Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Έχουμε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για την ασφάλεια του Κώστα Βαξεβάνη

Κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι η απαντητική επιστολή της αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα, στο Documento.

Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας με επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία 27 Απριλίου 2021 μετέφεραν το κλίμα ανασφάλειας, οικονομικής ασφυξίας και ηθικής δολοφονίας που βιώνουν καθώς και τις ανησυχίες τους για την φυσική τους ασφάλεια. Ειδικά μετά τη γνωστοποίηση ύπαρξης συμβολαίου θανάτου για τον εκδότη και δημοσιογράφο του Documento Κώστα Βαξεβάνη.

Στην απαντητική της επιστολή η κα. Γιούροβα καταρχάς «βγάζει» ειδήσεις. Σημειώνει επί λέξει ότι η Επιτροπή αφενός σκοπεύει να υιοθετήσει μία Πρόταση προς τα κράτη-μέλη στοχεύοντας στην βελτίωση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην ΕΕ αφετέρου θα παρουσιάσει μία «πρωτοβουλία», όπως χαρακτηριστικά αναγράφει, για το φαινόμενο SLAPPs τη γνωστή δηλαδή «βιομηχανία» μηνύσεων με στόχο την παρακώλυση της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά της Επιτρόπου ότι θα συνεχίσει να έχει στο στόχαστρό της την κατάσταση της ελευθερίας των ΜΜΕ και του πλουραλισμού στην Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρεται προσωπικά στην «υπόθεση του κ. Κώστα Βαξεβάνη», λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές και κατανοεί (επί της ουσίας αναμένει) ότι το γραφείο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, που είναι εν εξελίξει. Επιπροσθέτως, σημειώνει με νόημα ότι έχει ενημερώσει την Ελληνική Αστυνομία να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την κατάσταση, ώστε να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι από παράνομες πράξεις εναντίον τους.

Ολόκληρη η επιστολή της κας Γιούροβα

«Αγαπητέ κύριε/ Αγαπητή Κυρία,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το γράμμα σας με ημερομηνία 27 Απριλίου 2021 σχετικά με τη κατάσταση των δημοσιογράφων και τις επιθέσεις που αντιμετωπίζουν στη χώρα σας.

Η ελευθερία των μέσων και ο πλουραλισμός των μέσων είναι ουσιώδης για τις δημοκρατίες μας, όπως υπογραμμίστηκε στο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη Δημοκρατία.

Όπως επιβεβαιώθηκε από τα πορίσματα της Έκθεσης του 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, οι δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες των ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μια σειρά από απειλές και επιθέσεις σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα της Χαρτογράφηση της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ανέφερε ότι 873 δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δέχθηκαν επίθεση σε 22 κράτη-μέλη το 2020. Το σχετικό τμήμα του προγράμματος «Media Freedom Rapid Response» παρέχει νομική και πρακτική υποστήριξη για την προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει στα κράτη-μέλη την υποχρέωσή τους να παρέχουν ένα διευκολυντικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, προστατεύοντας τους και δραστήρια εξασφαλίζοντας την ελευθερία των Μέσων και τον πλουραλισμό των Μέσων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιδράσει στα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι με μία περιεκτική προσέγγιση το Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών.

Η ενίσχυση της ελευθερίας των Μέσων και ο πλουραλισμός είναι ένας κεντρικός στόχος του Ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη Δημοκρατία, που περιλαμβάνει δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που επιθυμώ να αναφέρω.

Καταρχάς, θέλουμε να βελτιώσουμε την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η Επιτροπή επομένως σκοπεύει να υιοθετήσει μία Πρόταση προς τα κράτη-μέλη στοχεύοντας στην βελτίωση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην ΕΕ. Η Πρόταση θα στοχεύει στην αντιμετώπιση φυσικών και διαδικτυακών απειλών και εξασφαλίζει καλύτερη εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των προδιαγραφών της Πρότασης του Συμβουλίου της Ευρώπης 2016 για τη προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των μέσων.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιάσουμε μία πρωτοβουλία για την υβριστική μήνυση. Οι επονομαζόμενες SLAPPs – στρατηγικές μηνύσεις εναντίον της δημόσιας συμμετοχής – είναι ακόμη ένα σοβαρό θέμα, και χρειαζόμαστε μία κοινή προσέγγιση σε αυτό.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση της ελευθερίας των μέσω και τον πλουραλισμό στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Έκθεση 2021 της Επιτροπής για το κράτος-δικαίου θα αναλύσει τις εξελίξεις στα κράτη-μέλη αναφορικά με την ελευθερία των μέσων και τον πλουραλισμό, και θα προσέξει ιδιαίτερα τις εξελίξεις σχετικά με τη προστασία των δημοσιογράφων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση του κ. Κώστα Βαξεβάνη, η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές και κατανοεί ότι το γραφείο της εισαγγελέως πρωτοδικών Αθηνών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, που είναι εν εξελίξει. Έχουμε επίσης ενημερώσει την Ελληνική Αστυνομία να λάβει μέτρα, σύμφωνα με τη κατάσταση, ώστε να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι από παράνομες πράξεις εναντίον τους.

Με εκτίμηση,
Βιέρα Γιούροβα»

Η επιστολή του Documento στην Κομισιόν