Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις Μακρόν για Κίνα και Ταϊβάν

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις Μακρόν για Κίνα και Ταϊβάν

Προβληματισμό προκαλούν στους πιο σκληροπυρηνικούς ευρωπαΐους και αμερικανούς αξιωματούχους τα σχόλια του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την Κίνα και την Ταϊβάν και την συνολική στάση του απέναντι στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Τα σχόλια του Μακρόν όχι μόνο αγνοούν τη ζωτική θέση της Ταϊβάν στην παγκόσμια οικονομία, αλλά υπονομεύουν τη δέσμευση δεκαετιών της διεθνούς κοινότητας για τη διατήρηση της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε τη Δευτέρα η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC).

Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε σε συνέντευξή του στο POLITICO την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν για να συμπληρώσει ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι έχει «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία».

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι», είπε ο Μακρόν. «Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε θέση σε αυτό το θέμα και να υιοθετήσουμε την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν εκτεταμένες αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ενδεικτικά, ο Μάικ Γκάλαχερ, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τις χαρακτήρισε «ντροπιαστικές» και «επαίσχυντες», ενώ ο Νόρμπερτ Νότγκεν, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, έγραψε στο Twitter ότι ο Μακρόν είχε «καταφέρει να μετατρέψει το ταξίδι του στην Κίνα σε πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων για τον [Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ] και καταστροφή της εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη».

Πηγή: NBC, Reuters

Documento Newsletter