«ΑντιΣΥΡΙΖΑ» κρεσέντο, κάλυψη για Φουρθιώτη και ασπίδα προστασίας στη «σκευωρία Novartis» από Μητσοτάκη

«ΑντιΣΥΡΙΖΑ» κρεσέντο, κάλυψη για Φουρθιώτη και ασπίδα προστασίας στη «σκευωρία Novartis» από Μητσοτάκη

Με μία ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον χαμηλό πήχη που είχαν βάλει τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές και οι υπουργοί ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να απαξιώνει την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του για την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους και του κρατικού μηχανισμού στην πανδημία, στην ενεργειακή και οικονομική κρίση και απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, παρέμεινε στην προσπάθεια επαναφοράς του προεκλογικού «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ προκάλεσε έκπληξη με τις δηλώσεις του για την υπόθεση Novartis, την οποία πλέον χαρακτηρίζει απλώς «σκευωρία» και τους δημοσιογράφους που διώκονται για τις αποκαλύψεις τους «συμμορία».

Κατώτερος των περιστάσεων απέναντι στην κριτική που του άσκησε τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η αντιπολίτευση σε μία σειρά από ζητήματα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, που στο μόνο σημείο της ομιλίας του για την πρόσφατη καταστροφική διαχείριση της κακοκαιρίας επικαλέστηκε… τον ΣΥΡΙΖΑ που «επί δυόμισι χρόνια από το 2019 δεν έκανε ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του».

«Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους ποτέ δεν την έμαθαν και ποτέ δεν την διατύπωσαν. Απευθύνεται, όμως, σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της επιχειρησιακής ανεπάρκειας ενός ιδιωτικού φορέα και της οργανωτικής αδυναμίας του κράτους» δήλωσε σε πρωτοφανή τόνο, διανθίζοντας την «απολογία» του με την επιχείρηση συμψηφισμού με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αρκούμενος σε γενικόλογες αναφορές για τα «διδάγματα της αρνητικής εμπειρίας», αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού κράτους και αυτοδιοίκησης, στην πιο γρήγορη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, για σκληρούς κανόνες στους παραχωρησιούχους και για καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσεων με συναρμόδιους στον ίδιο χώρο, όπως ανέφερε και κατά το πρόσφατο υπουργικό. Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την αποτυχημένη διαχείριση επικαλέστηκε περιπτώσεις κακοκαιρίας στις ΗΠΑ, στη Σουηδία και τη Δανία, ωστόσο επέμεινε να μην μετρηθεί με τις διακηρύξεις του ίδιου και της παράταξής του για την Πολιτική Προστασία.

Κατά τα λοιπά, όπως αναμενόταν, επιχείρησε να μετατρέψει τη διαδικασία σε μία ευκαιρία για επισκόπηση του κυβερνητικού έργου κατά τα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής του, με επιλεκτικές αναφορές σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, και εξίσου επιλεκτική παράθεση στοιχείων για την οικονομία, για την πανδημία, για την ενεργειακή κρίση.

Επικεντρώνοντας τις αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα, παρότι κατά το τριήμερο δέχθηκε τα πυρά σύμπασας της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως «τον άκουσα να διαστρέφει την αλήθεια, κατασκευάζοντας εικονική πραγματικότητα καταστροφής, κάθε πρόταση και δύο ψέματα», και ανακοινώνοντας πως «έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα ένα τα ψέματά σας σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προσπάθησε για μία ακόμα φορά να συνθέσει το προφίλ μίας επιτυχημένης κυβέρνησης που έχει διαχειριστεί επιτυχώς μία σειρά κρίσεων, με αναφορές στο προσφυγικό και την «μάχη του Έβρου», στην πανδημία όπου παρά τις εκατόμβες επέμεινε πως είμαστε «κοντά στους μέσους όρους» στον αριθμό νεκρών, στον «παγκόσμιο και εισαγόμενο χαρακτήρα» της ενεργειακής και της οικονομικής κρίσης παρά την ανεπαρκή στήριξη.

«Αυτά ισχύουν για όσους αντιλαμβάνονται την οικονομία και όχι για όσους εκτοξεύουν εύκολες καταγγελίες» διαμήνυσε προς την αντιπολίτευση, αλλά και προς όσους πολίτες δεν δέχονται την μαγική εικόνα που παρουσίασε για τα πεπραγμένα του. Επίσης, αναφέρθηκε στους μειωμένους δείκτες της ανεργίας, στην έλευση επενδύσεων, στα 3 δισ. ευρώ για έργα που έχουν εγκριθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική ως «πυλώνα» της πολιτικής του, ενώ ειδική μνεία έκανε και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, με σύνθημα «ΗΠΑ, Γαλλία, συμμαχία», με αναφορές στην πρόσφατη έλευση των μαχητικών Rafale, όπου εκτόξευσε μομφές κατά της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ανέφερε ακόμα πως «οι Έλληνες είναι υπερήφανοι, εκτός από αυτούς που πίστευαν πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, και εκείνους που διαδήλωναν υπέρ του Κουφοντίνα, και στη Βουλή καταψηφίζουν εθνικά συμφέρουσες συμφωνίες», σε μία πρωτοφανούς εμφυλιοπολεμικού κλίματος επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Υποβάθμιση ζητήματος Φουρθιώτη

Στο δε μείζον ζήτημα των σχέσεων μίας σειράς υπουργών του, με πρώτο το Γιώργο Γεραπετρίτη με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, ο Κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να φτάσει στο σημείο να τον… χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «μεγαλούργησε επί των ημερών σας, αποπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί των ημερών μας».

Ο πρωθυπουργός πάσχισε να υποβαθμίσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για επαφές του υπόδικου με υπουργούς όπως ο Νότης Μηταράκης, ο Μάκης Βορίδης, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, αλλά και με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ρωμανό, κατηγορώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση πως «πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο… γι’ αυτό κάνατε την πρόταση δυσπιστίας, είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα;».

Από σκάνδαλο, σκευωρία η Novartis – Ομολογία για τις διώξεις δημοσιογράφων

Το σημείο ωστόσο στο οποίο είχε ξεχωριστό τόνο κατά την ομιλία του, ήταν αυτό που επεφύλαξε για την υπόθεση Novartis, έπειτα και από την πρόσφατη αρχειοθέτηση των υποθέσεων Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου. Ο Κ. Μητσοτάκης, αφού παρέθεσε τα ονόματα των μελών του κόμματός του (Σαμαράς, Πικραμένος, Σαλμάς, Λυκουρέτζος κ.α), επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον πως «δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη, που τους κρεμάσατε στα μανταλάκια».

«Τα γεγονότα αρκούν. Δεν έχω να πω πολλά περί Δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής, αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis» είπε αρχικά, επιλέγοντας έτσι να αδειάσει τον ίδιο του τον εαυτό που προ ετών δήλωνε πως «πράγματι υπάρχει σκάνδαλο Novartis».

Ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο δεν έμεινε εκεί, καθώς σε μία πραγματικά πρωτοφανή επίθεση στην ελευθεροτυπία και τη Δημοσιογραφία, αναφέρθηκε στις διώξεις του Κώστα Βαξεβάνη, της Γιάννας Παπαδάκου και άλλων δημοσιογράφων για την υπόθεση, φτάνοντας στο σημείο να τους χαρακτηρίσει «συμμορία». Μάλιστα, σε ένα μνημείο αμετροέπειας, έφτασε στο σημείο να εμφανιστεί ως λεξιπλάστης, φωνάζοντας πως «αυτό δεν είναι ελευθεροτυπία, είναι ελευθεροδολοφονία».

«Κατέρρευσε με πάταγο. Οι πρωταγωνιστές είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ο ένας στο δικαστήριο, οι άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά για δημοσίευση ψεύτικων στοιχείων να στηθούν ψεύτικές κατηγορίες. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία, αυτό λέγεται ελευθεροδολοφονία» δήλωσε σε υψηλούς τόνους και καταχειροκροτούμενος από μέρος των βουλευτών του, παρότι σε άλλο σημείο επιχείρησε να δείξει τη Δικαιοσύνη για τις εξελίξεις.

Documento Newsletter