Αντιπολιτευτικό ντεμαράζ από ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για «κόκκινα» δάνεια, Επίκαιρη Ερώτηση για ακρίβεια και σύγκληση Επιτροπής για ΟΠΕΚΕΠΕ

Αντιπολιτευτικό ντεμαράζ από ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για «κόκκινα» δάνεια, Επίκαιρη Ερώτηση για ακρίβεια και σύγκληση Επιτροπής για ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση θέλει να σημάνει η αξιωματική αντιπολίτευση την ώρα που τα συντροφικά αλληλομαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν. Συγκεκριμένα, στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκαν τέσσερις αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως οι εκπρόσωποι του κόμματος θα δηλώσουν «παρών» στην Επιτροπή Θεσμών κατά την ακρόαση του νέου επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς η ΝΔ δρομολογεί την αντικατάσταση του κ. Ποττάκη εν μέσω της έρευνας της ανεξάρτητης Αρχής για το ναυάγιο της Πύλου.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του κοινοβουλευτικού έργου, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα αναλάβει τις κάτωθι πρωτοβουλίες:

1. Κατάθεση Τροπολογίας για τους δανειολήπτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στο σ/ν Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις» – Υποστήριξη τροπολογίας από τον Πρόεδρο τη Κ.Ο, Ν. Παππά στην Ολομέλεια (Πέμπτη, 26/9/24).

Θα περιλαμβάνει τα εξής:

•  Το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους να είναι υποχρεωτικό και για τον δανειστή.

•  Δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης.

•  Πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση.

2. Επανακατάθεση αιτήματος ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για ζητήματα του Αγροτικού Τομέα, καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλήματα με εκτιμήσεις ζημιών και ανάγκη μεταρρύθμισης κι εκσυγχρονισμού του  ΕΛΓΑ,  καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

3. Κατάθεση αιτήματος για τη σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί η απαράδεκτη πολιτική τιμολόγησης των τραπεζών (ύψος προμηθειών – επιτοκιακή διαφορά), με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνουν:

•  H Ν.Δ. επιτρέπει στις τράπεζες να κερδοφορούν αλόγιστα και να καθορίζουν την οικονομική ζωή της χώρας και τη ρευστότητα της οικονομίας εις βάρος νοικοκυριών και ΜμΕ. Ο κ. Χατζηδάκης ελπίζει σε «αυτορρύθμιση» των τραπεζών (προμήθειες), διαρροές του μιλούν για δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης, που δεν αξιοποιεί.

•  1 ως 3 ευρώ (για ποσά ως 1.000 ευρώ) η προμήθεια για εμβάσματα με αποστολή σε ως τρείς ημέρες. 2,5 ως 4,5 ευρώ η προμήθεια για τις άμεσες πληρωμές.

•  Στο 5,56% η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανείων – παραμένει δυσθεώρητη.

4. Κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης για την ακρίβεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τα εξής:

• Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στους τομείς διύλισης πετρελαίου, παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, εισαγωγής/παραγωγής  και εμπορίας τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών και εισαγωγής/παραγωγής και εμπορίας αγροτικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων.

• Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για ένα έτος για άλευρα, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, έλαια, λαχανικά, είδη βρεφικής διατροφής και περιποίησης. Μείωση συντελεστών στο 6% και 13%, από 13% και 24%, για τα υπόλοιπα. Θέσπιση σε μόνιμη βάση, των συντελεστών ΦΠΑ στο 21%, 11%, 5%.

• Θέσπιση μηχανισμού ελέγχου της αισχροκέρδειας, προστασίας καταναλωτή και αγροτικού εισοδήματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter