Αντιμέτωποι με νέο «τσουνάμι» ακρίβειας

Αν έχουμε ένα δεδομένο μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιλέγει την ύφεση για να αντιμετωπίσει τον θηριώδη πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει η μεγάλη αύξηση κατά 0,50% των βασικών επιτοκίων. Δηλαδή αυξάνει το κόστος χρήματος! Στην Ελλάδα του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος (εισαγωγές μείον εξαγωγές) οι συνέπειες για τα νοικοκυριά θα είναι οδυνηρές!

Αν κάποιος αφήσει τους πανηγυρισμούς της μισής αλήθειας των πετσωμένων ΜΜΕ για τις εξαγωγές, θα διαπιστώσει ότι το κύμα ακρίβειας που χτυπά την ελληνική κοινωνία, με την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων, θα μετατραπεί σε «τσουνάμι» ακρίβειας με εκτίναξη των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Με βάση τα στοιχεία πενταμήνου βλέπουμε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών είναι υπερμέγεθες. Οι εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 σημείωσαν αύξηση μόλις 3,8% σε σταθερές τιμές (35,2% σε τρέχουσες). Οι εισαγωγές από την άλλη σημείωσαν αύξηση 23% σε σταθερές τιμές (48,2% σε τρέχουσες). Αν αφαιρέσουμε τα καύσιμα, τότε βλέπουμε ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν στο 10,9% και 24,9% σε σταθερές τιμές (26,9% και 33,8% αντίστοιχα σε τρέχουσες). Τα καύσιμα βέβαια ουδείς γνωρίζει πού θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον, ωστόσο τα υπόλοιπα αγαθά θα πάρουν την ανιούσα λόγω της αύξησης των επιτοκίων!

Η ύφεση έχει χτυπήσει το λιανεμπόριο

Ολα αυτά θα έρθουν και θα χτυπήσουν μια κοινωνία καθημαγμένη από τις πολιτικές Μητσοτάκη (το 70% των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα μας αφορούν καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα). Σύμφωνα με έρευνα στον χώρο του λιανεμπορίου η αλματώδης αύξηση των τιμών των τροφίμων έχει φέρει υποχώρηση των όγκων πωλήσεων κατά 2,7% στο α΄ εξάμηνο του έτους (εξαιτίας της ακρίβειας οι συνολικές πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 0,9%)! Σύμφωνα με τη NielsenIQ, η ανάπτυξη προέρχεται αποκλειστικά από αυξημένες τιμές, καθώς η ζήτηση παρουσιάζει αρνητική τάση για το σύνολο των μεγάλων κατηγοριών. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά έχουν λυγίσει από την ακρίβεια και πλέον μειώνουν ακόμη και τα είδη διατροφής.

Τα Greek statistics δεν εξαπατούν

Η συγκεκριμένη πρακτική εσωτερικής υποτίμησης διά της ακρίβειας και της υπέρογκης φορολόγησης έχει φέρει πανηγυρισμούς για την ανάπτυξη που δήθεν είναι μεγαλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (τα Greek statistics επανέκαμψαν με την εκ νέου ανοχή των Ευρωπαίων). Ολα αυτά δεν εξαπατούν τις αγορές που ξέρουν να αναλύουν τα πραγματικά γεγονότα και όχι τη δημιουργική λογιστική των καταστροφέων της ελληνικής οικονομίας! Αυτοί που γνωρίζουν βλέπουν το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, τον δείκτη που αποτιμά την πραγματική κατάσταση. Εκεί η οικονομία το πεντάμηνο εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 10,1 δισ. ευρώ, όταν τον Απρίλιο εμφάνιζε έλλειμμα της τάξης των 8,1 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό το δεκαετές ομόλογο κινείται ως απόδοση κοντά στο 3,5% ενώ η πρόβλεψη για τον Μάρτιο του 2023 είναι ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου θα ξεπερνά το 5%. Σε όλα αυτά οι Μητσοτάκης – Σταϊκούρας – Σκυλακάκης πανηγυρίζουν για «νέο» εργαλείο παρέμβασης της ΕΚΤ. Πρόκειται για μηχανισμό επέμβασης όταν ξεφεύγουν τα επιτόκια δανεισμού. Ομως ξεχνούν να μας πουν ότι για να ενεργοποιηθεί το εργαλείο θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στην οικονομία, δηλαδή μνημόνια… Εκεί όπου μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της διακυβέρνησής του.

Ετικέτες