Με την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν για να «εγκαταστήσει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο», αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να γίνει και σήμερα αν ο πρωθυπουργός κατευθυνθεί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και οριστικοποιήσει τις αλλαγές. Την Τρίτη πάντως έχει προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και μετά αναχωρεί για την Σλοβενία, την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ και την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Μασσαλία. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τον ανασχηματισμό στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και το επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Αν τον ακυρώσει, όπως έκανε και τον Ιούλιο, θα προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις καθώς θα επιβεβαιώσει ότι είναι δέσμιος των ισορροπιών.
Εκείνο που θεωρείται πολιτικά κρίσιμο είναι να ανακοινωθούν οι αλλαγές πριν την ΔΕΘ. Κάτι τέτοιο θα αποτρέψει την ενασχόληση με τις ευθύνες για την καταστροφή του καλοκαιριού και για την αποτυχία στην πανδημία, και θα εξασφαλίσει θετικό περιβάλλον για την ομιλία και την συνέντευξη Τύπου. Συνολικά, ένα θετικό ξεκίνημα για τη νέα πολιτική χρονιά. Το εάν θα αποδώσει έστω και σε δεύτερο χρόνο ευθύνες για την καταστροφή του καλοκαιριού ώστε να εκτονώσει την λαϊκή δυσαρέσκεια είναι πάντα ερωτηματικό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απομακρύνει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς θα δυσαρεστήσει τον σημιτικό χώρο που τον στηρίζει.
Στο στόχαστρο των αλλαγών βρίσκονται οι υπουργοί που είναι στους θώκους τους από την αρχή της κυβέρνησης και έχουν παρουσιάσει «κόπωση». Πρόκειται για τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υγείας, Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας. Εάν το ένα πρόσωπο κλειδί είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, το έτερο είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στέργει την δημοφιλία και την απογείωση του υπουργού του, αλλά ο κ. Δένδιας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί άλλο υπουργείο. Πρόβλημα όμως είναι και η μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη όπως και του Χρήστου Σταϊκούρα.
Δυσκολίες και καραμπόλες
Εάν το να απομακρύνει τους υπουργούς είναι το ένα ζητούμενο, δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις, το άλλο είναι τα νέα πρόσωπα με τα οποία θα υπογραμμίσει ένα νέο πολιτικό αφήγημα. Πολιτικά η κυβέρνηση βγήκε πληγωμένη από την περίοδο του καλοκαιριού. Η ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους στις πυρκαγιές και στην αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλούν σημαντική φθορά. Με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ανακόψει την φθορά και να δώσει καινούργια δυναμική, να κάνει restart όπως αναφέρει ο ίδιος. Από το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει επιμόνως ότι απαιτείται ανανέωση της μεταρρυθμιστικής πνοής.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέρρευσε ότι δεν τον απασχολούν τα πρόσωπα αλλά η δομή. Ωστόσο αν τα πρόσωπα δεν υποστηρίξουν την δομή και την μεταρρυθμιστική πνοή τότε ο ανασχηματισμός θα γίνει μπούμερανγκ. Μέχρι στιγμής για νέα είσοδο έχει ακουστεί το όνομα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ακόμη και για την θέση του κ. Χρυσοχοΐδη. Βέβαια ο κ. Ρουσόπουλος θα δεχθεί οποιοδήποτε υπουργείο. Επίσης παίζει η μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο νυν υπουργός Επικρατείας παλαιότερα ήθελε το Εξωτερικών, αλλά εκεί οι καραμπόλες είναι δύσκολες,
Πάντως θα πρέπει κατ αρχήν να ικανοποιήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα που ζητά να αποχωρήσουν οι πολλοί τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικοί και να μπουν στην θέση τους βουλευτές στις θέσεις των υφυπουργών. Επίσης καθώς θα είναι το τελευταίος ανασχηματισμός πριν τις εκλογές θα πρέπει να εκπροσωπηθούν εκλογικές περιφέρειες. Ακούγεται πάντως ότι θα τοποθετήσει σε θέσεις υφυπουργών «επιτυχημένους γενικούς γραμματείς», που μετά θα πάρουν τον δρόμο για την επόμενη βουλή. Παράλληλα θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες με τα υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών εντός της ΝΔ, αλλά και των σημιτικών και εκσυγχρονιστών εκτός κόμματος που όμως τον στηρίζουν προσωπικά.
Αυτά τα δύο μάλιστα είναι αντιφατικά, η ένταξη στην κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών από τον εκσυγχρονιστικό χώρο θα προκαλέσει έκρηξη στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ενδεχόμενη απομάκρυνση πάλι των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Μενδώνη χωρίς αντίστοιχες εισόδους θα δημιουργήσει προστριβές με τον σημιτικό χώρο. Μείωση των σαμαρικών θα προκαλέσει δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού που ούτως ή άλλως τον περιμένει στα εξωτερικά θέματα -μνημόνια με την Βόρειο Μακεδονία και ελληνοτουρκικά.