Αντιμέτωπη με το φάντασμα της ακροδεξιάς τρομοκρατίας η Βρετανία

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα και σοβαρή απειλή οργανωμένης ακροδεξιάς τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αποκαλύπτοντας ότι η βρετανική αστυνομία απέτρεψε τον περασμένο χρόνο τέσσερις συνωμοσίες ακροδεξιών εξτρεμιστών.

«Η ακροδεξιά τρομοκρατική απειλή είναι πιο σημαντική και θέτει μεγαλύτερη πρόκληση από όσο ίσως η δημόσια συζήτηση αναγνωρίζει», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι στους δημοσιογράφους.

Η Βρετανία αποτελεί πρωταρχικό στόχο για εγχώριους και ξένους ισλαμιστές μαχητές έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ. Εντούτοις ο Ρόουλι τόνισε ότι μέχρι πριν δύο χρόνια, η ακροδεξιά δραστηριότητα περιοριζόταν σε διαδηλώσεις και εγκλήματα μίσους, με σοβαρά περιστατικά να περιορίζονται σε ενέργειες μεμονωμένων ατόμων.

Η υπηρεσία αντικατασκοπίας MI5 έχει εμπλακεί πλέον στις έρευνες για την ακροδεξιά και έχει προειδοποιήσει ότι βρετανικές οργανώσεις αναζητούν συνδέσεις με εξτρεμιστές στο εξωτερικό.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τρομοκρατικής απειλής. Η ακροδεξιά τρομοκρατία δεν ήταν στο παρελθόν οργανωμένη εδώ», σημείωσε ο Ρόουλι.

«Υπάρχουν πολλές δυτικές χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την άκρα δεξιά και αρκετές από τις ομάδες για τις οποίες ανησυχούμε εδώ, δημιουργούν συνδέσμους με εκείνες των άλλων χωρών και δικτυώσεις», τόνισε, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκαν πέντε αιματηρές επιθέσεις στη Βρετανία, ανάμεσά τους και εκείνη ενός άνδρα που οδήγησε ένα βαν πάνω σε πιστούς που έφευγαν από ένα τέμενος στο Λονδίνο, σε μια ενέργεια μίσους που είχε αναπτύξει ενάντια στους μουσουλμάνους διαβάζοντας ακροδεξιές απόψεις στο διαδίκτυο.

Το 2016, ένας Βρετανός που είχε εμμονή με τους Ναζί, δολοφόνησε τη βρετανίδα βουλευτίνα Τζο Κοξ μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τότε, η Εθνική Δράση, μια νεοναζιστική οργάνωση και άλλες δύο, παρακλάδια αυτής, έχουν τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Κατά το μεγαλύτερο διάστημα των 18 μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια εγχώρια, νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση, υπερασπιστές της λευκής υπεροχής, που επιδιώκει όλους τους στόχους εκείνους που επιδιώκει κάθε άλλη τρομοκρατική οργάνωση που έχει στρατευθεί στη βία», δήλωσε ο Ρόουλι.

«Αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα από την πρώτη της σειράς αιματηρών επιθέσεων το 2017, τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η αστυνομία έχει αποτρέψει δέκα συνομωσίες Ισλαμιστών και τέσσερις ακροδεξιές σκευωρίες.

Για να δείξει το συνολικό μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η Βρετανία, υπογράμμισε ότι 600 τρομοκρατικές έρευνες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, στις οποίες εμπλέκονται περισσότεροι από 3.000 ύποπτοι.

Τα τρία τελευταία χρόνια οι συλλήψεις τρομοκρατών έχουν διπλασιαστεί, ενώ την ίδια περίοδο περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, με το ένα τρίτο των αναφορών αυτών να αφορά την ακροδεξιά, πρόσθεσε.

Ο Ρόουλι, που αναμένεται τους επόμενους μήνες να αποχωρήσει από το πόστο του, στο οποίο βρίσκεται από το 2014, σημείωσε ότι οι ισλαμιστές και ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποτελούν έναν τοξικό συνδυασμό, που αλληλοτροφοδοτούνται και ακολουθούν την ίδια ατζέντα της διαίρεσης, του φόβου και του μίσους.

Επαναδιατύπωσε τη βρετανική ανησυχία για τη χρήση του διαδικτύου από εξτρεμιστές και πρόσθεσε ότι αναμένει οι τεχνολογικές και διαδικτυακές εταιρείες να αντιδράσουν όπως έχει πράξει ο τραπεζικός τομέας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η Βρετανία αποχωρήσει από το μπλοκ το 2019 να μην βλάψει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ