Το πρωί της Τετάρτης ανοίγει η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές του επιτελικού παρακράτους μέσω της ΕΥΠ, τη δράση του Predator και τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί παγίδευσης των τηλεφώνων στον Περισσό.
Στην πρόσκληση που στάλθηκε στα μέλη της Επιτροπής και αναρτήθηκε στην «Κοινοβουλευτική Διαύγεια», θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
Α) Εκλογή προεδρείου (της Επιτροπής)
Β) Συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων
Ως προς το προεδρείο, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναμένεται να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του προέδρου της Εξεταστικής, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποδεικνύει εμπράκτως την ικανοποίησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε την προηγούμενη αντίστοιχη Επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι στην Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δεν είχαν κληθεί οι κρίσιμοι μάρτυρες και -κυρίως- ο νονός της λίστας Πέτσα και νυν αν. υπουργός Εσωτερικών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων της και μετατροπή της Επιτροπής σε παρωδία.
Βέβαια, ο κ. Κεφαλογιάννης έχει το ελαφρυντικό πως επί τούτου δεν είχε αποφασιστικό ρόλο, αφού η απόρριψη της κλήσης των μαρτύρων που αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (κάποιους εξ αυτών και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) ήταν αποτέλεσμα του συσχετισμού δυνάμεως.
Η αντιπρόεδρος και ο εισηγητής ΝΔ
Κατά τις πληροφορίες, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να προταθεί η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ενώ εισηγητής της πλειοψηφίας μάλλον θα οριστεί ο διπλοθεσίτης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος φέρεται να κέρδισε στο νήμα τον πρώην υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
Ο «γαλάζιος» βουλευτής Ημαθίας με τη ΝΔ, όπως είχε αποκαλύψει με μπαράζ δημοσιευμάτων το Documento, εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου στον δήμο Βέροιας, εναντίον του οποίου είχε καταθέσει τρεις αγωγές γιατί δεν του έφτανε η βουλευτική αποζημίωση. Μετά τον σάλο και την κατακραυγή, ο επιστήθιος φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη αναγκάστηκε να τις αποσύρει.
Το πρώτο «ματς»
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του documentonews.gr, πρόθεση της πλειοψηφίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στις αντιπροσωπείες των κομμάτων να προτείνουν λίστες μαρτύρων στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα έγγραφα που θα φωτίσουν τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πολύκροτου σκανδάλου.
Τούτων δοθέντων, την Τετάρτη η αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αναμένεται να επικεντρωθεί στη διάρθρωση του προεδρείου και τον χαρακτήρα της Επιτροπής. Κατά τις πληροφορίες, η ΝΔ θα απορρίψει τις όποιες σκέψεις από τα κόμματα της μειοψηφίας για διακομματικό προεδρείο προκειμένου να έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.
Επίκληση… απορρήτου
Η συμπολίτευση φέρεται να απορρίπτει, επίσης, κάθε συζήτηση για διεξαγωγή της διαδικασίας με ανοιχτές κάμερες, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει επικαλούμενος τη δήλωση του πρωθυπουργού «όλα στο φως». Έτσι, η ΝΔ αναμένεται να θέσει το δίλημμα περί μυστικής ή απόρρητης διαδικασίας.
Η διαφορά μπορεί να είναι λεπτή, αλλά σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί κομβική. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνεδριάσεις διεξάγονται με κλειστές κάμερες, όμως, ο μυστικός χαρακτήρας της διαδικασίας δεν καθιστά τα πρακτικά απόρρητα.
Παίρνοντας, λοιπόν, τη σκυτάλη από την «ομερτά» της επίκλησης του απορρήτου από τους Π. Κοντολέοντα, Γρ. Δημητριάδη και Β. Βλάχου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τα «γαλάζια» στελέχη αναμένεται να «περάσουν» κατά πλειοψηφία τον απόρρητο χαρακτήρα της Εξεταστικής, καθώς θα κάνουν επίκληση «λόγων εθνικής ασφαλείας».
«Εκτός αντικειμένου Σαγιάς – Πιτσιόρλας»
Σε σχέση με την προσπάθεια αντιπερισπασμού από την πλευρά της πλειοψηφίας με φόντο την υπόθεση των Σαγιά – Πιτσιόρλα, κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην κλήση των δύο πρώην αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης, παραπέμποντας στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από βήματος Βουλής.
«Είναι εκτός αντικειμένου της Επιτροπής η περίπτωση των Σαγιά – Πιτσιόρλα» ανέφεραν οι πηγές, θυμίζοντας τόσο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει ξεχωριστό αίτημα συγκρότησης Εξεταστικής για το συγκεκριμένο θέμα όσο και ότι η Κουμουνδούρου προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό των σχετικών εγγράφων.
«Δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τον αποχαρακτηρισμό όλων των εγγράφων των παρακολουθήσεων, και για την υπόθεση της ΠΙΜΑΝΑ, και για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Ναι η όχι; Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο κ. Μητσοτάκης;» σημειωνόταν στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.