Αντίθετοι οι ειδικοί με τα νέα μέτρα: «Δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση» – Τζανάκης: 1 εκατ. ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν

Τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θα τεθούν σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο εκφράζουν οι ειδικοί οι οποίοι επισημαίνουν πως δεν θα λυθεί το ζήτημα των ανεμβολίαστων  με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο καθητηγής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

ΜΙλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», ενώ εκτίμησε πως από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος, υποστήριξε πως οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να είναι μέχρι και πενταπλάσιοι στη Θεσσαλονίκη. Είπε, ακόμα, πως ο κίνδυνος πλέον βρίσκεται στους ασυμπτωματικούς που διαχέουν τον ιό χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Παγώνη: 100% οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε πως τα στοιχεία στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά την πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100%.

«Στην Αθήνα βρισκόμαστε σε καλύτερη φάση. Είμαστε στο 74% το ποσοστό στην κάλυψη των ΜΕΘ και οι επόμενοι μήνες αν ο κόσμος δεν πάει να εμβολιαστεί και να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό εμβολιασμού που να είναι πάνω από το 80%», σύμφωνα με την κ. Παγώνη.

«Καμπανάκι» της Λινού

Αντίθετη με τα νέα μέτρα είναι η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού η οποία μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο MEGA τα χαρακτηρίζει άτολμα και πως θα έπρεπε να τονιστεί παραπάνω ότι τα μέτρα οφείλουν να τα εφαρμόζουν εξίσου και οι εμβολιασμένοι, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα σε 1,5 μήνα από τώρα.

Σχετικά με το ζήτημα των εκκλησιών ανέφερε, πως θα έπρεπε να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι σχετικά με την είσοδο των πιστών και να ακολουθούνται οι επίσημες οδηγίες της εκκλησίας που ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Εφιστά δε τη προσοχή όλων, καθώς δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει ή ακόμη και να υπερβεί το νούμερο 10.000.

Καπραβέλος: Γιατί εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες;

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μιλώντας στο OPEN, αναρωτήθηκε με έμφαση για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα νέα μέτρα επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των πιστών που πηγαίνουν στους ναούς είναι μεγάλης ηλικίας και χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία.

Παράλληλα, επισήμανε πως εδώ και καιρό γυρνάμε γύρω γύρω από το πρόβλημα χωρίς να το λύνουμε επί της ουσίας.

Γώγος: Να κάνουν τεστ πριν πάνε στις εκκλησίες

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων,  εξέφρασε  με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τη διαφωνία του με την εξαίρεση των εκκλησιών από τα μέτρα, συστήνοντας στους πιστούς πριν πάνε στην εκκλησία να κάνουν τεστ και να μην βγάζουν τη μάσκα ούτε για να φιλήσουν τις εικόνες.

Μανωλόπουλος: Τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση

Με τη σειρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μίλησε για τα νέα μέτρα εκτιμώντας πως δεν είναι ικανά για να αντιστρέψουν την κατάσταση.

«Είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι λίγα και ατελή και δεν τα θεωρώ ικανά να αντιστρέψουν την κατάσταση. Χρειάζονται έλεγχοι και στις εκκλησίες οι οποίες εξαιρέθηκαν, αλλά και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ορισμένες περιπτώσεις», όπως για παράδειγμα η εστίαση είπε.

Ετικέτες