Αντιπολεμικός «συναγερμός» από το ΚΚΕ

Αντιπολεμικός «συναγερμός» από το ΚΚΕ

Σε πολύμορφες αντιπολεμικές δράσεις προχωρά ο Περισσός που με κάθε τρόπο καλεί σε επαγρύπνηση τον ελληνικό λαό, προειδοποιώντας για κινδύνους που εγκυμονούν και στη γειτονιά μας οι επικίνδυνες εξελίξεις, με επίκεντρο την αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Με το τρίπτυχο «καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, καμιά διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές, κλείσιμο των βάσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ», το ΚΚΕ οργανώνει διαδηλώσεις και καμπάνιες κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με προμετωπίδα το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής». Μάλιστα, δυο επετειακού χαρακτήρα κείμενα, ιδεολογικής αιχμής, που έχουν την υπογραφή των κορυφαίων συλλογικών κομματικών οργάνων του ΚΚΕ, σκιαγραφούν το μήνυμα του Περισσού για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα κίνημα προσανατολισμένο «στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική αδικία και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους». Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες τόσο η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70χρονα από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ όσο και η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) αποτυπώνουν συμπεράσματα που συνδέονται με τα σημερινά επίδικα. Μάλιστα γίνεται με σαφήνεια αναφορά στο ότι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Κίνα, στη Ρωσία και των συμμαχιών τους που είναι σε εξέλιξη, εγκυμονούν κινδύνους νέων και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων ενώ «στο ίδιο πλαίσιο, η χρόνια εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και τον λαό, όπως ισχυρίζονται τα αστικά κυβερνητικά κόμματα – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) – αλλά προσθέτουν νέους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής».

Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας (21.2.2022) το ΚΚΕ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που έχουν αποσχιστεί από την Ουκρανία το 2014, στην περιοχή του Ντονμπάς. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η απόφαση αυτή «αποτελεί ένα ακόμη βήμα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή και οδηγεί στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία. Αναμφίβολα συνδέεται με την επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία, καθώς και την ένοπλη επίθεση, που εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες η ουκρανική κυβέρνηση κατά του λαού στο Ντονμπάς, αφού νωρίτερα είχε εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις αποτελούν συνέπεια της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης». Και το ΚΚΕ συμπληρώνει: «Στο διάγγελμά του ο Πούτιν επεδίωξε να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση με ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού, επίθεσης στους Μπολσεβίκους, τον Λένιν και τη Σοβιετική Ένωση. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, ούτε να αποκρύψει τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, στην οποία ο Πούτιν έπαιξε το δικό του ρόλο. Στην πράξη η επίθεση αυτή χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα των επικίνδυνων στρατηγικών σχεδιασμών της ρωσικής ηγεσίας στην περιοχή.

Η «αναγνώριση» από τη Ρωσία των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν λύνει τα υπαρκτά προβλήματα, αλλά αναπαράγει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην ταξική εκμετάλλευση. Επιπλέον, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κοινή πάλη των λαών ενάντια στο εθνικιστικό μίσος, που καλλιεργείται από τις αστικές τάξεις και τα ιμπεριαλιστικά κράτη για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή».

Και ο Περισσός καταλήγει: « Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και απαιτεί να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία! Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ! Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! Καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και στους λαούς της Ρωσίας και Ουκρανίας. Τους καλεί να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στον εθνικισμό και στο σοβινισμό, να παλέψουν για να μην εγκλωβιστούν τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε μια αντιπαράθεση σε εθνοτική βάση, που κρύβει τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης. Να δυναμώσουν την πάλη τους για τη μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει για τους εργαζόμενους και βρίσκεται σ’ έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό».

Ο Περισσός ήδη από την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για τα 70χρονια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είχε προτάξει ότι για τη χώρα μας, σήμερα, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση είναι βασική προτεραιότητα για το εργατικό, λαϊκό κίνημα και όπως έχει δείξει και η Ιστορία, αυτή μπορεί να είναι ανεπιστρεπτί και υπέρ των συμφερόντων του λαού με την ισχυρή εγγύηση της εργατικής εξουσίας». Ηχηρά αναφέρει το αίτημα να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και κανένας Ελληνας φαντάρος και αξιωματικός να μην πάει έξω από τα σύνορα. Σε μια εκτενή ανάλυση το ΚΚΕ αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ο πολιτικο-στρατιωτικός βραχίονας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού ενώ απέναντί του δεν έχει πλέον την ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά άλλες ισχυρές δυνάμεις του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, όπως είναι η Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ή η Ρωσία, που έχει στη διάθεσή της ένα πανίσχυρο πυρηνικό οπλοστάσιο, συγκρίσιμο με αυτό των ΗΠΑ, καθώς και τεχνογνωσία και τα μέσα για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικο-στρατιωτικής ισχύος της. Οπως εξηγεί, η στρατηγική του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται «από τη σχεδιασμένη επέκταση σε όλη την υδρόγειο, τη διεύρυνση με νέα μέλη και τη σύναψη εταιρικών σχέσεων με δεκάδες κράτη, τη συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών μονάδων. Προωθείται σχέδιο που στοχεύει Ρωσία, Ιράν και Κίνα. Σε αυτό αποσκοπεί, όπως τονίζει, η συγκρότηση μονάδων πεζικού, αεροπορίας και ναυτικού, που πλήρως εξοπλισμένες θα μπορούν να επέμβουν σε 30 μέρες, σε κάθε μέτωπο που θα επιλέξει το ΝΑΤΟικό επιτελείο (τέσσερα 30άρια)».
Την ίδια ώρα, σύμφωαν με το ΚΚΕ, εκδηλώνονται στους ΝΑΤΟικούς κόλπους όλο και περισσότερο αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ – Γερμανία ή σε ΗΠΑ – Γαλλία και Γαλλία – Γερμανία, αλλά και άλλες σημαντικές αντιθέσεις, όπως Τουρκίας – Γαλλίας ή Τουρκίας – Ελλάδας. Κατά την προσέγγιση του ΚΚΕ έχει σημασία να ξεκαθαρισθεί ότι « είναι βαθιά λαθεμένη η θέση, που εκφράζουν διάφοροι οπορτουνιστικοί κύκλοι, πως το ΝΑΤΟ είναι «εργαλείο των ΗΠΑ για την καταπίεση της Ευρώπης» και μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα κι άλλες χώρες βρίσκονται εξαιτίας του ΝΑΤΟ σε καθεστώς “υποτέλειας” (…). Η ανάλυση που περιορίζει τον ιμπεριαλισμό π.χ. μόνο στην επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και εξαιρεί τα άλλα καπιταλιστικά κράτη και συμμαχίες, κλείνει τα μάτια στο αλάνθαστο λενινιστικό κριτήριο, την κυριαρχία των μονοπωλίων, την οικονομική βάση του ιμπεριαλισμού. Η ανάλυση αυτή “γαντζώνεται” στις ανισότιμες σχέσεις που διαμορφώνει η ανισόμετρη ανάπτυξη του συστήματος, δικαιολογεί και καθαγιάζει την αστική τάξη σε κάποια κράτη, το ρόλο των αστικών κρατών που εκφράζουν τα συμφέροντά της. Τα μονοπώλια δεν απεμπολούν τα δικαιώματά τους, κινούνται αυτοτελώς ή διαπλέκονται, συνασπίζονται και διεκδικούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν πλεονεκτήματα, νέο χώρο στη δράση τους, να βελτιώσουν τη θέση τους κι αυτό εκφράζεται στο ρόλο των αστικών κρατών τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εντάσσονται ή διασυνδέονται με ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για να διεκδικήσουν μέρος της λείας, του ελέγχου των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ωκεανία. Οπορτουνιστικά κόμματα ή ομάδες που αναθεωρούν τις λενινιστικές αρχές καταλήγουν πολιτικά σε πολύ επικίνδυνους δρόμους, γίνονται ουρά της αστικής τάξης, προσδοκούν ουτοπικά το ξεπέρασμα των ανισότιμων σχέσεων και εξαρτήσεων, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που τις προκαλεί. Καταφεύγουν σε πολιτικές συνεργασίες με αστικά κόμματα, συμμετέχουν ή στηρίζουν αστικές κυβερνήσεις που υιοθετούν τη γραμμή της αναβάθμισης του ρόλου της αστικής τάξης και του κράτους της».

Ήδη, μεταξύ άλλων, η ΚΝΕ έχει προαναγγείλει την έναρξη εξάμηνης καμπάνιας με αφορμή τα 70χρονα από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τα 30χρονα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ιδρυτικής πράξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η κορύφωση των δραστηριοτήτων θα είναι τον Ιούλιο με την 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Παράλληλα, στη διακήρυξη για τα 80χρονα του ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι «η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος» ενώ σημειώνεται ότι «η άποψη ότι η συμμετοχή ενός Κομμουνιστικού Κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί σκαλοπάτι για να προχωρήσει το κίνημα σε πιο προωθημένους στόχους καταρρίφθηκε από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του 1944, από την προσπάθειά της να αφοπλίσει τον ΕΛΑΣ, από τις σκληρές μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και από το όργιο της αστικής τρομοκρατίας και καταστολής που ακολούθησε. Καμιά αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι η συμμετοχή ενός ΚΚ σε αστική κυβέρνηση μπορεί να την οδηγήσει σε φιλολαϊκή διαχείριση».

Την ερχόμενη Κυριακή (27.2.2022) το ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στη Λαμία για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και θα συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Παντελή Θαλασσινού, σε επιμέλεια του Τεό Λαζάρου.

Ετικέτες

Documento Newsletter