Αντιδράσεις στον Διεθνή Τύπο για την σύλληψη κινέζων ακτιβιστών από την ΕΛΑΣ στην Ακρόπολη

Αντιδράσεις στον Διεθνή Τύπο για την σύλληψη κινέζων ακτιβιστών από την ΕΛΑΣ στην Ακρόπολη

Ο Διεθνής Τύπος καταδικάζει στη σύλληψη τριών ακτιβιστών κινεζικής καταγωγής που συνελήφθησαν έπειτα από την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022» και υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ.

Οι συλληφθέντες είναι Αμερικανοί πολίτες και έχει σχηματιστεί σχετική ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, ενώ αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα.

Το θέμα ενδεχομένως να λάβει και διπλωματικές διαστάσεις αφού οι συλληφθέντες διαθέτουν αμερικανικά διαβατήρια, έχουν στήριξη από βρετανικές οργανώσεις και ενδεχομένως το Πεκίνο να ενδιαφερόταν για μία έκδοση αυτών στην Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, το Politico έκανε λόγο για σύλληψη των ακτιβιστών και μίλησε ευθέως για «διεθνή εξονυχιστικό έλεγχο για τον χειρισμό της υπόθεσης» ενώ αναρωτιέται εάν η Κίνα έχει τόση επιρροή στην Ελλάδα εξαιτίας των επενδύσεων στην χώρα.

Οι τρεις ακτιβιστές μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προσποιούμενοι τους τουρίστες και σκαρφάλωσαν στις σκαλωσιές, υψώνοντας μια σημαία του Θιβέτ και ένα μικρό πανό που έγραφε «Ελεύθερο Χονγκ Κονγκ Επανάσταση». Οι ίδιοι φώναζαν συνθήματα υπέρ ενός μποϊκοτάζ των παιχνιδιών του Πεκίνου έως ότου συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας «Δράσης».

Μία εκ των συλληφθέντων, η Τσέλα Ζοκσάνγκ δήλωσε «Τώρα είναι η ώρα για την διεθνή κοινότητα και όλων των ανθρώπων με συνείδηση, να πάρουν θέση και να μποϊκοτάρουν το «Πεκίνο 2022». Οτιδήποτε λιγότερο είναι μία καθαρή επιδοκιμασία του γενοκτονικού καθεστώτος της Κίνας».

Η ίδια ανήκει στη οργάνωση «Φοιτητές για ένα Ελεύθερο Θιβέτ», η οποία απαιτεί από την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να πάρει πίσω την διοργάνωση από την Κίνα, αναφέροντας τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την μεταχείριση των Ουιγούρων, την κατοχή του Θιβέτ και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.
Παράλληλα, η δεύτερη συλληφθείσα, Τζόι Σίου, ανέφερε «η ΔΟΕ στέλνει στον κόσμο ένα μήνυμα λέγοντας ότι είναι οκ να κάνεις τα στραβά μάτια στη γενοκτονία και στα εγκλήματα εναντίον του Χονγκ Κονγκ, Θιβέτ, Ανατολικού Τουρκεστάν και Νότιας Μογγολίας».

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι χειρισμοί της Κυβέρνησης αφού πατάει με δύο πόδια σε δύο βάρκες. Από τη μία θα πιεστεί από τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα και Τύπο και από την άλλη από τον κινεζικό που έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή πλέον στη χώρα.

Documento Newsletter