Αντισυνταγματικά τεχνάσματα για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως το τέλος του έτους ψάχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αντισυνταγματικά τεχνάσματα για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως το τέλος του έτους ψάχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Όλα γυρίζουν, όλα πουλιούνται για να έχουν κέρδη οι ιδιώτες και για να έχουμε δύο ταχύτητες σε όλα. Ταξικός διαχωρισμός σε Παιδεία και Υγεία – πέραν των άλλων!

Από την ενέργεια που μαζί με τα τιμολόγια ξετινάζουν τα νοικοκυριά, την Υγεία που ξετινάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που περιμένεις μήνες και χρόνια για γιατρούς και επεμβάσεις ως την Παιδεία στην οποία τώρα ονειρεύονται να βάλουν χέρι.

Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει και αυτό το ζήτημα εσπευσμένα, να βάλει από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, παρά το ότι έχει ένα πρόβλημα με το Σύνταγμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα με το άρθρο 16 που τα θέλει δημόσια και την Παιδεία δωρεάν.

Για τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη προτεραιότητα είναι να βρεθούν τεχνάσματα ώστε να καταπατηθεί το Σύνταγμα και να θεσμοθετηθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

«Ο πυρήνας είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και το τι πρέπει να κάνουμε με αυτό ως ναυαρχίδα σε αυτές τις συζητήσεις. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί να έχουμε μια διεθνή ιδιαιτερότητα απαγόρευσης και ένα ιδιότυπο κρατικό μονοπώλιο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό πάμε να λύσουμε λοιπόν» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Προτεραιότητά τους λοιπόν είναι και η Παιδεία δύο ταχυτήτων ώστε να βοηθηθούν όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν λεφτά να πληρώσουν τις σπουδές τους και τα πτυχία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Και μπορούν κάλλιστα ταυτόχρονα να υποβαθμίζουν συνέχεια τη Δημόσια Παιδεία, όπως κάνουν και με την Υγεία.

«Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και η υφιστάμενη ανάγνωση του ενωσιακού, του διεθνούς δικαίου και της ελληνικής συνταγματικής έννομης τάξης μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσουμε με θεσμική παρέμβαση, με νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα έρθει άμεσα στη Βουλή, θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν το τέλος αυτής της χρονιάς, για να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και πραγματικά να αντλήσουμε από όλες εκείνες τις δυνατότητες που έχουμε τόσα χρόνια και δεν το έχουμε καταφέρει για πάρα πάρα πολλούς λόγους μάλιστα», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρώτος χαρακτήρισε «κρατικό μονοπώλιο» τη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ενώ επιθυμεί και Συνταγματική Αναθεώρηση κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Ο πρωθυπουργός ωστόσο  φαίνεται ότι πιέζεται και επιθυμεί Ιδιωτικά Πανεπιστήμια «μέσω διακρατικών συμφωνιών».

Documento Newsletter