Στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ακρίβεια, η οποία θα είναι και το τελευταίο κοινοβουλευτικό «ντιμπέιτ» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πριν «παγώσουν» οι εργασίες του Κοινοβουλίου ενόψει ευρωεκλογών.
Τη συζήτηση θα μονοπωλήσει η κυβερνητική αναλγησία για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πρακτικών από τα καρτέλ τροφίμων και ενέργειας, όπως επίσης από το εγχώριο τραπεζικό «trust» που πριμοδοτήθηκε μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ την περίοδο των μνημονίων. Ωστόσο, βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι η διαδικασία θα πάρει τη μορφή σύγκρουσης εφ΄ όλης της ύλης, περιλαμβάνοντας στην ατζέντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κράτους δικαίου και κυβερνητικής συγκάλυψης σκανδάλων.
«Ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί»
Όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης «θα κληθεί να απολογηθεί» γιατί η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην Ευρώπη σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης των πολιτών και ταυτοχρόνως έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθωρισμό.
«Δεν μπορείς να επικαλείσαι την Ευρώπη χωρίς να αξιοποιείς την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ» τόνισαν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας πως ο κ. Χατζηδάκης απορρίπτει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μην επέλθει «αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού».
Παράλληλα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται βορά για μια χούφτα μεγάλων επιχειρήσεων, θυμίζοντας πως ο αρμόδιος τομεάρχης, Νίκος Παππάς, ανέδειξε πρόσφατα πως μόλις επτά πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να ενισχυθούν από τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η επιστολή και το ΓΛΚ
Στον αντίποδα, η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη θα έχει ως αφετηρία την επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν, αναφορικά με την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, ενώ φαίνεται πως κρατά σαν άσο στο μανίκι την κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό και την αντιμετώπιση της ακρίβεια.
Ως προς το τελευταίο, ο πρωθυπουργός είχε αποδείξει και πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό στην εργαλειοποίηση κρατικών φορέων για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών στοχεύσεων, ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του Ν. Παππά σήμερα στην Ολομέλεια, με την οποία ανέδειξε πέντε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ήταν ακοστολόγητες.
Όσο για την επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας, αφού δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών.
Κείται μακράν η… Χάγη;
Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα του Σωκράτη Φάμελλου για την άρνηση κύρωσης των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, τις αποκλίνουσες δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών και τους λεονταρισμούς του Άδωνη Γεωργιάδη περί καταγγελίας όσων υπεγράφησαν και συνομολογήθηκαν το 2018 στις Πρέσπες.
Παράλληλα, θα του ζητηθούν εξηγήσεις για όσα δεν ειπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί αν κάποιος πολιτικός αρχηγός θα θίξει το ζήτημα ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποφεύγουν το τελευταίο διάστημα να αναφερθούν με σαφήνεια στο διεθνές δικαστήριο της Χάρης για την επίλυση της «μίας και μόνης» φδιαφοράς με την Τουρκία, αναπαράγονταςτον αόριστο όρο περί οργάνων διεθνούς δικαιοδοσίας.
ΕΥΠ, Τέμπη και «Μισέλ – Gate»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να πάρει θέση για την «κοινοβουλευτική συγκάλυψη», όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικών, την άρνηση της ΕΥΠ -της οποίας προΐσταται- να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους λόγους άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη και το έγκλημα των Τεμπών, με τη δικογραφία για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας να μην έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή.
Στη Βουλή ο Κασσελάκης
Το «παρών» στην Ολομέλεια αναμένεται να δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος θα καθίσει στα έδρανα των επίσημων προσκεκλημένων για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Λόγω συνάντησης με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Ολάντ, αύριο στις 17:15, ο πρωθυπουργός θα αποχωρήσει από τη Βουλή πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, με το πιθανότερο σενάριο να είναι πως ο κ. Σκρέκας θα κληθεί να τριτολογήσει αντί του κ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηµατίες
Κύριε Πιτσιλή, απαντήστε για την εφεύρεση της Ειδικής Αιτιολογίας
Πώς το επίσημο twitter της ΑΑΔΕ «μαρτυρά» τις ανησυχίες Πιτσιλή για το… Documento