστόσο σημειώνει πως με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί δηλώνουν πως επιμένουν να είναι παρούσες στη Μέση Ανατολή, εκτιμώντας πως η ένταση στην περιοχή θα αυξηθεί «ενδεχομένως ραγδαία». Αναφέρει μάλιστα πως πρόκειται για εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος σημειώνει πως οι ΗΠΑ ενδεχομένως να στοχεύουν σε αποσταθεροποίηση της περιοχής για να ορίσουν ό,τι προκύψει, αναφέρει ωστόσο πως οι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί συνήθως δεν πετυχαίνουν στην πράξη.
Διαβάστε επίσης: Ο «αλλοπρόσαλλος» και επικίνδυνος κύριος Τραμπ
Όλη η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου στο Facebook:
Έχοντας ασχοληθεί δημοσιογραφικά ( και πολύ εντατικά) για πάνω από 15 χρόνια με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή κι έχοντας ταξιδέψει άπειρες φορές σε όλες τις χώρες της περιοχής θα ήθελα να συμβουλέψω όσους βιάζονται να κάνουν “βαθυστόχαστες” αναλύσεις μετά την εκτέλεση Σολειμανί από τους Αμερικανούς κάτι απλό: Μην καταλήγετε σε συμπεράσματα για θέματα που δεν γνωρίζετε σε βάθος. Και: Μην απλούστευετε ένα σύνολο θεμάτων που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και πολυδιάστατο.
Το συγκεκριμένο γεγονός επιτρέπει για την ώρα την εξαγωγή δυο μόνο ασφαλών συμπερασμάτων: 1. Οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Τράμπ ( και μάλιστα σε εκλογική χρονιά) υπογραμμίζουν ότι θέλουν — έστω και με άτσαλο τρόπο — να είναι παρούσες στη Μέση Ανατολή και ότι δεν πρόκειται ούτε να αποσυρθούν ούτε να επιτρέψουν σε άλλους να πρωταγωνιστήσουν και να καταλάβουν θέσεις ισχύος χωρίς να το θέλει η Ουάσιγκτων. Αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ των άλλων, και από την αποστολή νέων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουβέιτ. Προβλέπω δε ότι η αμερικανική παρουσία θα ενισχυθεί σημαντικά το αμέσως επόμενο διάστημα και σε άλλες χώρες ( Περισσότερα εν καιρω…). 2. Η ένταση στη Μέση Ανατολή θα αυξηθεί, ενδεχομένως ραγδαία. Θα δουμε τρομοκρατικές ενέργειες ευρείας κλίμακας, μάλλον και εκτός περιοχής, σκληρά αντίποινα, συγκρούσεις εντός των χωρών. Ενδέχεται η Ουάσιγκτων να ποντάρει στοχευμένα σε αποσταθεροποίηση της περιοχής ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να ορίσει τι θα προκύψει. Πρόκειται για, συνήθως, μεγαλοπνοους σχεδιασμούς που δεν πετυχαίνουν στη πράξη. Βεβαιο είναι, ωστόσο, ότι η τάξη πραγμάτων που προεκυψε με διαφορες διεθνείς συμφωνίες στη Μεση Ανατολή κατα την περίοδο του μεσοπολέμου και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πολεμο κλυδωνίζεται εδώ και χρόνια.
Το αν και πως θα επηρεάσουν όλα αυτα τη θέση και την επιρροή της χώρας μας στην περιφέρεια αυτής της περιοχής είναι παράτολμο να προβλέψει κανείς. Ειδικά όταν η Ευρωπαική Ενωση στην οποία ανήκουμε κληθεί, εκ των πραγματων, να πάρει αποφάσεις για θέματα για τα οποία τα τελευταία 30 με 40 χρόνια δεν έδειξε να έχει ουτε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ούτε την συλλογικότητα που θα ηταν χρήσιμες.
Εχοντας ασχοληθει δημοσιογραφικα ( και πολύ εντατικα) για πάνω από 15 χρονια με ολόκληρη τη Μεση Ανατολή κι έχοντας…
Gepostet von Evangelos Antonaros am Freitag, 3. Januar 2020