Αντώνης Μήνου: Επιτακτική ανάγκη η νίκη για την ΑΕΚ

Αντώνης Μήνου: Επιτακτική ανάγκη η νίκη για την ΑΕΚ

Η κούρσα κορυφής στη Σούπερ Λίγκα 1 εξελίσσεται σε μονομαχία Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Οι «πράσινοι» στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου «πέταξαν» τέσσερις βαθμούς, ενώ μεσοβδόμαδα η Ενωση υπέστη απρόσμενη ήττα στα Γιάννενα από τον ΠΑΣ.

Η ΑΕΚ υποδέχεται σήμερα τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται στο +7 και στο ερώτημα αν υπάρχει φαβορί στο ντέρμπι της OPAP Arena (19.30) την απάντηση δίνει στο Documento ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Αντώνης Μήνου που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες:

«Η ΑΕΚ μετά την ήττα της από τον ΠΑΣ θέλει να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και εκτιμώ πως οι ποδοσφαιριστές της θα αγωνιστούν με περισσότερο πάθος στο ντέρμπι. Ωστόσο, πέρα από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, πρέπει η ομάδα να έχει και τύχη. Η Ενωση παίζει στην έδρα της που της δίνει τρομερή ώθηση και επιπλέον η μεσοεπιθετική της γραμμή είναι πιο ποιοτική από του αντιπάλου της».

Πώς περιμένεις να παίξουν οι δύο ομάδες στο ντέρμπι;

Η ΑΕΚ θα επιχειρήσει από το ξεκίνημα να κυριαρχήσει και με τη στήριξη των φιλάθλων θα πιέσει για να πετύχει πρώτη γκολ. Θέλει τη νίκη, αλλά χρειάζεται και μεγάλη προσοχή στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να την κρατήσει μακριά από την περιοχή του, θα αγωνιστεί σφιχτά και στόχος του θα είναι να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις και τις στατικές φάσεις. Θα κατέβει για δύο αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν λειτουργεί πάντα υπέρ της ομάδας. Το σημερινό ματς μου θυμίζει ένα ντέρμπι τον Απρίλιο του ’93 στο οποίο δεν είχαμε τον Μανωλά. Είχαμε όμως απίστευτο πάθος, νικήσαμε 3-1 τον Παναθηναϊκό και εκείνη τη χρονιά κατακτήσαμε τον τίτλο. Αυτό το πάθος βλέπω να το έχουν και φέτος οι παίκτες και ο κόσμος της ΑΕΚ.

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στη φετινή ΑΕΚ;

Σαφέστατα δεν είναι μόνο η «Αγια-Σοφιά». Νέα αύρα στην ομάδα έδωσε και ο προπονητής της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δέσουν παλιοί και νέοι ποδοσφαιριστές. Στην τρέχουσα σεζόν η ΑΕΚ είναι πιο ομάδα, παίζει συγκροτημένα και έχει ισορροπία στις γραμμές της.

Στα περισσότερα παιχνίδια η Ενωση συνδυάζει την ουσία με το θέαμα…

Αυτό που βλέπω είναι ότι η σχέση προπονητή – ποδοσφαιριστών αγγίζει το άριστα, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στις ομάδες και ειδικά για την υγεία των αποδυτηρίων τους. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη του ποδοσφαιρικού τμήματος στον προπονητή και η ΑΕΚ αγωνιστικά έχει συμπεριφορά που είχαμε χρόνια να δούμε. Οι ποδοσφαιριστές της έχουν γίνει ένα κι αυτό βγαίνει και στο παιχνίδι.

Τι συνέβη στα Γιάννενα και η Ενωση ηττήθηκε;

Παρουσίασε συμπτώματα προηγούμενων ετών σε μια έδρα που είναι δύσκολη. Το παιχνίδι της ήταν άναρχο και δεν εκμεταλλεύτηκε τις κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησε για να ισοφαρίσει.

Ο Αραούχο είναι η ψυχή της ομάδας;

Είναι άλλος Αραούχο από αυτόν που είχαμε δει προηγούμενες χρονιές. Είχε έρθει ως φορ, με τον Αλμέιδα έχει πιο ελεύθερο ρόλο. Κινείται και μαρκάρει, έχει μεγάλη διάθεση κι αυτό δείχνει και τι ομάδα είναι φέτος η ΑΕΚ. Ο τρόπος που αγωνίζεται ο Αραούχο είναι δείγμα της ισορροπίας που υπάρχει στο παιχνίδι της.

Ποιος είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης της Ενωσης;

Η ΑΕΚ όπως αγωνίζεται μπορεί να παίρνει απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές της όχι το μάξιμουμ αλλά, με άριστα το 10, το 8,5-9. Είναι μεγάλη υπόθεση για μια ομάδα που έχει στόχους να μπορεί να στηρίζεται σε όλους τους ποδοσφαιριστές της και όχι σε τέσσερις πέντε.

Ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου μπορεί να κάνει τη ζημιά στην ΑΕΚ;

Θέλει μεγάλη προσοχή ο Παναθηναϊκός. Θα παίξει πειθαρχημένα και έχει παίκτες που σκοράρουν. Για μένα καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη του ντέρμπι είναι ποια ομάδα θα σκοράρει πρώτη. Το «τριφύλλι» ατύχησε με τους τραυματισμούς, ενώ δεν είχε και έτοιμες επιλογές για να καλύψει τις απουσίες. Μετά το Μουντιάλ βλέπουμε άλλον Παναθηναϊκό, η ομάδα δείχνει να έχει προβλήματα. Για την ΑΕΚ πάντως είναι επιτακτική ανάγκη η νίκη στο ντέρμπι για να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Τι είναι αυτό που φρέναρε τους «πράσινους» στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου;

Με τον Ιωνικό θα μπορούσε να είχε πετύχει κι άλλο γκολ. Οταν το σκορ είναι 1-0 με θεωρητικά μικρότερες ομάδες τότε ο ισχυρός συνήθως την πατάει. Και έτσι έγινε. Ηταν δεδομένο ότι θα έχει βαθμολογικές απώλειες, όμως η γκέλα με τον ΟΦΗ δεν δικαιολογείται, καθώς ο αντίπαλος έμεινε νωρίς με δέκα παίκτες. Θεωρώ ότι το ματς με τον ΟΦΗ ίσως αποδειχθεί κομβικό για την εξέλιξη του τίτλου. Οταν δεν νικάς αντίπαλο που παίζει με παίκτη λιγότερο σου δημιουργούνται αμφιβολίες για τον εαυτό σου, για τις δυνατότητες της ομάδας.

Μπορεί να αντέξει στην πίεση του πρωταθλητισμού το «τριφύλλι»;

Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν έχει βάθος και δυσκολεύεται όταν χάνει βασικούς ποδοσφαιριστές του. Η ενδεκάδα του έχει πείρα και κατάφερε να χτίσει τεράστια διαφορά στον πρώτο γύρο.

Ποιος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Προσωπικά μού αρέσει ο Μπερνάρ. Είναι απρόβλεπτος και δημιουργεί φάσεις. Πολύ καλός είναι και ο τερματοφύλακας, ο Μπρινιόλι, που δίνει σιγουριά σε όλη την ομάδα. Επικίνδυνος είναι και ο Σπόραρ, που του αρκεί λίγος χώρος για να κάνει τη ζημιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter