Αντικομμουνιστικός κατήφορος της ΝΔ

Μέχρι το Μαξίμου έφτασαν οι καταγγελίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τον αντικομμουνισμό που ξεχειλίζει, κυρίως από κύκλους και στελέχη της ΝΔ, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την τραγωδία του πολέμου, διακινώντας ανιστόρητα , και βγαλμένα από τις καταπακτές της πιο «μαύρης» παραφιλολογίας, εμφυλιοπολεμικές αναφορές, απαράδεκτες ακόμα και για το συντηρητικό χώρο. Σαν από τα κατάλοιπα ακροδεξιών, φασιζουσών και φασιστικών τοποθετήσεων, βγήκαν στο αφρό των ημερών, σχόλια όπως αυτό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της φοιτητικής παράταξης που στηρίζει η ΝΔ, με στόχο να απαξιώσει την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) και τα μέλη της αναφορικά με τις εκδηλώσεις και τη στάση της κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

«Η στάση τους παρόλο που δεν μας εκπλήσσει, μας δημιουργεί το ερώτημα: 82 χρόνια μετά δεν ντρέπονται να δέχονται ακόμα εντολές από το Κρεμλίνο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις 14.3.2022 η ΔΑΠ ΝΔΦΚ…
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρήκε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη. Αναφέρθηκε στον αντικομμουνισμό και στις επιθέσεις κατά του ΚΚΕ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν (15.3.2022), στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημειώνουν από το Περισσό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας «κατήγγειλε στον πρωθυπουργό απαράδεκτα φαινόμενα αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεων του ΚΚΕ που εκπορεύονται από δυνάμεις και κύκλους της ΝΔ (π.χ. από τη ΔΑΠ στο χώρο της νεολαίας), με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά γενικεύοντας και για όλη την ιστορική του διαδρομή».

Στο μεταξύ με δημόσια παρέμβασή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ είχε κάνει καυστικό σχόλιο σχετικά με την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ , την οποία χαρακτήρισε «παραλήρημα» ενώ προσδιόρισε τις αναφορές της ως ανιστόρητες. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχε συνοψίσει τη δήλωσή της με τίτλους «ΠΚΣ – ΡΩΣΙΑ, 82 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ-Για ακόμα μια φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας» (https://www.dap.gr/dap-ndfk/pks-rosia-82-chronia-agapis-pistis-kai-afosiosis/) .

Η ΚΝΕ απαντώντας στην φοιτητική παράταξη που στηρίζει η ΝΔ αναφέρει ότι «μια σωστή πλευρά έχει η ιστορία: Την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία! Και αδιάβαστη και ανιστόρητη πιάστηκε η ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, η οποία κατηγορεί την Πανσπουδαστική και τους φοιτητές που διαδηλώνουν κατά του πολέμου ως εντολοδόχους της Ρωσίας!

Αδιάβαστη, γιατί αγνοεί τις δεκάδες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, με πρόταση της Πανσπουδαστικής, που καταδικάζουν απερίφραστα την ρώσικη εισβολή, αναδεικνύουν τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας που πυροδότησαν τη σύγκρουση και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό. Αλληλεγγύη που δε συμβαδίζει με την αποστολή όπλων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο, όπως πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ.

Ανιστόρητη, γιατί, εκτός του ότι αγνοεί ότι η Πανσπουδαστική δεν ιδρύθηκε το 1940 (!!!), αντιγράφει τις αντικομμουνιστικές και χρυσαυγίτικες γελοιότητες περί “ξενοκίνητων κομμουνιστών”, με τις οποίες στηθήκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αγωνιστές από το εμφυλιακό κράτος». Και η ΚΝΕ καταλήγει ως εξής:

«Η πλειοψηφία του λαού και της νέας γενιάς τάσσεται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας: Με τους λαούς ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Πάντως, όσον αφορά έχει σημασία ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέλεξε να αναδείξει το ζήτημα και μάλιστα με την ευκαιρία της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Περισσό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε διευκρινήσεις από τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την ανησυχία στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσέγγισε το ζήτημα με δεδομένο ότι «αυτές οι σχέσεις – εξαιτίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία – διαμορφώνονται με βάση το στόχο για τη συνοχή στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες». Κατά τον Περισσό, αυτό το πλαίσιο διαχρονικά ενισχύει τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και τροφοδοτεί ένα “παζάρι” για διευθετήσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών “εταίρων”, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Όπως σημειώνει, «το ΚΚΕ θεωρεί ότι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια -και μάλιστα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη – όχι μόνο δε συνιστά “ασπίδα” έναντι του τουρκικού “αναθεωρητισμού”, αλλά μπορεί να εμπλέξει τη χώρα και το λαό σε μεγάλους κινδύνους».