Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Αθήνα έπειτα από τα βασανιστήρια και τους θανάτους σε αστυνομικά τμήματα

Επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε βάναυσης συμπεριφοράς έρχεται στην Ελλάδα για 12 ημέρες για σειρά ελέγχων στα αστυνομικά τμήματα μετά το θάνατο κρατουμένων σε Άγιο Παντελεήμονα και Ομόνοια, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το Mega στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα».

Μάλιστα στο έγγραφο που δημοσιεύει το Mega, αναφέρεται εντολή του αρχηγείου της ΕΛΑΣ προς τα αστυνομικά τμήματα να επιτρέψουν «άμεσα και ανεμπόδιστα την είσοδο του κλιμακίου του ΟΗΕ στους χώρους κράτησης και τους λοιπούς χώρους των Υπηρεσιών…».

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος: «Ο έλεγχος γίνεται για να δουν ποια είναι η κατάσταση στα κρατητήρια». Στη συνέχεια αυτού του εγγράφου αναφέρεται ως εντολή από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ότι «ως ότου έρθει η επιτροπή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ληφθούν άμεσες ενέργειες για ευάλωτες ομάδες…αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών για την υγεία των κρατουμένων», με σκοπό να είναι «ευνοική ή έκθεση που θα κάνει ο ΟΗΕ», όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης – Πακιστανός μετανάστης νεκρός ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα – Εικόνες-σοκ

Διαβάστε επίσης – Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Documento έχει αποκαλύψει τα όσα αποτρόπαια έγιναν στο ΑΤ Ομόνοιας και Αγίου Παντελεήμονα τις προηγούμενες ημέρες.

 

Ετικέτες