Αντίστρoφη μέτρηση για την απάντηση του Ισραήλ εν μέσω φόβων για διείσδυση της Μοσάντ στο Ιράν

Μετά από 12 μήνες σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας, η απειλή της απάντησης του Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν της περασμένης εβδομάδας, έχει πυροδοτήσει φόβους για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ανήμερα της επετείου του ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έγινε γνωστό ότι τελικά ο Ισμαήλ Καανί, ο διοικητής της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είναι «καλά στην υγεία του», μετά τις φήμες ότι ενδέχεται να είχε αυτομολήσει και να βρισκόταν στο Ισραήλ.

Μπορεί ο Καανί να μην είναι πράκτορας της Μοσάντ, αλλά υπάρχουν υποψίες οτι 20 πράκτορες της ιρανικής ομάδας πληροφοριών που ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των ισραηλινών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, δούλευαν κατά της Τεχεράνης.

Αυτό υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, λέγοντας πως οι φερόμενοι ως διπλοί πράκτορες παρείχαν στο Ισραήλ ευαίσθητες πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον Αχμεντινετζάντ, ο επικεφαλής της μονάδας ιρανικών μυστικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκε για να στοχεύσει πράκτορες της Μοσάντ που εργάζονται στην Ισλαμική Δημοκρατία, αποδείχθηκε ότι ήταν ο ίδιος ισραηλινός πράκτορας

Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι οι συγκεκριμένοι διπλοί πράκτορες έφεραν εις πέρας με επιτυχία κάποιες από τις δραστηριότητες της Μοσάντ εντός Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής εγγράφων του πυρηνικού προγράμματος το 2018 που μεταφέρθηκαν από την Τεχεράνη στο Ισραήλ, την αποκάλυψη των οποίων έκανε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τα έγγραφα πιστεύεται ότι αποτέλεσαν το επιχείρημα για να πεισθεί ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν.

Ο Αχμαντινετζάντ ισχυρίστηκε ότι ο διπλός πράκτορας και επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε ο 2021, αλλά και όλοι οι άλλοι έφυγαν από το Ιράν και πλέον ζουν στο Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Αχμαντινετζάντ έρχονται την ώρα που το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αυξανόμενη δύναμη της οργάνωσης.

Η διείσδυση της Μοσάντ στο Ιράν

Η αποκάλυψη της διείσδυσης της Μοσάντ στις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν προειδοποιήσει για τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα των ισραηλινών πρακτόρων εντός της χώρας. Ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Χασάν Ροχανί δήλωσε το 2022 ότι η διείσδυση της Μοσάντ έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, που ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Η δραστηριότητα της Μοσάντ εντός του Ιράν δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκοπεία. Υπήρξαν αρκετές αναφορές για στοχευμένες δολοφονίες επιστημόνων που εργάζονταν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ επιθέσεις σε στρατηγικές εγκαταστάσεις φαίνεται να γίνονται σε συντονισμό με την παροχή κρίσιμων πληροφοριών από διπλούς πράκτορες.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: «Θα θεωρούσα πολύ δύσκολη αντίπαλο την κ. Διαμαντοπούλου»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα γκάφα με τα εισιτήρια – Ανίκανος ή Πιλάτος ο Ταχιάος

Διαδικτυακό black χιούμορ με την πρόσληψη του στρατηγού Φλώρου στον ΑΝΤ1 (Photos)

 

 

Ετικέτες