Αντιβιοτικά και τρέξιμο: Γιατί δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ;

Αντιβιοτικά και τρέξιμο: Γιατί δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ;

Τα αντιβιοτικά είναι από τα ισχυρότερα όπλα της ιατρικής σήμερα και κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Για να συνεχίσει να συμβαίνει όμως αυτό, πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν η αιτία του πυρετού ή των άλλων συμπτωμάτων οφείλεται σε μικρόβια και όχι σε ιούς.

Αρκετοί να καταφεύγουν στα αντιβιοτικά, η οποία μπορεί να είναι μία σίγουρη λύση, όμως τις περισσότερες φορές δεν κάνουν όλα αυτά που πρέπει. Όπως για παράδειγμα, κατά τη χρήση αντιβιοτικών, τρέχουν και αθλούνται, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων.
Αντιβιοτικά και δρομείς

Συγκεκριμένα, οι φλουοροκινολόνες είναι μία κατηγορία αντιβιοτικών ιδιαίτερη επικίνδυνη για τους δρομείς, καθώς αυτά τα αντιβιοτικά χαλαρώνουν τους τένοντες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμα και ρήξης.

Μία άσχημη εμπειρία είχε η μαραθωνοδρόμος Terzah Becker, η οποία τρέχοντας μαζί με τα παιδιά της ένιωσε ένα απίστευτο πόνο, που προήλθε από ένα φάρμακο που έπαιρνε για ουρολοιμώξεις.

«Ξαφνικά περπατούσα μετά βίας. Κατάλαβα ότι πρέπει να ήταν από το φάρμακο. Ακόμα και να γνώριζα από την αρχή τις παρενέργειες του φαρμάκου δεν θα το σταματούσα, καθώς είδα πρόοδο με τις ουρολοιμώξεις», δήλωσε η 44χρονη, η οποία υπογράμμισε ότι γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς ο γιατρός της είπε ότι δεν έπαθε ζημιά κάποιος τένοντας.
“Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες”

Από την πλευρά του ο αθλίατρος Matthew Sedgley σημειώνει για τη χρήση αντιβιοτικών: «Ολα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, όμως τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους τένοντες. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρχει και προδιάθεση του οργανισμού.

Οι γιατροί δεν ξέρουν τις δραστηριότητες των ασθενών τους. Αν τις γνωρίζουν μπορούν να καταλάβουν και τις παρενέργειες που ενδέχεται να έχουν τα αντιβιοτικά. Επιπλέον υπάρχουν και οι αλλεργίες που μπορεί να έχει κάποιος ασθενείς, που μειώνουν τις επιλογές στα φάρμακα».
Μειώνουν την αποκατάσταση του τένοντα

Αρκετοί αθλητές την έχουν πατήσει με φάρμακα, με την φυσιοθεραπεύτρια Heather North που είχε πολλούς ασθενείς με πρόβλημα στους τένοντας που προέρχονταν από αντιβιοτικά.

«Τα φάρμακα μειώνουν την ταχύτητα αποκατάστασης του τένοντα. Ο αχίλλειος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αν κάποιος αθλητής έχει πάθει μικρή ζημιά του επιτρέπω να επιστρέψει μέσα σε λίγες εβδομάδες, όμως αν υπάρξει ολική ρήξη, τότε πρέπει να ξεκουράζονται όλοι τη χρονιά. Δεν είναι και η πιο ευχάριστη κατάσταση», είπε η North, ενώ συμβουλεύει όσους δεν μπορούν να αποφύγουν τα αντιβιοτικά να προσπαθήσουν να μειώσουν την άσκηση που κάνουν για λίγο.

ΠΗΓΗ: Runnfun

Documento Newsletter