Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Αρρυθμίες, κακές σχέσεις και θερμά επεισόδια μεταξύ των υπουργών

Με τη δήλωση ότι θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό, τον οποίο όμως δεν θα κάνει σύντομα, από το Νταβός όπου βρισκόταν την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στην πολιτική ατζέντα την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Ο χρόνος του ανασχηματισμού δεν προαναγγέλλεται, ωστόσο οι αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο και οι χαμηλές επιδόσεις, οι δύσκολες έως κακές σχέσεις μεταξύ των υπουργών –που ενίοτε φτάνουν σε θερμά επεισόδια– και το γεγονός ότι υπάρχουν υφυπουργοί που έπειτα από έξι μήνες δεν τους ξέρουν ούτε οι… θυρωροί τους καταδεικνύουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την «κυβέρνηση των αρίστων».

Ενδεικτικό του κλίματος στα υπουργεία είναι το επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των υφισταμένων του, του υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά και του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Σε σύσκεψη, την ημέρα που η ηγεσία του υπουργείου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πιερρακάκης έβαλε χοντρό χέρι στους υφισταμένους του λέγοντας ότι πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά και να υπάρξει περισσότερο έργο, ενώ το αποκορύφωμα ήταν όταν είπε: «Δεν θα με καταστρέψετε εσείς». Η απάντηση του κ. Γεωργαντά ήταν επίσης σε υψηλούς τόνους, ότι δεν το ανέχεται και ότι θα υποβάλει την παραίτησή του. Τελικά το κλίμα αποφορτίστηκε, αλλά όσοι γνωρίζουν θεωρούν την εκεχειρία προσωρινή ενώ προδικάζουν ότι μετά τον ανασχηματισμό δεν θα υπάρχει το ίδιο σχήμα στο υπουργείο. Οι κ. Πιερρακάκης – Γεωργαντάς ήταν από την αρχή ένα από τα αταίριαστα δίδυμα του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Γεωργαντάς, πρώτος βουλευτής στην περιφέρειά του, πολιτικός με καθαρά δεξιά χαρακτηριστικά και έχοντας χρηματίσει υφυπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά, δυσανασχέτησε με την τοποθέτηση ως προϊσταμένου του ενός τεχνοκράτη που προέρχεται από τον χώρο του παλιού εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Στο χειρότερο σημείο ήταν και οι σχέσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον υφυπουργό του Νότη Μηταράκη, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο και την αναβάθμισή του στην… ηλεκτρική καρέκλα του επανασυσταθέντος υπουργείου Μετανάστευσης. Ο κ. Βρούτσης όμως στη συνέχεια είχε πρόβλημα και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αφού στο ασφαλιστικό –που προτού το παρουσιάσει επισήμως το έβγαλε αποκλειστικά σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλου καναλιού (στο οποίο είναι τακτικός πελάτης), προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των άλλων καναλιών– είχε προβλέψεις που δεν χωρούν στο δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτό οδήγησε καταρχάς στην αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησής του την περασμένη Δευτέρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία έγινε δύο ημέρες αργότερα.

Αταίριαστα δίδυμα

Αλλά και στο υπουργείο Παιδείας οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο κυρίες Νίκη Κεραμέως και Σοφία Ζαχαράκη μόνο καλές δεν είναι, παρότι και οι δύο φροντίζουν να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις με κοινές φωτό στα social media. Αν και πρώτος σε δημοφιλία, λόγω της ρητορικής περί δόγματος νόμου και τάξης –που στην πράξη έχει αποτύχει παταγωδώς–, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει συγκρουστεί εκτός από τους υφισταμένους του και με όλους τους υπουργούς με τους οποίους αναγκάστηκε να συνεργαστεί όσο είχε την αρμοδιότητα του μεταναστευτικού. Κακές ήταν οι σχέσεις του με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, σε οριακό σημείο είχε φτάσει με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ τον είχε αποδοκιμάσει για τις υπερβολές των οργάνων καταστολής ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μέχρι που ο πρωθυπουργός σε μια σαφή ένδειξη αποδοκιμασίας του αφαίρεσε το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, το οποίο αφού το μοίρασε σε τρεις υπουργούς και στον συντονιστή Αλκιβιάδη Στεφανή –που πλέον δεν έχει αρμοδιότητες– τελικά το έδωσε στον κ. Μηταράκη. Ο πρωθυπουργός πάντως τον θεωρεί αναλώσιμο.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει αφού κλείσει ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των υπουργείων και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με τη συμβολή «του ηλεκτρονικού συστήματος ρουφιανιάς», όπως αποκαλούν το ΜΑΖΙ των Γ. Γεραπετρίτη και Αρη Σκέρτσου. Παρότι πρώτος τη τάξει υπουργός και δεύτερος στην άτυπη ιεραρχία του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη, μετά τον παντοδύναμο ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη, ο κ. Γεραπετρίτης συγκεντρώνει τα πυρά όλο και περισσότερων υπουργών, που του καταλογίζουν «αλαζονεία και δυσκολία συνεργασίας». Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να κλείσουν οι υπουργοί τις εκκρεμότητές τους, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα βροχή νομοσχεδίων τις επόμενες εβδομάδες. Αλλωστε οι υπουργοί θέλουν να δείχνουν έργο για την αξιολόγησή τους από τον κ. Σκέρτσο.

Η Ντόρα, η Άννα, ο Σταύρος…

Ο διορισμός περισσότερων γυναικών ευνοεί το σενάριο για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προωθεί και η ίδια. Το σκεπτικό είναι ότι λόγω των κρίσιμων θεμάτων και της κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών και μετά τις όχι και τόσο καλές επιδόσεις της εξωτερικής πολιτικής (άσχετα από το ότι τον κ. Δένδια τον απαξίωσε ο πρωθυπουργός όταν έπαιρνε στις διεθνείς επαφές του την κ. Παπαδοπούλου ή τον κ. Μητρόπουλο) απαιτείται πρόσωπο με εμπειρία και διεθνή ακτινοβολία. Το σενάριο προβλέπει τοποθέτηση της Ντόρας είτε στο υπουργείο είτε σε θέση υπεύθυνου για τα εξωτερικά και την άμυνα. Αυτό πάντως σκοντάφτει στη δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα βάλει την αδερφή του στην κυβέρνηση, ενώ θα είναι η χαριστική βολή για τις σχέσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά. Πάντως η κ. Μπακογιάννη έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της προωθώντας το σενάριο της παραπομπής στη Χάγη. Η σαμαρική ομάδα δυσανασχετεί και μόνο με τις πληροφορίες ότι επίκειται η αξιοποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη ή της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τη διάψευση της ελπίδας που της είχε καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός ότι θα ήταν εκείνη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ερώτημα υπάρχει για το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα, αν θα ανανεωθεί η θητεία του ή θα μπει στην κυβέρνηση. Αλλωστε και τον περασμένο Ιούλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης του είχε προτείνει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Documento Newsletter