Αντιμέτωπη με τον μισαλλόδοξο προεκλογικό εαυτό της η Νέα Δημοκρατία

Αντιμέτωπη με τον μισαλλόδοξο προεκλογικό εαυτό της η Νέα Δημοκρατία

Οι κλειστές δομές, οι απελάσεις, οι βίαιες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, η συνεχής περικοπή δικαιωμάτων ακόμα και νομίμως αιτούντων άσυλο και συνολικά η ξενοφοβική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν το ακροδεξιό ακροατήριο στο οποίο προεκλογικά υπόσχονταν πως «θα καθαρίσουν τη χώρα».

Η πολιτική που αναγκάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση έναντι των αντιεμβολιαστών που κατά μεγάλο μέρος αποτελούν προνομιακό της ακροδεξιό ακροατήριο, είναι προφανές πως προκαλεί συνεχή αιμορραγία στα εκλογικά της σπλάχνα. Το αυτό αποτυπώνεται συνεχώς στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ενώ συνεχής είναι η απειλή της ύπαρξης ενός νέου κόμματος που θα δρέψει τους καρπούς αυτής της δυσαρέσκειας.

Εσχάτως όμως άρχισαν να φαίνονται καθαρά και τα αντίστροφα αποτελέσματα της μισαλλόδοξης προεκλογικής ρητορικής της στο μεταναστευτικό, που αφορά κυρίως το ίδιο, παραπάνω ακροατήριο. Η αναταραχή που επικρατεί στη Χίο για τη δημιουργία της νέας κλειστής υπερδομής-φυλακής μεταναστών και προσφύγων είναι ενδεικτική, οδηγώντας ήδη σε εσωκομματικές εκκαθαρίσεις. Το ίδιο αναμένεται να ακολουθήσει και στη Λέσβο. Ο ιός της ξενοφοβίας είναι ήδη παρών και στην υπόλοιπη χώρα, όπως αποδείχθηκε και από τον παροξυσμό που προκάλεσαν στους εθνικιστικούς κόλπους οι εικόνες των Πακιστανών να γιορτάζουν την έλευση του νέου χρόνου στο Σύνταγμα.

Με διαγραφές διαφωνούντων το «δεξί» του Μαρινάκη

Από τη μία, απέναντι στις μεγάλες αντιδράσεις για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή του Θόλους στη Χίο, ο νέος γραμματέας «της διεύρυνσης» του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαγραφές ιστορικών στελεχών, έστω και προσωρινώς. Μάλιστα, οι δύο διαγραφές τοπικών στελεχών θα πρέπει να θεωρούνται προεόρτια, καθώς είναι γνωστό πως αρκετοί γαλάζιοι με θεσμικές θέσεις έχουν τις ίδιες απόψεις με τους διαγραφέντες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Γιάννη Μαλαφή και Χρήστο Καραχάλιο, ο οποίοι «τόλμησαν» να συμμετέχουν στη συνέντευξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και κατοίκων της Χίου» στα τέλη Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην εγκατάσταση της νέας υπερδομής-φυλακής στον κόλπο Θόλους του νησιού. Ο πρώτος αποτελεί επί σειρά δεκαετιών σημαίνων στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στο νησί, ενώ ο δεύτερος είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος, και μέχρι το 2018 μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.

Υπό άλλες συνθήκες, η προσωρινή αναστολή της κομματικής ιδιότητας των δύο θα αποτελούσε μεμονωμένη περίπτωση. Ωστόσο, πρόκειται απλώς για την κορυφή του παγόβουνου. Αφενός, στις κινητοποιήσεις εναντίον της νέας υπερδομής φέρονται να συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες, αλλά και θεσμικοί παράγοντες. Ήδη, ξεχωρίζουν για τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Κληρικών του νησιού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορειοανατολικού Αιγαίου, επικεφαλής παρατάξεων και πρώην δήμαρχοι της περιοχής.

Ακόμα, έχει γίνει γνωστή η επιστολή διαμαρτυρίας για την υπερδομή του πρώτου επιλαχόντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο, Σταύρου Μιχαηλίδη, που στις εκλογές του 2019 έχασε από τον Νότη Μηταράκη μόλις για 1.400 ψήφους τη βουλευτική έδρα. Από κοντά, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, που ήταν επίσης παρόν στην επίμαχη συνέντευξη της Συντονιστικής, ενώ εκεί μετέφερε και την στήριξη στον αγώνα κατά της δομής του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Σφοδρή αντίδραση έχει σημειωθεί και από τον πρώην βουλευτή Χίου και ιδρυτικό μέλος της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πίττα.

Υπό το βάρος των παραπάνω, οι δύο διαγραφές στις οποίες προχώρησε ο νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελούν μέσο «αποκατάστασης της τάξης», αλλά κυρίως μήνυμα προς διαφωνούντες, αποκαλύπτοντας το σοβαρό πρόβλημα που έχει πλέον η κυβέρνηση σε ένα από τα νησιά στα οποία επένδυσε στη μισαλλοδοξία και στην ξενοφοβία. Άλλωστε, η προεκλογική εκδήλωση του Ν. Μηταράκη με καλεσμένο τον Μάκη Βορίδη να επιδίδεται σε κρεσέντο ξενοφοβικής ρητορικής έχει μείνει αξέχαστη. Παράλληλα, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά πως με πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη, η Νέα Δημοκρατία στήριξε και εξέλεξε για δήμαρχο τον Σταμάτη Κάρματζη, που το 2016 είχε διαγραφεί για ανάρτησή του που κατέληγε πως «καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος».

Σημειώνεται πως βάση του σχεδιασμού του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήδη έχει γίνει γνωστό πως ανάλογες δομές θα γίνουν τόσο στον Έβρο, όσο και στη Λέσβο. Ειδικά στην τελευταία έχουν ήδη ξεκινήσει τα «προεόρτια» των αντιδράσεων, ενώ συνολικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένουν ακόμα νωπές οι μνήμες της αποστολής διμοιριών ΜΑΤ από την κυβέρνηση έναντι των αντιδρώντων, λίγο πριν την έλευση του κορονοϊού, τον Φεβρουάριο του 2020.

Στη σκιά του Συντάγματος

Από την άλλη, οι εικόνες των αλλοδαπών ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα πυροδότησαν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις του ακροδεξιού ακροατηρίου του κόμματος που ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης υπέκυψε στον πειρασμό να επενδύσει σε αυτές, γυρνώντας όμως μπούμερανγκ, τόσο κατά του αντιπροέδρου του κόμματος, όσο και συνολικά στην κυβέρνηση. Η βασική κατηγορία του μισαλλόδοξου κοινού που τους έφερε στην εξουσία είναι πως «η Αθήνα έχει παραδοθεί στους μετανάστες», ακριβώς όπως και οι κορώνες τοπικών αρχόντων σε διάφορα μέρη της χώρας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ολιγόωρη αυθόρμητη συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων στην αυγή του νέου έτους. Μάλιστα, για τη συγκέντρωση αυτή ενημέρωσε ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος πως επιβλήθηκαν δεκάδες πρόστιμα, ενώ ο Πακιστανικός Σύλλογος Ελλάδας-Πακιστάν επιβεβαίωσε τα πρόστιμα, ζητώντας επιείκεια από τις αρχές. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις ψηφοφόρων και οι οχλήσεις ακόμα και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από «αγανακτισμένους για τις εικόνες κατάληψης της πλατείας Συντάγματος» αποκαλύπτουν πως το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση μόνο στο Βόρειο Αιγαίο.

Το αυτό αποκαλύπτεται και από το γεγονός πως αρθρογράφοι-πάτρωνες της προεκλογικής μισαλλοδοξίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν σήμερα αναλάβει να πείσουν τον κόσμο τους πως «η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη και αυτό η κυβέρνηση δεν το εξήγησε στους πολίτες». Παρότι από την παραμονή Πρωτοχρονιάς και το συμβάν έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα, το περιστατικό αυτό σχεδόν μονοπωλεί τις συζητήσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης, ως σημείο έντονης κριτικής για το έργο της. Μάταια εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια περιέγραφαν πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», σήμερα προσπαθούν να πείσουν τους ίδιους ανθρώπους πως «η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί».

Τέλος, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η διαβόητη πλέον ανάρτηση του Ηλία Μοσιάλου στις τάξεις της κυβέρνησης και του κόμματος. Από τον βουλευτή Κυρανάκη έως την υπουργό Κεραμέως, στελέχη έσπευσαν με δημόσιες δηλώσεις να ζητήσουν το «κεφάλι» του συμβούλου του πρωθυπουργού επί της πανδημίας, απευθυνόμενα και πάλι στο ίδιο ακροατήριο. Παρότι τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου επέδειξαν ψυχραιμία, το μέτρο των αντιδράσεων αποκαλύπτει πως είναι πολλά τα στελέχη που αναζητούν μετά μανίας ένα αντίβαρο στις εκλογικές απώλειες που σημειώνονται στους ακραίους αυτούς χώρους.

Την ίδια ώρα, πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες αυτές τις αντιδράσεις επιχειρεί να παίξει και πάλι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που παρά τη διαγραφή του καταφέρνει ακόμα να μετατοπίσει το πεδίο της συζήτησης. Υπό την απειλή πλέον «νέου κόμματος» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αν και υπάρχουν ήδη επιλαχόντες. Όσο ανάβουν όμως -και- τα προεκλογικά σενάρια, σύντομα στο πλευρό του πρώην δημοσιογράφου θα βρεθούν και άλλοι.

Documento Newsletter