Αντικείμενο πολύπλευρης έρευνας η «υπόθεση Ράικου»

Αντικείμενο πολύπλευρης έρευνας η «υπόθεση Ράικου»

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα, με αφορμή τόσο το δημοσίευμα του Documento για την «παράλειψη» της Εισαγγελίας Διαφθοράς να αποστείλει στην αρμόδια ανακρίτρια στοιχεία για υποθέσεις εξοπλιστικών (Λιακουνάκος- Παπαντωνίου), όσο και για το περιεχόμενο της επιστολής – παραίτησης της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Για την ηγεσία της Δικαιοσύνης καθίσταται πλέον μονόδρομος η παραγγελία άμεσης διερεύνησης όλων όσων αναφύονται, αφενός μεν από το δημοσίευμα του Documento, αφετέρου δε από την επιστολή Ράικου, η οποία αναμένεται να κληθεί να κατονομάσει τα «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» που επιζητούσαν – όπως υποστηρίζει – να παρεμποδίσουν την έρευνα της για το σκάνδαλο της Novartis.

Η επιστολή – βέβαια – της κ.Ράικου, που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή, πριν καν κυκλοφορήσει το Documento με την είδηση για την αναφορά της ανακρίτριας σχετικά με την μη διαβίβαση των επίμαχων στοιχείων, δεν παρελήφθη προσωπικά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προς την οποία απευθύνεται, καθώς η Ξένη Δημητρίου απουσιάζει στην Κύπρο για προγραμματισμένες συναντήσεις κι αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που είναι η αρμόδια να αναπέμψει το θέμα της αντικατάστασης της Εισαγγελέως Διαφθοράς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, δεν είναι ακόμα ενήμερη, τουλάχιστον επίσημα, για το θέμα που ανέκυψε, γι’ αυτό και δεν κίνησε άμεσα όλες τις διαδικασίες.

Όπως τονίζουν Ανώτερες και Ανώτατες δικαστικές πηγές, που έχουν διαβάσει το δημοσίευμα και έχουν ενημερωθεί και για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης, καθώς αυτό διέρρευσε στον Τύπο, είναι πλέον επιβεβλημένο να παραγγελθούν, κατεπειγόντως, παράλληλες έρευνες για όλες τις πτυχές της υπόθεσης, ενώ μέχρι την τοποθέτηση νέου Εισαγγελέα Διαφθοράς, η υπό παραίτηση Ελένη Ράικου θα πρέπει – μετά από όσα κατήγγειλε – να απέχει των καθηκόντων της,  για να μην εκληφθεί η όποια υπηρεσιακή ενέργεια της ως πράξη επικοινωνιακού αντιπερισπασμού.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μείζονα θέματα που έχουν ανακύψει και θα μπουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, αφορούν ειδικότερα:

* Το περιεχόμενο της αναφοράς της ανακρίτριας, Ηλιάνας Ζαμανίκα, η οποία κατήγγειλε ότι δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πολύτιμα στοιχεία για τη δικογραφία που σχετίζεται με τον εκσυχρονισμό των φρεγατών, αλλά και των ελικοπτέρων NHI90. Ένα βεβαίως από τα σκέλη που θα εξεταστούν εν προκειμένω, θα είναι και το γιατί η εν λόγω αναφορά δεν αξιολογήθηκε ως σημαντική, ώστε να εξετασθεί περαιτέρω, αλλά μπήκε στο συρτάρι.

* Η δεύτερη έρευνα θα αφορά βεβαίως στις καταγγελίες της κ.Ράικου, τις «ασύνδετες» – όπως τις χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής – με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που προκάλεσε την άμεση παραίτηση της.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς μάλιστα, αφού αναφέρθηκε στην επίμαχη επιστολή σε «στοχοποίηση της από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών», τους οποίους συσχετίζει με την έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis, κατήγγειλε ακόμα ότι δεν απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται.

Η τελευταία της αποστροφή προκάλεσε την ενόχληση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο ίδιος της παρείχε απεριόριστη βοήθεια και στήριξη στην έρευνα για τη Novartis.

Ε.Δ.Ε: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ… ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ

Την ίδια ώρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επιχειρώντας να στηρίξει την Ελένη Ράικου, εξέδωσε μια ανακοίνωση που κάνει το… ακριβώς αντίθετο.

Και την κ.Ράικου δεν εξυπηρετεί επί της ουσίας, καθώς η ΕΔΕ παραδέχεται ότι δεν «γνωρίζει τις λεπτομέρειες και την βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας» και το ζητούμενο, που υποτίθεται ότι είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν ωφελεί.

Η ΕΔΕ, χωρίς να είναι σε θέση – όπως επισημαίνει – να γνωρίζει πραγματικά τι έχει συμβεί, θεώρησε καλό να εκδώσει ανακοίνωση στήριξης στην κ .Ράικου, ολισθαίνοντας σε απαράδεκτες κρίσεις και χαρακτηρισμούς,  αφού χαρακτηρίζει τις πραγματικές ειδήσεις ως «αθέμιτες πιέσεις» προς τους δικαστές και τις αποκαλύψεις «στρατευμένες». Καταδεικνύοντας τελικά ότι το πραγματικό ζητούμενο είναι η φίμωση της δημοσιογραφίας.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Ε.Δ.Ε.

«Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους. Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στην Χώρα: να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη συνείδηση τους. Η Ε.Δ.Ε. χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και την βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα. Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν, μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως την σημερινή πραγματικότητα. Η Ένωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους. Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της Ε.Δ.Ε. στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τέλος, ζητούμε από τους Έλληνες Πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων».

Documento Newsletter