Κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στρέφει τα πυρά του ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή με αφορμή αυτή τη φορά τις συζητήσεις και τις εκτιμήσεις πως η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί και τη θέληση των δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων, Γαλλίας και Γερμανίας να χαρακτηρισθεί η πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη».
Μετά τις αντιρρήσεις της Αυστρίας που απειλεί με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ο Ευάγγελος Αντώναρος σημειώνει ότι με τις αποφάσεις που αναμένονται να λάβουν κεντρικά, ανατρέπουν μια πολιτική δέκα και πλέον ετών και προσθέτει:
«Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη σιωπά. Προτιμά φαίνεται να είναι πρωτοπόρα στην βιαστική, λαθεμένη και (όπως ήδη αποδεικνύεται από την οδυνηρή πραγματικότητα) ανέφικτη απολιγνιτοποίηση».
Η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:
Η Ευρώπη, με επίσημη θέση της Επιτροπής, προτείνει να εγκριθούν η πυρηνική ενέργεια και η έξυπνη χρήση (εισαγόμενου) φυσικού αερίου ως συμβατές με την πράσινη ανάπτυξη. Έτσι ανατρέπεται μια πολιτική δέκα και πλέον ετών με ο,τι σημαίνουν όλα αυτά.
Διάφορές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αυστρία που απειλεί ήδη με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, παίρνουν θέση. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη σιωπά. Προτιμά φαίνεται να είναι πρωτοπόρα στην βιαστική, λαθεμένη και (όπως ήδη αποδεικνύεται από την οδυνηρή πραγματικότητα) ανέφικτη απολιγνιτοποίηση.
Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
1. Η εν λόγω μεταστροφή υπαγορεύεται προφανώς από τη διαπίστωση ότι η ενεργειακή κρίση θα διαρκεσει τουλάχιστον μέχρι το 2023 και μάλλον πολύ περισσότερο.
2. Πρωταγωνιστές στην αναθεώρηση είναι — όπως πάντα — Γαλλία και Γερμανία της μάλιστα οποίας ο Πράσινος Υπουργός Οικονομίας ( και Ανάπτυξης) Χάμπεκ φαίνεται να κάνει εντυπωσιακή στροφή στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας.
Συμπέρασμα: Καλά κι όμορφα τα …πράσινα άλογα. Αλλά: Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις έχουν ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να προσαρμόζουν κεντρικές πολιτικές τους όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες και το συμφέρον της κοινωνίας. Κι όχι να μένουν προσκολλημένες σε ιδεοληπτικές και επιβλαβείς αντιλήψεις.