Αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του επιτελικού παρακράτους: Συγκροτείται Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη

Αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του επιτελικού παρακράτους: Συγκροτείται Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκροτείται η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Απομονωμένη η πλειοψηφία θα δηλώσει «παρών» επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θέτοντας ζήτημα διεύρυνσης του χρόνου ελέγχου των πεπραγμένων της ΕΥΠ.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνεδρίαση, μετά τα αιτήματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, αναμένεται να κληθούν για ακρόαση οι υπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκηςοι παραιτηθέντες, Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, αλλά και η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, η οποία εκτός από… βαρύ βιογραφικό δεν έχει κληθεί από κανένα εισαγγελικό όργανο για να αποσαφηνίσει τους λόγους που ενέκρινε τις παρακολουθήσεις των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.

Διαβάστε σχετικά: Σκάνδαλο υποκλοπών: Την Πέμπτη ο νέος γύρος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

«Η σύσταση της Επιτροπής δεν αφορά περιόδους, αλλά υποθέσεις»

Ανοίγοντας τον κύκλο τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων, ο Χάρης Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι στις Εξεταστικές Επιτροπές δεν εξετάζονται χρονικές περίοδοι, αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις. Έτσι, απάντησε στην επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας, η οποία επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου διερεύνησης της Επιτροπής, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε το έλλειμμα ξεκάθαρων απαντήσεων από την πλευρά της πλειοψηφίας και έκανε μία σύντομη αναδρομή των γεγονότων που οδήγησαν στο αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής. Εν συνεχεία, διατύπωσε τα «κολοσσιαία ερωτήματα» που αιωρούνται σε σχέση με τη σκοτεινή υπόθεση των… νόμιμων επισυνδέσεων.

«Δήλωσε ο πρωθυπουργός πως αν γνώριζε την επισύνδεση, δεν θα την επέτρεπε» είπε εισαγωγικά και συμπλήρωσε: «Πρόκειται περί νομίμου επισυνδέσεως;». Επ΄ αυτού, εξέφρασε θέση κατά της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου σε βουλευτές και βουλευτές, ζητώντας να διευκρινιστεί με σαφήνεια αν η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη αφορούς «αυτόφωρο κακούργημα;».

«Έκανε καλά τη δουλειά του ο Κοντολέων…»

Θύμισε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται. «Άρα ο κ. Κοντολέων έκανε καλά τη δουλειά του» συμπέρανε δηκτικά και διερωτήθηκε: «Γιατί τον απέπεμψε;».

Ο κ. Καστανίδης θύμισε, επίσης, τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι «ουδείς γνωρίζει τον λόγο που παρακολουθείτο ο Ν. Ανδρουλάκης». Κατόπιν τούτου, αναρωτήθηκε προς τι η πρόσκληση ενημέρωσης στον κ. Ανδρουλάκη, αφού κανείς στην κυβέρνηση γνωρίζει τον λόγο παρακολούθησης, ενώ υπογράμμισε πως η ΕΥΠ ουδέποτε απηύθυνε πρόσκληση για να ενημερώσει τον πρόεδρο του τρίτου κόμματος.

Έπειτα, ανέτρεξε και στην έτερη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε πως δεν προέκυψε αποτέλεσμα από την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. «Άρα, γνωρίζει ποιο ήταν το αντικείμενο της παρακολούθησης για να λέει ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα» συμπέρανε. «Ποιος και γιατί αποφάσισε τη νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Τι προέκυψε από την έρευνα;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.

Όσον αφορά το Predator, διερωτήθηκε πώς ιδιώτες έχουν πρόσβαση στο προηγμένο λογισμικό, όπως επίσης αν η ΕΥΠ έκανε χρήση αυτού μέσω outsourcing. «Ποιοι άλλοι παρακολουθούνται;» ρώτησε και υπενθύμισε την περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν του Ν. Ανδρουλάκη.

Επιπρόσθετα, αποκάλεσε «μεγάλο θέμα» τις καταγγελίες του ΚΚΕ που αφορούν την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού και κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι προσηλωμένο στις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη και ΚΚΕμη αφήνοντας περιθώρια για παρερμηνείες.

«Είμαστε θεμελιωτές και εγγυητές της τρίτης ελληνικής Δημοκρατίας»

«Είμαστε θεμελιωτές και εγγυητές της τρίτης ελληνικής Δημοκρατίας» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, από το βήμα της Βουλής ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν τις παρακρατικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αρχικά, ο Δ. Καιρίδης δήλωσε εξ αρχής ότι η πλειοψηφία θα δηλώσει «παρών» στη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών, προφασιζόμενος ότι η ΝΔ διαφωνεί με το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής χαρακτήρισε «βάναυση παραβίαση της διστακτικότητας του Ν. Ανδρουλάκη» και έκανε λόγο για «βαρύ ατόπημα που δικαιολογημένα ερέθισε τα αντανακλαστικά των δημοκρατικών πολιτών». Επιπλέον, δεν απέκλεισε η ΝΔ να καταθέσει αίτημα χρονικής διεύρυνσης του ελέγχου της Εξεταστικής, ισχυρισμός που θύμισε έντονα τις πρακτικές που είχε ακολουθήσει η πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία κατατέθηκαν και «ξεπλύθηκαν» τα παρανόμως κτηθέντα ηχητικά του Σάμπυ Μιωνή.

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκίνησε την ομιλία του, δίνοντας έμφαση στην «ομοφωνία των συνταγματολόγων» επί της παρανομίας της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. «Είτε είναι πράκτορας, είτε δεν υπήρχε λόγος και ήταν εξ αρχής παράνομη η επισύνδεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ» είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της πλειοψηφίας.

Και συμπλήρωσε: «Εκεί που αποκαλύπτεται η υποκρισία και σιωπηρή ομολογία του πρωθυπουργού ήταν όταν ρωτήθηκε αν παρακολουθούνται κι άλλοι πολιτικοί και απάντησε: “Θεωρώ ότι δεν είναι χρέος μου να γνωρίζω, παρά μόνο ενδεχομένως ex post”». Μάλιστα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γνωστό ερώτημα που είχε διατυπώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Αναρωτήθηκε δε αν ο πρωθυπουργός ρώτησε τον απερχόμενο διοικητή της ΕΥΠ για το αν παρακολουθούνται κι άλλοι και απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ λέγοντας: «Έχετε καμιά αμφιβολία ότι και παρακολουθούνταν και παρακολουθούνται ενδεχομένως και κάποιοι από εσάς;». «Ο πρωθυπουργός είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις παρακολουθήσεις» συμπέρανε και έκλεισε την τοποθέτησή του μιλώντας για «συνταγματική εκτροπή».

«Έρευνα χωρίς αστερίσκους»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συγκρότηση Εξεταστικής και καλεί και τα άλλα κόμματα δια των εκπροσώπων τους να διαβεβαιώσουν ότι θα ασχοληθούν μόνο με τις υποθέσεις που εντοπίζονται στην υπό συζήτηση πρότασηΟ ειδικός αγορητής του κομμουνιστικού κόμματος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αφωνία επειδή «ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για τις υποκλοπές κατά του ΚΚΕ».

«Να πάει στον εισαγγελέα ο Ανδρουλάκης»

Με την Ελληνική Λύση να έχει αποσαφηνίσει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ζητώντας διεύρυνση από το 2016, ο Αντώνης Μυλωνάκης προέτρεψε τον Ν. Ανδρουλάκη να επισκεφτεί τον εισαγγελέα προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του. «Εάν πιστεύετε ότι ο λόγος της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη μπορεί να απαντηθεί είτε στο Κοινοβούλιο είτε στον κόσμο, τότε κάνετε ένα μεγάλο λάθος» διαπίστωσε, εξηγώντας πως αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν επισκεφτεί τον εισαγγελέα, τότε «θα περιμένει πολύ».

«Θύμα του παρακράτους ο Ανδρουλάκης»

Η Σοφία Σακοράφα ανέφερε ότι το ΜέΡΑ25 θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς «ο Ν. Ανδρουλάκης είναι θύμα του παρακράτους μιας κλειστής ομάδας που νέμεται την εξουσία». Μεταξύ άλλων, εξέφρασε το αίτημα να διερευνηθούν τα πεπραγμένα της ΕΥΠ από το 2005 προκειμένου να συμπεριληφθεί και η περίπτωση της παρακολούθησης του Κώστα Καραμανλή, ενώ συμπεριέλαβε και την έρευνα για τη δράση ξένων υπηρεσιών, όπως η NSA. «Είναι ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να ξεκολλήσουμε από το “μαύρο” παρελθόν» κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25. 

Documento Newsletter